Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK KÖNYVE - A KORHELYEK 1.

2017.05.23

MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK

KORHELYEK
CSALAMÁDÉS KORHELYLEVES

Hozzávalók:
30 dkg csalamádé (savanyúság), 20 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem kövér tarja), kis szál füstölt kolbász, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), ízlés szerint só, törött fekete bors, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A csalamádét apróra összevágom, és 2 evőkanál felforrósított olajon kissé megpirítom, majd hozzáadom a közben kis kockákra vágott sonkát és a bőrétől megfosztott, felkarikázott kolbászt. Egy másik serpenyőben a megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva, belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. Belekeverem a húsos csalamádéba, majd 1 liternyi vízzel felengedem. Az összes fűszert beleszórom és felforralva 10 percig főzöm. Végül egy kevés levessel és a liszttel simára keverem a tejfölt, és belecsorgatom az ételbe. Folytonos kevergetés közben ismét felforralom és öt percig főzöm.
(Nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert minden melegítés után jobb lesz!)
Csalamádé helyett savanyú káposztával is nagyon finom.

FRANKFURTI KORHELYLEVES LIBATOJÁSSAL
Hozzávalók:
4 libatojás, 2 szál póréhagyma, 1 kis zellergumó, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, kakukkfű, majoránna, bazsalikom. 2, 5 tejszín, 20 dkg virsli, 2 dl sör, 1 l húsleves, só

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldségféléket, a póréhagymát és a sárgarépát vágjuk vékony szeletekre, a burgonyát és a zellergumót pedig apró kockákra és tegyük a forrásban lévő húslevesbe. Ha a zöldség félig megfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott virslit, a fűszereket és a sört, végül, ha a zöldség puhára főtt, a tejszínt vagy tejfölt. A tojásokat felverjük, sóval, borssal ízesítjük, erőteljes kevergetés közben a levesbe eresztjük, és azonnal levesszük a tűzről, különben a tojás szivacsossá, élvezhetetlenné válik. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és forrón kínáljuk.
Pirított kenyérszeleteket, köményes, sós rudacskát kínálhatunk hozzá.

Forrás:
FOGLALKOZÁSOK ÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.