Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK KÖNYVE 17. - AZ ÍJÁSZ, A JANICSÁR ÉS A JEGYZŐNÉ

2016.07.29

MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK KÖNYVE

ÍJÁSZHÚS
Hozzávalók:
csirke, vagy pulykamell, bacon, hagyma, grill fűszerkeverék, tojás, liszt, olaj

Elkészítése:
A húst kiklopfolom, de nem túl vékonyra (én a csirkemellet kettévágom, és még így is klopfolom egy kicsit), és a baconnel együtt kb. 1,5 X 1,5 cm-es négyzetekre vágom. (Előszeletelt baconből is jó, csak méretre kell vágni!) A hagymát kb. 3 mm vastag karikára vágom (legjobb hozzá a sonkahagyma..) Hurkapálcikára vagy bambusz rudacskára felhúzom felváltva a hozzávalókat, majd megszórom grill fűszerkeverékkel, és kissé sűrű palacsintatésztában megforgatva kisütöm bő olajban. Bármilyen salátával, vagy rizzsel, esetleg krumplival isteni finom. Kicsit levegősen húzgáld rá a hozzávalókat, hogy minden megsüljön benne. A nyárs hosszát te választhatod meg (10- 20 cm).

A nyársakat előtte való nap megcsinálod, hűtőben tárolod, másnap csak beleforgatod a palacsintatésztába, kisütöd, és elkönyveled a dicséreteket, milyen jó szakács is vagy.

ÍJÁSZMESTER KEDVENCE
Hozzávalók 4 személyre:
2 csirkemell, 12 dkg vékony szelet húsos szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 4 dkg liszt
A tésztához:
15 dkg liszt, 2 dl sör, 2 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 csapott mokkáskanál só
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk. A húst 2 centis kockákra, a szalonnát és a hagymát hasonló vastagságú szeletekre vágjuk. Váltakozva 4 hurkapálcára (vagy nyársra) húzzuk úgy, hogy a végére hús kerüljön, majd lisztben meghempergetjük. A tésztához a lisztet a sörrel, a tojássárgájával és az olajjal simára keverjük, megsózzuk, a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A nyársakat ebbe a masszába mártjuk, majd bő, forró olajban megsütjük. Ha kész, jól lecsepegtetjük, a hurkapálcát óvatosan kihúzzuk, és a közben egy tömbbé összesült húst ferdén felszeleteljük, köretnek párolt zöldség illik hozzá.
Jó tudni!
Az íjászmesternek alighanem egész fürjből, fogolyból vagy szalonkából készítették, de csirkemellből is nagyon finom, különösen, ha szalonnába csavarjuk a húsdarabokat.

ISTENNŐ
ISTENNŐ SALÁTA
(GODDESS SALAD)
Hozzávalók:
1 kis fejes saláta, 1 zöldpaprika, 3 kemény paradicsom, 10 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt
Az öntethez:
2,5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál morzsolt oregánó, negyed teáskanál őrölt fehérbors, 2 dl joghurt

Elkészítése:
A megmosott, leveleire szedett salátával bélelje ki a tálat. A paradicsomokat vágja 10-10 gerezdre, a paprikát apró kockákra. Az olívabogyókat vékonyan szeletelje fel. Rendezze a salátalevelekre vegyesen az előkészített alkotórészeket. Morzsolja rá a feta sajtot és tegye hűtőszekrénybe. Az öntethez valókat alaposan keverje össze. (Ha a joghurt nem elég sűrű, akkor tejföllel kissé sűrítse azt.)
Az öntetet is hűtse le, de csak közvetlenül a saláta tálalása előtt öntse a zöldségekre.

JANICSÁR
JANICSÁRNYÁRSAK

Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó, 15 dkg szeletelt, húsos mangalicaszalonna, 1 padlizsán, 1 cukkini, 4 fej gomba, 1 db piros kaliforniai paprika, 2 fej hagyma, só, fehér bors, kakukkfű, olívaolaj, 2 dl joghurt, 1 csokor kapor

Elkészítése:
A kelbimbót grillezés előtt enyhén sós vízben megfőzzük. A zöldségeket karikákra vágjuk. A kelbimbókat egyesével szalonnacsíkokba tekerjük és felváltva a cukkinivel, padlizsánnal, paprikával, gombával és a hagymával nyársra húzzuk. Olívaolajjal megkenjük, majd borssal, sóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Izzó parázs fölött forgatva lassan megsütjük.
A kaprot a joghurttal összekeverjük, és ezt adjuk a nyársak mellé.

JÁRŐR
ÉJFÉLI JÁRŐRLEVES

Elkészítése:
Körülbelül 30 dkg savanyú káposztát, 14 dkg csíkokra vágott csemegeuborkát, 15 dkg sampinyon gombát, 1 konzerv vörös babot, 2 szem paradicsomot, 1 szem tölteni való paprikát (e két utóbbit egészben), 3 szem karikára vágott burgonyát kb. 3 liter vízben főzni kezdünk. Amikor félig megfőttek a zöldségrészek, hozzáadunk 20 dkg karikára vágott szárazkolbászt és 25 dkg füstölt sonkát, apró kockákra vágva. A levesbe ekkor pirospaprikát szórunk, amitől kellemes pirospozsgás színe lesz.
Amikor a hozzávalók összefőttek és puhák, 2 dl tejföllel behabarjuk és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

JEGYZŐNÉ
JEGYZŐNÉ RECEPTJE

Elkészítése:
40 dkg lisztet 1 cs. V.-sütőporral elkeverünk, és deszkán összegyúrjuk 2 tojás sárgájával, 10 dkg zsírral, 1/2 cs. V.-vanillincukorral, fél citrom reszelt héjával, 12 dkg cukorral, és 1-2 kanál tejjel, hogy könnyen nyújtható tészta legyen. Fél cm vastagra nyújtjuk, és gyufásdoboz nagyságúra vágjuk. Minden darabot megkenünk - lehetőleg vastagon - a következő édességgel: 3-4 evőkanál házi barackízt langyosra melegítünk és hozzákeverünk 2 tojásfehérje kemény habját. A lekváros tésztadarabkákat kis tányérkába tett, 10 dkg durván darált mogyoróba nyomjuk a lekváros felükkel, és utána vajas tepsibe téve, közepes tűznél szép barnára sütjük. Vanillin- szórócukorral beszórjuk.
Igen kedvelt, kiadós uzsonnasütemény. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FOGLALKOZÁSOK ÉS RECEPTEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.