Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKROHULLÁMON 1.

2017.01.06

MIKROHULLÁMON

Működése
A mikrosütőben magas frekvenciájú elektromágneses hullámok képződnek.
A hullámforrás a magnetron, a berendezés lelke.
A magnetronban az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át.
A mikrohullámok üreges vezetőn jutnak át a sütőtérbe, ahol állóhullámok alakulnak ki, ezért az egyenletes hőhatás érdekében az ételt forgatni kell.
Rendszerint egy forgó üvegtál forgatja a ráhelyezett ételt. A nagyfrekvenciájú hullámok behatolnak a melegítendő anyagba, és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel a mikrosütőben elhelyezett ételt vagy italt, ellentétben pl. a gázon való sütéssel, amikor a hő kívülről, hőáramlással melegíti az ételt.
A készülékben lévő 2 ventilátor közül az egyik a magnetront hűti, a másik a sütőteret szellőzteti.
A háztartási mikrosütők hasznos teljesítménye 1 kW körüli, a berendezés ennek kb. a dupláját veszi fel.
A melegítési időt mechanikus vagy elektronikus óra segítségével lehet beállítani, de a kikapcsológombbal vagy az ajtó kinyitásával is megszakítható a folyamat. (Az ajtó kinyitásakor egyes készülékek nem nullázzák le az órát, az ajtó becsukásakor tehát a melegítés folytatódik.)
A készülék ajtajában fém védőháló van, amely megakadályozza a mikrohullámok kijutását és kültéri roncsoló hatását.
A védőháló ill. az ajtó sérülése esetén a készülék a közvetlen közelében égési sérülést okozhat, ezért az ilyen készülék használata tilos.

Nyitott ajtajú, nyomógombokkal beállítható mikrohullámú sütő

Az étel melegedésének fizikája
A mikrohullámokat az ételben lévő molekulák különböző mértékben elnyelik, leginkább a vízmolekulák.
Ez azért van, mert a vízmolekula elektromosan polárosan viselkedik, mivel az elektromos töltések nem egyenletesen oszlanak el benne. Elektromos tér jelenlétében a vízmolekulára olyan erő hat, ami az elektromos tér irányának megfelelő irányba akarja forgatni a molekulát. Mivel a mikrohullám egy nagyfrekvenciájú elektromágneses hullám, ezért benne az elektromos tér iránya igen gyorsan az ellentétes irányba változik másodpercenként 2,45 milliárd alkalommal.
Ez a frekvencia optimális a vízmolekulák szempontjából, mert ennek megfelelő idő alatt éppen 180°-ot fordulnak el. Ahogyan a vízmolekulák mozognak, ütköznek a velük érintkező egyéb molekulákkal és mozgási energiájuk egy részét átadják. A végeredmény az, hogy az étel felmelegszik. (A fagyasztott étel felmelegítése azért is tart hosszabb ideig, mert a jég szilárd anyag, a megfagyott vízmolekulák nem mozognak olyan könnyen, mint a víz folyékony állapotában.) Ugyanebből az okból nehezebben melegszenek fel a kevés vizet tartalmazó ételek.
A sütő fém belseje pontosan meghatározott méretekkel rendelkezik, amiben a besugárzott mikrohullámok a sütő faláról visszaverődnek és állóhullámok alakulnak ki. Az étel elhelyezésére használt alsó felület egyes pontjain a hullámok erősítik, máshol kioltják egymást. Ezért az ételt tartó üvegtálcát a sütő forgatja, ha a sütő be van kapcsolva, hogy az étel egyenletesen melegedjen fel (ha a tálca nem forog, az étel bizonyos részei túlságosan felmelegszenek, más részei hidegek maradnak).


Fémtárgyak a mikróban:
Alapszabály, hogy semmiféle fémtárgyat (kanál, villa, fémedény, alufólia, fémtartalmú festékkel bevont tányér, stb) nem szabad a mikrohullámú sütőbe helyezni, mert ez a sütő, illetve a fém tárgy károsodását okozhatja. Ugyanakkor ez alól lehetnek speciális kivételek (lásd lejjebb).
A fém felületekről a mikrohullám visszaverődik, ami megváltoztatja a mikrohullámok útját, így azok visszajuthatnak a magnetronba, ami a magnetron túlmelegedését és végső soron tönkremenetelét okozhatja (a magnetron a mikrohullámú sütő legdrágább alkatrésze).
Mivel a fémek nagy számban tartalmaznak szabad elektronokat, ezeket az elektronokat a mikrohullámok elektromos tere mozgásba hozza, tehát elektromos áram indul meg a fémben. A fémek az elektromos áramtól felmelegszenek, ami olyan mértékű lehet, hogy a fém egyes részei megolvadnak.
A fémek hegyes végződésein, élein (pl. villa hegye, alufólia éle) olyan nagy lehet az elektromos térerősség, hogy elektromos szikra keletkezik. Ez akkor okoz gondot, ha az elektromos szikra a fémtárgy hegye és a sütő fém fala között jön létre, mert a sütő fala ennek következtében kilyukadhat, így a sütő használata veszélyessé válik.

Kivételek:
Ha a sütő gyártója megengedi fémtárgyak használatát, a sütő kézikönyvében pontosan megadja azok alkalmazásának módját és korlátait (például az alufólia mérete, használata). A sütőbe helyezett fémtárgy (például alufólia, kanál, villa) a tálca forgása során soha ne érjen hozzá a sütő falához (ezt még a sütő bekapcsolása előtt ki lehet próbálni a tálca kézi forgatásával).
Számos gyártó kifejezetten előírja a csészében (bögrében, pohárban stb.) melegített folyadékba helyezett kanál használatát, ti. ezzel megelőzhető a víz késleltetett forrása, ami rendkívül balesetveszélyes.

Használata
A különböző anyagok nem egyformán nyelik el a mikrohullámokat, tehát eltérő mértékben és sebességgel melegszenek fel. Például főtt tojás melegítése esetén a tojás sárgája jobban melegszik, mint a fehérje, ezért még a félbevágott tojás is felrobbanhat.

Megjegyzés:
- A mikrosütőből kivett étel nem „sugároz”, a mikrohullámok nem maradnak benne az ételben.

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ http://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/

Külső hivatkozások
. How Stuff Works
- How Does A Microwave Oven Work?
- The Physics of Microwave Ovens
. suite101.com/article/microwave-ovens-heat-food-unevenly-a35367 Microwave Ovens Heat Food Unevenly
. suite101.com/article/why-no-metal-in-microwave-ovens-a35382 Why no Metal in Microwave Ovens?
. Why Can't You Put Metal in the Microwave?
. Why does metal spark in a microwave?

wikipedia
 

Az ételek jellemzői
A mikrohullámú sütés sebessége és egyenletessége magától az ételtől is függ. A mikrohullámok az ételekbe 1.8-3.7 cm mélyre jutnak le minden felületen, alul, felül és az oldalakon. Ha az étel nagyobb, mint 5 cm, akkor a hő átvezetődéssel jut el a belsejébe.
Azok az ételek, melyeknek magas a víz, zsír vagy cukor tartalma, gyorsan reagálnak a mikrohullámú energiára. Az ételek jellemvonásai hatással vannak főzésükre.

Mennyiség:
Az étel mennyisége közvetlen hatással van a főzési időre. Kisebb mennyiségû étel vagy folyadék kevesebb fõzést igényel, mint nagyobb mennyiség ugyanabból az anyagból, mivel a kisebb mennyiség koncentráltabb mikrohullámokat kap.
Méret:
Kis adagok gyorsabban megfőnek, ezért osszuk az ételt 5 cm-nél kisebb adagokra, így a mikrohullámok be tudnak jutni minden oldalról az étel közepébe.
Alak:
Sok ételnek szabálytalan az alakja, pl. csirke, brokkoli stb. A vékony részek gyorsabban elkészülnek, ezért ezeket helyezze az edény középső részébe, a vastagabbakat pedig az edény széle felé.
Kezdeti hőmérséklet:
Fagyott ételeknek hosszabb a főzési ideje, mint amelyek szoba-hőmérsékletűek.
Csont és zsír:
Mivel a csontok vezetik a hőt, a húsnak az a része fog először megfőni, ahol csont van. A zsír vonzza a mikrohullámokat. Ezek az ételek hővezetéssel készülnek el. Nedvesség tartalom: A nedvesség vonzza a mikrohullámokat. Adjon kevés folyadékot a nedves ételekhez, a felesleges víz lassítja a főlést.
Sűrűség:
Az étel sűrűsége meghatározza, hogy a mikrohullámok milyen könnyen tudnak áthatolni rajta és hogy milyen gyorsan fő meg. A sűrűbb anyagok lassabban készülnek el.
Átszúrás:
A gőz nyomást alakít ki az ételben, amit a külső felszín szorosan lefed. Lyukassza ki a krumpli héját, a csirke bőrét, hogy megakadályozza a szétpukkadást.

Mikrohullámú technikák
A legtöbb mikrohullámú sütésnél használt technika hasonló a hagyományos főzésnél használtakhoz. Segítenek kiegyenlíteni az energiát az ételben, hogy egyenletesen süljön. Néhány technika rövidíti a főzési időt.
Keverés:
Keverje meg az ételt egyszer vagy kétszer a főzés alatt, hogy a hő kiegyenlítődjön. Az étel nem ég meg, ezért nincs szükség folytonos keverésre.
Forgatás:
Ez teszi lehetővé, hogy a nagy, sűrű ételek egyenletesen kapják a hőt a főzési idő alatt.
Elrendezés:
Rendezze úgy az ételt, hogy a vékonyabb részek az edény belsejében, a vastagabbak a szélén legyenek, így a vastag részek több energiát kapnak, az étel egyenletesen fog megfőni.
Ritkítás:
A darabos ételek, pl. sült krumpli, egyenletesebben sülnek meg, ha egyenlő távolságra helyezzük őket, legjobb ha körben és nem érnek össze.
Álló idõ:
Ez fontos, mert a mikrohullámú energia végigvezetődik az ételben és a sülés néhány percig még folytatódik, miután kivettük a sütőből, ezért ne főzzünk túl semmit.
Befedés:
Ez biztosítja az egyenletes sülést, főlést, megóv a fröcskölődéstől. Lefedésnél ügyeljünk arra, hogy az egyik szélen rést hagyjuk, hogy ott a keletkező gőz távozni tudjon.
Pirítás:
A mikrohullámú energia olyan gyorsan megsüt néhány ételt, hogy a zsíroknak és cukroknak bennük, nincs idejük karamelizálódni. Ezért húsokhoz, szárnyasokhoz használjon zamatos szószokat, vízzel, olvasztott vajjal, szójaszósszal vagy Worcestershire szósszal hígítva.

Kifagyasztás automata kifagyasztóval (Auto Def.)
Ezzel kifagyaszthatjuk a húsokat, szárnyasokat és halakat. Ez az automata kifagyasztó tartalmazza a súly és idő kifagyasztót is. Ha egyszer érinti meg az Auto Def. Gombot, akkor a súly, ha kétszer, akkor az idő programozása lehetséges.
Súly:
A sütő automatikusan beállítja az időt és a hatékonysági fokot. Mihelyst beprogramozza a fagyott súlyt a sütõ a megfelelõ hatékonyságú energiával kifagyasztja az ételt. Az idõ megjelenik az ablak kijelzõjén, miután a START gombot megnyomta. A minimális súly 0.2 kg, a maximális 3.0 kg.
Idő:
Ez automatikusan beprogramozza az energia erősségét, amikor a kívánt időt beállítja. A kifagyasztási táblázat megadja, hogy mennyi idő szükséges a különböző ételek kifagyasztásához.
- Amikor meghallja a csipogó hangot, fordítsa meg az ételt.
- A szárnyas közepe esetleg még jeges lehet, amikor a sütőből kiemeli. Ekkor mártsa hideg vízbe.
- Hagyja állni lefedve, miután kivette a sütőből és mártsa hideg folyóvíz alá az egész halat, hogy befejeződjön az olvasztás.
Védje a hal vékony végeit (uszonyait) kis darab alufóliákkal, hogy megóvja a túlfőléstől.

Ételek lefagyasztása
- Az elkészült étel minősége függ a fagyasztás előtti minőségtől, a kifagyasztás technikájától és idejétől. Jó minőségű ételt válasszon és azonnal fagyassza le, megfelelő anyagba csomagolva.

-. Csomagoló anyagok a legjobb, ha szagtalanok, nedvesség és pára állók. - Műanyag zacskók, csomagolók megfelelnek. - Húsok rövid ideig fagyaszthatók az eredeti csomagolásukban is, Címkézze meg a csomagokat tartalom, súly és dátum szerint. - Fagyasztás –25 vagy alacsonyabb fokon

Kifagyasztási utasítások
Csomagolja ki az ételt, mivel a csomagolás bent tartja a gőzt és a levet, ami az étel megfőlését okozza, Helyezze az ételt a sütőlapra, ez megakadályozza, hogy a hús a saját levében legyen és ezáltal megkezdődjön a főlés. Fele idő után mindig fordítsa meg.
Mindig hagyja állni, nehogy túlfőljön.

Kifagyasztási idő táblázata

Automata főzés
Az automata főzés programmal megfőzhet vagy felmelegíthet sok kedvelt ételt úgy, hogy többször megnyomja a MENU gombot. A menü kiválasztása után, nyomja meg a WEIGHT gombot, addig, amíg a kijelzőn a szám meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel.

Sült krumpli
1-4 krumpli sütéséhez
1. Mossa meg a krumplikat és szúrja ki villával.
2. Rendezze el szimmetrikusan a krumplikat a mikrohullámú edényen.
3. Fedje le az edényt nyílással rendelkező műanyag csomagolóval és tegye a mikróba.
4. Sütés után hagyja állni 5 percet.

Friss zöldség
Friss zöldségek blansírozása, pl. brokkoli, répa, karfiol, bab stb. (200g-400g).
Brokkoli
1. Vágja le a nagy leveleket, távolítsa el a vastagabb részeket, majd mossa meg a brokkolit.
2. Használjon négyszögletes sütőedényt. Helyezze bele a brokkolit.
3. Adjon hozzá vizet.
200 g, 250 g-hoz 2 ek. vizet
300 g, 350 g-hoz 3 ek. vizet
400 g-hoz 4 ek. vizet
4. Fedje le nyílással ellátott műanyag csomagolóval és tegye a mikróba.
5. Melegítés után hagyja 5 percig állni.

Leves
Öntse a lehűtött levest tűzálló tálba, fedje le és tegye a mikróba. Felmelegítés után keverje meg.

Halfilék
450 g friss vagy kifagyasztott halfilé, 80 ml francia öntet, 120 ml zsemlemorzsa, paprika
1. Rendezzük a halat négyszögletes edénybe, a vastagabb részekkel kifelé
2. Öntsük a francia öntete a halra, hintsük meg a morzsával
3. Hintsük meg paprikával
4. Fedjük le viaszos papírral és főzzük meg

Fasírt
450 g darált marhahús, 180 ml zsemlemorzsa, 1 gerezd összetört fokhagyma, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 35g apróra vágott zeller, fél ek. só, 1/8 ek. bors, 1 tojás enyhén felverve, 7 ml tej, 120 ml paradicsom szósz
1. Keverjünk össze mindent, kivéve a paradicsom szószt
2. Formázzunk a masszából fasírtokat
3. Öntsük le a tetejét egyenletesen a paradicsom szósszal, és tegyük a mikróba
Főzés egy gombnyomással

Ez a program lehetővé teszi sok kedvelt étel megfőzését, felmelegítését, egy gombnyomással.
Hogy növeljük a mennyiséget, érintsük meg a kiválasztott gombot addig, amíg a szám a kijelzőn meg nem egyezik a kívánt mennyiséggel (kivétel egytálétel)

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
www.doksi.hu
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.