Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKROHULLÁMON 10

2020.02.19

MIKROHULLÁMON

Zöld párolt rizs
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg reszelt trappista sajt, 1 evőkanál Vegeta, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Az átválogatott, megtisztított rizst többször váltott vízben átmosom, lecsöpögtetem, majd beleszórom egy tálba.
Annyi vizet öntök rá, amennyi jó bőven ellepi és egy óráig áztatom.
Ezután lecsöpögtetem és még egyszer átmosom.
Jó mély tűzálló tálba beleszórom a rizst, rászórom a Vegetát, a petrezselyemzöldet, a törött borsot és ráöntök két deci vizet.
Ezután az olvasztott vajjal összekeverem.
A tálat saját fedelével letakarva, a mikrohullámú sütőben tíz percig párolom.
A sütőben még tíz percig hagyom anélkül, hogy levenném a tetejét.
Tálalás előtt villával óvatosan felkeverve, a reszelt sajttal meghintem, és még egyszer összekeverem.
Kis merőkanálba nyomkodok egy-egy adagot, úgy csúsztatom a tányérokra.

Sonkagulyás
Hozzávalók:
50 dkg nyers, füstölt tarja vagy sonka (lehetőleg nem zsíros), 50 dkg burgonya (tisztán mérve), 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi őrölt gyömbér (só nem kell bele, mert a sonka nagyon sós).

Az előző nap vízbe vagy tejbe áztatott sonkát másnap a léből kivéve kis kockákra vágom.
A megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon megfuttatom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve felforralom, és a sonkakockákat rátéve megpirítom, közben folyamatosan kevergetem, hogy a sonka minden darabkája megfehéredjen.
Rászórom a fűszereket és ráöntök öt decinyi vizet.
Az egészet mély tűzálló tálba átöntöm, majd folpack fóliával szorosan lefedem és a saját fedelét is rátéve, beteszem a mikrohullámú sütőbe.
A legerősebb fokozaton párolom tizenkét percig, ezután belerakom a közben megtisztított és kockákra vágott leveszöldséget, valamint a burgonyát.
Hozzáteszem még a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, az összezúzott fokhagymát és az összes fűszert.
Annyi vízzel egészítem ki a levét, hogy egy jó ujjnyival ellepje a folyadék a levesben lévő anyagokat.
A tálat gondosan visszazárva további tizennégy percig párolom, végül csak tíz perccel a párolási idő letelte után nyitom ki az edényt.
Akinek nem kell vigyázni a vonalaira, kevés tejföllel meg is locsolhatja.

Szójás csirke almával
Hozzávalók:
1 kg körüli csirke, 3 evőkanál szójamártás, 4 db nagy savanykás alma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál porcukor, késhegynyi tört szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj.

A szójamártást összekeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, a törött borssal és a porcukorral.
A csirkét kívül-belül megmosom, jól lecsurgatom, és még meg is törülöm egy papírtörülközővel.
A bőrét bekenem a szójás páccal, és legalább fél óráig hagyom állni.
Közben többször megkenem a tálba visszacsurgó mártással, és mély tűzálló tálba rakom.
Köré rakom a megmosott és kicsumázott, de héjas almát.
Rászórom a szegfűszeget és a fahéjat, majd a tálat saját fedelével letakarva a mikrohullámú sütőbe rakom.
A legerősebb fokozatra állítva 24 percig párolom.
Az első öt perc után közepesre mérsékelem a fokozatot.
Félidőben megforgatom a szárnyast is, meg a tálat is.
A megsült csirke mellől turmixgépbe teszem a pépesre párolódott almát, ráöntöm a csirke alatt képződött ízes levet, és addig keverem, amíg sűrű, folyékony pép nem lesz belőle.
A tíz percig pihentetett csirkét darabjaira vágom, a nagyobb csontokat kihúzom belőle (de vigyázok arra, hogy ne szecskázzam el a húsdarabokat) és az almás mártást rákenem a bőrös felére.
Párolt rizzsel vagy vajas zöldséggel tálalom.

Almatorta
Hozzávalók:
50 dkg alma tisztán mérve (kicsumázva, de héjasan), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 db egész tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál búzakorpa, 2 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár (vagy egyéb pikáns lekvár), 1 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, ízlés szerint porcukor, késhegynyi őrölt fahéj.

A tejben simára keverem a pudingport és a zselatinport.
Hozzákeverem a vaníliás cukrot.
A tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukorral, majd a sárgabaracklekvárt és a sütőport is hozzáadva, egybekeverem a pudingos tejjel.
Az almát héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a masszába.
Jól összekeverem, végül a búzakorpát és a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzáadva belesimítom egy kerek tűzálló tálba.
Tetejét egyenletesre igazítom, majd folpack fóliával szorosan lefedem.
A mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton tíz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat.
A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom a sütőben anélkül, hogy levenném a tetejét.
Ha a beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkor van készen.
Ha nem, akkor még néhány percre visszateszem a sütőbe.
Az edényben hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben megdermesztem és cikkekre vágva kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MIKROHULLÁMON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.