Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKROHULLÁMON 11

2020.04.15

MIKROHULLÁMON

Párolt hagyma
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma, 5 dkg reszelt rokfort, 2 dl tejföl, 5 dkg juhtúró, 5 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, késhegynyi római kömény, késhegynyi szerecsendió-reszelék, késhegynyi törött fekete bors.

Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymákat négy részre vágom. Lapos tűzálló tálra teszem és megsózom, majd rászórom az összes fűszert.
Az olajat, a tejfölt, a juhtúrót, és a reszelt rokfortot összekeverem, és rákenem a hagymagerezdek tetejére.
A tálat folpack fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe.
Közepes fokozaton kb. 15 percig párolom.
Közben a nagyon apróra vágott füstölt szalonnát addig sütöm egy serpenyőben, amíg ropogós pörccé nem válik.
A párolódó hagymát sülés közben egyszer-kétszer megkeverem, végül a párolási idő után rászórom a szalonnapörcöt, és a tálat ismételten lezárom.
Tíz perc múlva fogyasztható a kissé szokatlannak tűnő, ám nagyon finom étel, amit párolt rizzsel teszek az asztalra.

Zöldborsóleves
Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott, zsenge zöldborsó, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítése:
A megtisztított zöldséget gyufaszálnyi csíkokra vágom, a megmosott petrezselyemzöldet nagyon finomra metélem.
Egy mély tűzálló tálba beleszórom a zöldséget és a még fagyos zöldborsót, rászórom a Vegetát és a petrezselyemzöldet, meghintem a törött borssal és a cukorral, majd hét deci vizet ráöntök.
A tálat szorosan, lehetőleg légmentesen lezárom, és a mikrohullámú sütő legmagasabb fokozatán párolom öt percig.
Közben az olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítom.
A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet.
A tűzre visszatéve felforralom.
A lisztet simára keverem a tejföllel és ráöntöm a forrásban lévő hagymás lére.
Jól összekeverem, és folytonos keverés közben kiforralom.
Ezt a sűrű mártást szitán átengedem, majd belekeverem a közben megpárolódott zöldborsóba.
A tűzhelyen éppen csak egy pillanatra felforralom és kevés tejföllel meglocsolva kínálom.

Céklasaláta
Hozzávalók:
1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger - fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet). csipet tört köménymag.

Elkészítése:
A céklarépákat gondosan megmosom.
Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés lejöjjön róla.
Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat.
Aláöntök egy deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe.
Húszpercnyi párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon.
Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit.
Sóval, mézzel és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott fokhagymát.
A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem.
A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem.
Ezután leszűröm a levét.
A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel.
(Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital.
(Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.

Omlett Júlia módra
Hozzávalók:
8 db egész tojás, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 zacskó gombalevespor, 1 evőkanál olaj.

Elkészítése:
A tojásokat habosra felverem, majd hozzákeverem a tejet, a lisztet, az olajat és a gombalevesport.
Ügyelek arra, hogy lehetőleg sima, csomómentes legyen.
(A legegyszerűbb, ha a turmixgépben keverem habosra az egészet.)
A tojásmasszát beleöntöm egy kerek tűzálló tálba, és folpack fóliával szorosan lefedve a legerősebb fokozaton négy percig sütöm.
Az omlettet tálra borítom és négy cikkelyre felvágva kínálom. (Só egy csepp sem kell bele, mert a gombalevespor sós.)
Friss saláta vagy savanyúság illik hozzá.
Vacsorára igen gyorsan és olcsón elkészíthető étel.

Diós csirke
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 2 db egész tojás, 10 dkg darált dióbél, 4 evőkanál liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítése:
A megtisztított csirkét darabjaira vágom.
Megsózom, meghintem törött borssal, majd, lisztbe mártom.
A tojásokat habosra verem és egyenként megmártom benne a lisztes húsdarabokat.
A tojásból egyenesen a darált dióval elkevert morzsába forgatom, és a húsdarabokat mély tűzálló tálba rakom először egymás mellé, majd egy újabb rétegben, a tetejére.
A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát, kevés sót és a megmaradt diós zsemlemorzsát.
Ezt rálocsolom a csirkedarabok tetejére, és a tálat szorosan lefedve betolom a mikrohullámú sütőbe.
A legerősebb fokozaton körülbelül húsz-huszonkét percig párolom az ételt.
Közben egyszer megfordítom a húsdarabokat: ami alul volt, azt felülre rakom, és a tálat is megfordítom.
A párolás megkezdése utáni tizedik percben egy fokozattal lejjebb viszem a kapcsolót.
Párolt vajas kelbimbó és friss saláta a hozzáillő köret.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MIKROHULLÁMON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.