Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKROHULLÁMON 2.

2017.01.16

IKROHULLÁMON

Mikrohullámú sütő használatához szükség van néhány alapvető ismeretre, melynek alapján jól tudjuk majd használni mikrohullámú sütőnket. mire is használjuk a mikrohullámú sütőt
Ételek felmelegítéséhez lefagyasztott alapanyagok felengedéséhez, sütéshez, főzéshez, és majd meglátjuk, hogy ezen kívül még mit tud a mikrohullámú sütő a konyhában

Menjünk sorban és a főzést vegyük először, például egybesült marhahúst angolosan akarjuk elkészíteni.
Természetesen csont nélküli marhahúsról van szó.
Ha angolosan akarjuk elkészíteni, annak elegendő az 50 fokon való sütés, uszkve főzés.

Nézzük először a fokozatok és idő összefüggéseit
A húst forgótányér a helyezzük magas hőfokon körülbelül 10 percig 70 százalékos teljesítménnyel mikrózzuk.
Majd további négy - hét percig - a javaslatok körülbelül 50 deka húsra vonatkoztatva - nagyjából közép vagy alacsony hőfokon nagyjából 30 százalékos teljesítménnyel 7 - 8 percig folytatjuk.
Ezután nézzük,hogyan is cselekedjünk tovább?
A húst, mindig a zsírosabb felével helyezzük a forgótányérra, vagy a sütőrácsra. Ezt az elő 10 perc letelte után megfordítjuk. Ha van a készülékünkön hőmérséklet beállítási funkció, akkor a továbbiakban állítsuk be a kívánt hőfokra.

Most pedig nézzük mi a teendőnk ha közepesen - mediumra - akarjuk a húst átsütni.
Magas fokozaton nagyjából 9 - 10 percig, majd cca 4 - 9 percig közepes hőfokon.
Ezt követően a húst cca. negyedórát pihentetjük.

Végezetül amikor teljesen átsütni kívánjuk
Magas hőfokon cca. 10. 11 perc, majd annak letelte után közepes hőfokon továbi 5 - 10 perc.
A marhahúsból készítendő alapanyagot a felsál, vesepecsenye, illetve a hátszín szolgáltatja.


Egybesült sertés, vagy egyéb hús:
Gyakorlatilag megegyezik a teljesen átsütött marhahús elkészítésének módjával.

A mikróhullámú sütőben a húsok kevésbé zsugorodnak, azonban egy fontos tudnivalót nem szabad sose feledni, hogy ne sózzunk, mert a só elvonja a hús nedvesség tartatalmát, és a húsunk kemény, rágós lesz.

És most nézzünk egy konkrét marhahúsreceptet mikróhullámon:

MARHAFELSÁL BURGUNDI MÓDON
Hozzávalók:
cca. 70 - 80 dkg felsál, cca. 25 dkg sárgarépa, 1, másfél fej vöröshagyma (makói) 1 - 2 gerezd fokhagyma, marhahúsleves 2 - 3 dl (kockából is kitűnő)másfél, két deci vörösbor (ha egy mód van rá Burgundi fajta) 2 - 4 szelet füstölt szalonna, - 7 - 8 dkg finomliszt, 3 cent konyak nagyjából fél kávéskanálnyi reszelt narancshéj, 1 nagyobb, vagy kettő kisebb babérlevél, ízlés szerint kakukkfű, és frissen őrölt színes bors.

Elkészítése:
A sárgarépát folyó víz alatt - zöldségpucoló kefével megtisztítjuk, tehát nem hámozzuk - a vöröshagymát meghámozzuk, majd a répát és a hagymát is felkockázzuk, csakúgy, mint a füstölt szalonnát. A fokhagymát szétkaparjuk, vagy fokhagynyomóval pépesítjük.
A húst a rostjára merőlegesen felcsíkozzuk, nagyjából egyforma vastagságúra, 4 - 5 cm hosszra.
A felkockázott zöldségeket, a szalonnát a fokhagymával együtt egy nagyobb tálban összekeverjük, majd letakarva - magas hőfokon 8 - 10 percig főzzük, közben néhányszor megverjük. Ennyi idő alatt a zöldségek teljesen megpuhulnak (Ha al' dente akarod a zöldségeket, akkor nyilván kevesebb ideig kell főzni.
Amíg a zöldségek főnek, ezalatt a felcsíkozott húst, a lisztet, a fűszereket egy tálban tesszük és jól összekeverjük, vagy műanyagzacskóban tesszük ugyanezt.
Amikor ezzel megvagyunk egy nagyobb tálba összeöntjük a zöldségeket a hússal, hozzá adjuk a húslevest, a konyakot, a bort, leszerelt narancshéját és a babérlevelet. A tálat , vagy mikrós edényünket lefedve a mikróba helyezzük és a legmagasabb hőfokon nagyjából 5 - 6 percig főzzük. Majd a tálról levéve a fedelet, megkeverjük és fedő nélkül nagyjából 12 - 15 percig folytatjuk- legalább egy megkeveréssel - a főzést, miközben a mártás besűrűsödik és a hús szépen megpuhul.
Csészében formázott rizzsel- salátaágyon - kínáljuk

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
www.doksi.hu
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.