Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIKROHULLÁMON 9.

2020.02.01

MIKROHULLÁMON

Párolt alma
Hozzávalók:
1 kg alma, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál tejszín vagy tej, 2 evőkanál méz, fél citrom leve, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipet só.

Az almákat megmosom, kicsumázom és héjastól negyedekbe vágom.
Egy tűzálló lapos tálon elhelyezem.
A mézet, a tejszínt, az olvasztott, de már nem forró vajat összekeverem, majd az összes fűszert hozzáadom.
Ezzel a fűszeres öntettel meglocsolom az almagerezdeket és a tálat vagy a saját fedelével, vagy folpack fóliával szorosan lefedem és betolom a mikrohullámú sütőbe.
Közepes erősségű fokozaton kb. 8 percig párolom, majd további öt percig még nem veszem le az edény tetejét.
Szárnyas sültekhez kiváló köret, de önállóan tálalva meleg édesség is lehet.

Leveses-fazék
(egytálétel)
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka. 50 dkg burgonya tisztán mérve. 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg leveszöldség, 15 dkg gomba, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom (télen mirelit lecsó). 1 evőkanál nagyon finomra aprított petrezselyemzöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors. 1 csapott teáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt kardamóm. Késhegynyi őrölt lestyángyökér, (vagy 1 teáskanál finomra vágott friss lestyánlevél), csipet cukor, 2 gerezd fokhagyma.

A sertéshúst és a burgonyát megközelítően azonos nagyságú kis kockákra vágom.
A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, és a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva folytonos keverés közben beleszórom a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet.
A zöldfűszerek kivételével az összeset beleszórom, majd visszatéve a tűzre, ráteszem a felkockázott húsdarabokat.
Éppen csak hogy felforralom, máris átöntöm egy tűzálló, mély tálba, és ráöntök nyolc deciliternyi vizet.
A tálat saját fedelével letakarom és beleteszem a mikrohullámú sütőbe.
Közepes fokozatra állítom, és összesen tizenhét percig párolom.
Közben félidőben a tálat kiveszem a sütőből, megkeverem az ételt.
A burgonyakockákat meg a tisztított, kockákra vágott zöldséget, a gombát és a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát hozzáteszem.
Újból lefedem, és tovább folytatom a párolást.
A párolási idő letelte után beleteszem a felkarikázott paradicsomot és a zöldfűszereket, majd befedem, 1 percig párolom és további tíz percig nem nyitom fel a tetejét.
(Hogy a mikrohullámú sütő belsejében működés közben minél kevesebb gőz keletkezzen, a tál tetejére ráteszek egy folpack fóliát, majd a tál saját tetejével is lefedem, így gyakorlatilag majdnem légmentessé tudom tenni.)

Csirke, paprikás mártásban
Hozzávalók:
1 kg körüli csirke, 2 dl tejföl, 3-4 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál só.

A lisztet összekeverem a pirospaprikával és a só felével.
A csirkét darabjaira vágom.
Egyenként megmártom a paprikás lisztben, majd lapos, kerek tűzálló tálra rakom, szorosan egymás mellé.
Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, majd lelocsolom az olvasztott vaj és a tejföl megsózott keverékével.
A tálat saját fedelével letakarom, és a mikrohullámú sütőbe tolva húsz percig párolom.
Közben egyszer megfordítom a tálat.
A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom befedve, csak ezután tálalom.
Nagyon finom hozzá bármilyen friss zöldségből készült saláta és krumplis lepény.

Csokoládépuding rumosmeggy-mártással
Hozzávalók:
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 5 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 mokkáskanál nescafé, 2 db egész tojás, ízlés szerint cukor, csipet só, a mártáshoz 1 evőkanál rum (vagy 1 mokkáskanál rumaroma), 3 dl kimagozott meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 teáskanál burgonyaliszt vagy búzakeményítő, 1 dl tejszín.

Turmixgép poharába töltöm a tejet, a lisztet, a kakaóport, 3-4 evőkanál cukrot, a nescafét, a tojásokat és az olvasztott vajat.
Addig keverem, amíg az egész sűrű massza nem lesz.
Ekkor beletöltöm egy mélyebb tűzálló tálba vagy négy kisebb hőálló üvegpohárba és folpack fóliával leszorítva, a mikrohullámú sütőbe teszem.
Ha egy nagy formában van a pudingmassza, akkor a legerősebb fokozaton tíz percig párolom.
Ha kis formákba töltöttem, akkor hat-hét perc is elég.
Közben egyszer megfordítom az edényt.
A rumosmeggymártáshoz ugyancsak turmixgépbe töltöm a kimagozott meggyet, a rumot, a burgonyalisztet és a tejszínt.
Habosra keverem, ezután a keveréket egy lábosba öntöm és állandó keverés közben sűrűre főzöm.
A megfőtt pudingot tálra (vagy tányérokra) borítom, és a meggy-mártást aláöntöm.
Kevés tejszínhabbal és gyümölccsel fel lehet díszíteni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MIKROHULLÁMON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.