Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NASSI LEXIKON - ÉDESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL 5.

2018.10.03

NASSI LEXIKON

Ataif(marokkói palacsinta)
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só. Elkészítése:
Tegyük meleg helyre az átszitált *, sózott lisztet. Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Kb. 1,5 óra alatt megkel. Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz. Készíthetjük cukorral is.
Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként. *A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!

Ausztrál almatorta
Hozzávalók 8 személyre - A tésztához:
15 dkg finomliszt, csipetnyi só, 6 dkg cukor, 7.5 dkg sótlan vaj, 2 nagy tojás sárgája, fél kiskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor, kb. 0.25 dl hideg víz,
A forma kikenéséhez:
2 dkg vaj,
A töltelékhez:
6-8 közepes zöldalma, 1 citrom, 2 nagy tojás sárgája, 1.5 dl tejszín, 1 kiskanál vaníliaaroma vagy 2 csomag vaníliás cukor, 6 dkg cukor

Elkészítése:
A lisztet a sóval meg a cukorral összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk és az apróra vágott vajat beleszórjuk. Villával addig keverjük, míg morzsalékos nem lesz.
A tojássárgáját a vaníliaaromával meg a vízzel összekeverjük, és a vajas liszttel összegyúrjuk. Letakarva 20 percre hideg helyre állítjuk. Alacsony peremű, 24-26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a belisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen.
Sütőpapírt fektetünk rá, és lencsével vagy babbal megszórjuk.
Ez arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon föl.
Miután ezek a hüvelyesek másra már nem igazán használhatók, célszerű később sütés után egy üvegben hasonló alkalmakra eltenni.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig elősütjük.
A töltelékhez az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kimetsszük, húsát csinos cikkekre vágjuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk.
Az elősütött tésztáról a hüvelyeseket a sütőpapírral együtt levesszük, tetejét az almacikkekkel kirakjuk. A citrom reszelt sárga héjával megszórjuk. A tojássárgáját, a tejszínt a vaníliaaromával meg a cukorral elhabarjuk, és a gyümölcsre öntjük.
A sütő középső rácsára téve változatlan lánggal kb. 30 percig sütjük.
Langyosan szokás tálalni.

Banán dióval Brazília
Hozzávalók:
6 banán meghámozva, hosszába kettévágva, 6 tk porcukor, 6 tk daráét dió, 3 ek diólikőr. Elkészítése:
Tegyük a banánt szorosan egymás mellé jól kivajazott tűzálló tepsibe. Szórjuk be a cukorral. Tegyük forró grillbe, és a cukor megolvadásáig süssük. Vegyük ki a sütőből, szórjuk be dióval. Addig süssük tovább, míg a cukor világosra karamellizálódik.
Melegítsük meg kissé a likőrt, öntsük a banánra.
Azonnal tálaljuk.

Forrás:
NASSI LEXIKON - ÉDESSÉGEK A NAGYVILÁGBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.