Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA 49

2019.05.27

PALACSINTA LEXIKON

RAKOTT PALACSINTA GYÜMÖLCCSEL
Hozzávalók 10 db palacsintához:
2 db tojás, 180 g liszt, 2.5 dl tej vagy szódavíz, 1 dl étolaj, só
A töltelékhez:
300 g friss gyümölcs (ribizli, málna, barack stb.), 100 g darált dió, 0.5 dl rum, 50 g mazsola, 5 db tojásfehérje, 50 g kristálycukor, 30 g porcukor, 100 g dzsem (lehetőleg a felhasznált gyümölcsből)

Elkészítése:
A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük.

Palacsintasütőben kevés forró olajban vagy teflonserpenyőben, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk, és a palacsinta mindkét oldalát világosra sütjük. A gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, majd ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mazsolát átválogatjuk, és a rumba beáztatjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a dzsemet felmelegítjük, hogy kenhető legyen. A megsütött palacsintát tűzálló tálba rétegezzük a következő módon: a tál aljára teszünk egy palacsintát, megszórjuk a porcukorral elkevert darált dióval, és pár szem mazsolát szórunk rá, ráhelyezünk a következő palacsintát, amelyen elhelyezzük a gyümölcsöt. Így folytatjuk a rétegezést, amíg az anyagok el nem fogynak.
A tetejére mindig palacsinta kerül, amelyet, valamint az oldalát bekenjük a kemény tojáshabbal és előmelegített forró sütőben a habot megsütjük.
A sütőből kivéve rövid ideig pihentetjük, és éles késsel cikkekre vágjuk.

RAKOTT PALACSINTA - MÁSKÉPPEN
Hozzávalók - A palacsintához:
1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2-3 dl szódavíz, 1 mokkáskanálnyi só, fél dl olaj
A töltelékhez:
3 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 1 teáskanál paradicsompüré, só és törött fekete bors

Elkészítése:
A palacsintát a szokásos módon megsütöm.
(Csak az első palacsinta sütése előtt szükséges kiolajozni a palacsintasütőt, a többi palacsinta már "saját magát olajozza".)
A megsült palacsintákat egymásra rakva vékony csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenek kevés olajjal, és a palacsintacsíkokat szétszedve, egyenletesen elterítem az edény alján.
A megmaradt lisztet a vajjal habzásig hevítem, majd a tejjel felöntve folytonosan kevergetem, és sűrűre főzöm.
Ezután a tűzről lehúzva addig keverem benne a tejfölt, amíg a massza azt teljesen felveszi.
Beleszórom a fűszereket meg a reszelt sajtot, és a tojások sárgáit is belekeverem.
Ha a massza már egynemű, óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot, és jól összeforgatom. Ezt a masszát ráöntöm a palacsintacsíkokra, és az előmelegített forró sütőbe tolom.
Addig pirítom közepes lángon, amíg a tetején világosbarna réteg keletkezik.
Vigyázni kell, nehogy túlsüljön, mert akkor keserűvé válhat. Kockákra vágva, salátával tálalom.
Kissé munkaigényes, de nem drága és ízletes étel.
A töltetlen palacsinta fagyasztható, azonban a rásült mártással csak egy napig tárolható a hűtőszekrény normál terében (a mártással már nem fagyasztható).
90 perc szükséges az elkészítéséhez.

RAKOTT PALACSINTA MÁS MÓDON
Hozzávalók:
fél kiló liszt, tojás, só, cukor, túró, dió, lekvárok, citrom, tejföl, kakaó, porcukor

Elkészítése:
A palacsintatésztát elkészítjük a szokásos módon. Adhatunk hozzá szódavizet, hogy lazább legyen. Megsütjük a palacsintákat, és szabályos rétegekben rakjuk egymásra. Előtte a túrót, a tejfölt egy fél citrom levét és héját némi cukorral édesítve kikeverjük. Jó sorrend: túró réteg, őrölt dió réteg, málna lekvár, baracklekvár, kakaó.
A tetejére ízlés szerint csokoládéöntet, tejszínhab, stb. is rakható.

RAKOTT PALACSINTA ÖRMÉNYORSZÁGBÓL
Hozzávalók:
8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral.
A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel.
A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.

RAKOTT PARAJTEKERCS
Elkészítése: 15 deka réteslisztet két tojással, egy deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel keverjük simára, hogy palacsintatésztát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd három evőkanál olajjal kikeverjük. Ha az állás során megsűrűsödött volna, még egy kevés szódavízzel hígítjuk. Az első palacsinta alá kiolajozzuk a palacsintasütőt, a többit olaj nélkül sütjük. (Sose süssük teflonedényben, márt más állagú lesz a kész palacsinta. Hagyunk felolvadni egy csomag mirelit parajt (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss parajt megfőzünk, leszűrünk s áttörünk), és két deci tejföllel meg őrölt borssal kikeverjük, megsózzuk. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, és szorosan összegöngyöljük.

Ha teljesen kihűlt a tészta, fél centi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket félig egymásra fektetve, körkörösen egy tűzálló tálra fektetünk. Két deci tejet két deka liszttel simára keverünk, öt deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük.

Sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy deci tejföllel hígítjuk. Belereszelünk öt deka sajtot, és bevonjuk vele a csiga formájú palacsintaszeleteket. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje világos piros nem lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.