Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA 50.

2019.08.03

PALACSINTA LEXIKON

RATATOUILLE-OS PALACSINTA
Elkészítése:
2 fej vöröshagymát felszeletelünk, majd 2 gerezd apróra vágott fokhagymával együtt 4 evőkanál olívaolajban megpároljuk. 1 kisebb padlizsánt kockákra, 1 paprikát csíkokra és 2 cukkinit szeletekre vágunk. 3 paradicsom héját lehúzzuk, és kockákra vágjuk. 2 evőkanál petrezselymet, 0,5 teáskanál szárított bazsalikomot, sót és borsot is adunk hozzá,
Lefedjük az edényt, és 15 percig gyenge lángon főzzük.
Néhány percig fedő nélkül is főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik.
Megtöltjük ~ és összehajtogatjuk a palacsintákat.

RÁNTOTT GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 csomó petrezselyemzöldje, 3 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 30 dkg gomba, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, só, 10 dkg liszt, 2 dl tartármártás, 1,5 dl tej, 2 dkg ecetes uborka

Elkészítése:
Kevés olajon megpirítjuk a lereszelt vagy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vagdalt gombát, és sóval, őrölt borssal addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte.
Ekkor meghintjük egy kanál liszttel, egy kicsit pirítjuk, felengedjük a tejjel és 2-3 percig forraljuk.
A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és összekeverjük a tejföllel.
Minden palacsintára halmozunk egy kanállal, a tészta két szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük.
A szokott módon lisztben, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró, bő olajban ropogós pirosra sütjük.
Tartármártással tálaljuk, amibe nagyon apróra vágott ecetes uborkát is rakunk.

RÁNTOTT GOMBÁS-SAJTOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 10 dkg liszt, 30 dkg sampinyon gomba, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dl olaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 2 dl Remoulade mártás, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 3 tojás, 10 dkg sajt

Elkészítése:
A gondosan megtisztított, több vízben megmosott gombát apróra vágjuk.
Két kanál olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a gombát.
Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és zsírjára lepirítjuk.
Ekkor beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet és hozzákeverjük a reszelt sajtot.
A külön kisütött palacsinták közepére elosztjuk a sajtos gombapépet, a már ismert módon négyrét hajtjuk, majd lisztben, felvett tojásban és zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk, és forró, bő olajban kirántjuk.
Tálaláskor külön adunk hozzá Remoulade*** mártást.

***Remoulade mártás:
Hozzávalók:
3 tojás, 2-2 ek. olaj, citromlé, 1 mk. finomra vágott hagyma, capri, petrezselyem, 1 cs. kapor, 2 kisebb ecetes uborka, 4-5 parajlevél, 2 tárkonylevél, 1 kk. snidling, 2 ek. tejföl, só.

Elkészítés:
A 2 tojást keményre főzzük, a sárgáját szitán átnyomjuk.
Hozzáadjuk az olajat, 1 tojás nyers sárgáját, citromlevet.
A felsorolt hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel, sóval jól összekeverjük.

RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
4,5 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 5 dkg vaj, 1 l víz, 1 evőkanál cukor, 3 tojás, 2 dl zsemlemorzsa, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg darált hús, só, őrölt bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
Meleg vízben oldja fel a cukrot és a sót.
Adja bele az olvasztott vajat, 1 felvert tojást, a szitált lisztet és sütőport, majd keverje csomómentes palacsintatésztává, végül tegye félre.
A hagymát vagdalja apró kockává, keverje össze a darált hússal.
Fűszerezze, és kézzel dolgozza simára.
A tésztából süssön palacsintákat, ám csak az egyik oldalukat süsse, míg a szélük barnulni kezd.
A sült oldalukra kenje a tölteléket, és a palacsinták két szélét behajtva, tekerje fel azokat, mint a töltött káposzták esetében.
Forgassa mindegyiket először a tojásba, majd zsemlemorzsába.
Bő forró olajban süsse aranybarnára.
Majonézzel tálalja.

RÁNTOTT PALACSINTA HÚS MELLÉ
Elkészítése:
Palacsintát sütünk, cukor helyett kevés sóval és valamivel kisebbeket, mint rendesen szoktunk.
Azután reszelt ementáli sajttal jó vastagon meghintjük, összegöngyöljük, a széleit benyomkodjuk, mint a tölteléknek, majd morzsában meghengergetjük, és zsírban kisütjük.

RÉGIMÓDI PALACSINTA
(GEWONE PANNENKOEKEN)
Hozzávalók:
1 l liszt, só, 1 tasak élesztőpor, 1 l kéz-meleg tej, vaj vagy margarin, 15 dkg mazsola

Elkészítése:
Tegye keverőtálba a lisztet és a sót.
Forgassa össze, majd öntse a közepébe a kevés langyos tejjel elkevert élesztőt. Keverje össze, majd lassan adagolja bele a többi tejet.
Keverje csomómentesre. Letakarva pihentesse 45 percig langyos helyen.
Egy-egy merőkanálnyi tésztát süssön mindkét oldalukon barnára a kizsírozott serpenyőben.
Forrón kenje meg lekvárral, szórjon rá mazsolát, és háromszögűre hajtogatva rögtön kínálja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.