Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA 51.

2019.10.03

PALACSINTA LEXIKON

RÉPÁS-MÉZES PALACSINTA
Hozzávalók:
2 tojás, 5 dl sárgarépaié, csipetnyi só, 20 dkg liszt,
A sütéshez
olaj, 40 dkg sárgarépa, 1 citrom, 3 evőkanál méz

Elkészítése:
A tojásokat fölverjük, sózzuk, a sárgarépalevet és a lisztet felváltva hozzáadva simára keverjük és legalább fél órán át, állni, hagyjuk.
A sárgarépát eközben megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés vízben puhára főzzük. Áttörjük, a mézzel, a citrom levével és reszelt héjával ízesítjük.
Beolajozott palacsintasütőben a sárgarépaleves masszából vékony palacsintákat sütünk.
A kész palacsintákra simítjuk a sárgarépás krémet és négyrét hajtva máris tálaljuk.

RETEKKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése:
A retket lereszeljük, és tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük.
Tejföllel áthúzva tálaljuk.

RÉSZEGES CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg porcukor, 5 dkg. vaj, 10 dkg liszt, 8 dkg darált dió, 4 dl tej, olaj a sütéshez, 8 dkg porcukor a palacsinták meghintéséhez.
A borsodóhoz:
2 tojás, 2,5 dl édes fehérbor, 10 dkg cukor

Elkészítése: A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vajjal, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a darált diót, végül beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Beolajozott serpenyőben kb. fél centi vastag palacsintákat, készítünk, de csak az egyik felét sütjük meg. A serpenyőből a tálra csúsztatott diós palacsinta felső, puha felét porcukorral hintjük meg és a rétegezést így folytatjuk tovább. A legfelső palacsintát sült felével fölfelé borítjuk a palacsintahallomra és forró sütőbe tévé 220 C-on 5-6 perc alatt átmelegítjük.
Ez alatt a tojásokat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a bort és lassú tűzön habosra, verjük.
A diós csúsztatott palacsintát melegen, cikkekre vágva a borsodóval tálaljuk.

RÉSZEG METÉLT
Elkészítése:
Az édes tésztából sütött palacsintákat kb. 4 mm széles metéltre vágjuk, és forró vajban átforrósítjuk.
Szegfűszeggel ízesített, forralt vörösborral meglocsoljuk és azonnal, melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

RESZELT BURGONYÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
8 db egyszerű sós palacsintához, 8 dkg vaj szükséges tészta, 1 dl tejföl 25 dkg főtt burgonya, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 tojás fehérje, só, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék

Elkészítése:
A szokásos módon elkészített palacsintatésztába belekeverjük a héjában megfőzött, lereszelt burgonyát és két tojás felvert habját. Szerecsendióval, sóval fűszerezzük, és kevés felhevített vajban a szokásostól vastagabb palacsintákat sütünk.
Tálaláskor a palacsintákat kettéhajtjuk.
Meglocsoljuk tejföllel, és díszítésül kevés apróra összevágott metélőhagymát teszünk a tetejére.

RESZELT BURGONYÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
50 dkg nyers burgonya, 1 dl tejföl, 3 evőkanál Barbara kenyérpor 1 db tojás, 1 pici hagyma, só, étolaj a kisütéshez

Elkészítése:
A nyers burgonyát lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt, a reszelt hagymát, a kenyérport, és sóval ízesítjük. Serpenyőben étolajat forrósítunk, majd evőkanállal halmokat teszünk bele, elsimítjuk, és mindkét oldalát piros ropogósra sütjük.
Melegen tálaljuk.

RIBIZLIS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1 csomag vaníliás cukor, 30 dkg ribizli, 10 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 2 dkg vaj
A piskótamasszához:
2 tojás, 4 dkg liszt, 4 dkg kristálycukor

Elkészítése:
A frissen kisütött palacsinták tetején egyenletesen elosztjuk a jól megmosott, lecsurgatott friss ribizlit, majd meghintjük diós cukorral és feltekerjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük. A tojásból, cukorból és lisztből könnyű piskótamasszát készítünk, és ezzel bevonjuk az egymás mellé fektetett palacsintákat. Közép meleg sütőbe tesszük kb. 7-8 percre, amíg a piskóta megsül, és a palacsinták átforrósodnak.
Tetejét megszórjuk vaníliás cukorral, és azonnal tálaljuk.

RIZZO FELÜGYELŐ PALACSINTÁJA
Elkészítése:
Elsőként süssünk ki apróra vágott szalonnát vagy angolszalonnát.
Gomolyatúrót ízesítsünk borssal, oregánóval, kakukkfűvel vagy ízlés szerint bármivel. A gomolyatúrót gyúrjuk össze a kisült szalonnával, adjunk hozzá egy kis tejfölt, hagyjuk pihenni, amíg megsütjük a palacsintát. A palacsintát a szokásos módon készítjük csak nem adunk a tésztájához cukrot, vagyis sós palacsintát sütünk. A palacsintákat a gomolyatúróval megtöltjük, tepsibe tesszük, tejföllel leöntjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk, átsütjük.

RIZSES PALACSINTA
Elkészítése: A rizsből tejberizst főzünk, amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás porcukorral eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások fel- vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és táskaformára hajtogatjuk.
A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba forgatjuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.