Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA 52.

2019.12.27

PALACSINTA LEXIKON

RIZZSEL TÖLTÖTT RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 4 tojás, 25 dkg rizs, 12 dkg porcukor, 1 liter tej, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg őrölt mandula, 1 dkg kakaó, 8 dkg vaj, 10 dkg baracklekvár

Elkészítése:
A rizsből a tejjel tejberizst főzünk, közben az őrölt mandulát és 6 dkg vajat is belekeverünk.
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a kihűtött rizshez adjuk.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
Ezután a tölteléket három egyenlő részre osztjuk.
Az egyiket a citrom reszelt héjával, a másodikat a kakaóval, a harmadikat pedig a baracklekvárral ízesítjük.
A külön kisütött palacsintákat kivajazott tortaformába rakjuk, felváltva megtoljuk a citromos, kakaós, illetve baracklekváros töltelékkel, és sütőben átmelegítjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.

RIZZSEL TÖLTÖTT RAKOTT PALACSINTA 02.
Elkészítése:
25 dkg rizsből tejberizst készítünk, darált mogyorót és 3 tojássárgáját keverünk hozzá.
A tejberizst három részre osztjuk.
Az elsőt reszelt citromhéjjel, a másodikat kakaóval, a harmadikat baracklekvárral ízesítjük.
Ezekkel felváltva rétegezzük a palacsintákat.
Sütőben átmelegítjük, porcukorral megszórva tálaljuk.

ROKFORTOS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A roquefortot lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk.
A töltött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.

ROKFORTOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl világos sör, 10 dkg rokfort (márványsajt), a sütéshez vaj (tejföl)

Elkészítése:
Az egész tojásokat a liszttel, a tejjel, meg a sörrel kikeverjük, és belereszeljük a rokfortot.
A szokottnál egy kicsit sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk.
Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejjel hígítjuk.
Fél óráig állni hagyjuk, majd vajon az átlagosnál kisebb és vastagabb palacsintákat sütünk belőle.
Félbe hajtva, salátával kínáljuk.
(Tálalhatjuk hideg tejföllel is, hogy azzal a tányéron meglocsolhassuk.)

ROKFORTOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
8 db palacsinta (sós), 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg márványsajt, csipetnyi őrölt bors és szerecsendió, só, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk rajta, a tejjel felöntjük, és sűrűre főzzük.
A tűzről levéve belemorzsoljuk a márványsajtot, sóval, őrölt borssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A palacsintákra egyenként rákenjük a márványsajtos krémet, négyrét hajtjuk és egy kivajazott tűzálló tálra, fektetjük.
A tejfölt rácsepegtetjük és forró sütőbe téve 200 C-on 5-8 perc alatt, átforrósítjuk.
Melegen tálaljuk.

ROKFORT SAJTTAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 10 dkg rokfort sajt, 4 dkg liszt, 1 csipet reszelt szerecsendió, 2 dl tej, só, 4 dkg vaj

Elkészítése:
A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a fele vajat, és sűrű krémmé főzzük.
A tűzről levéve belereszeljük a sajtot, és szerecsendióval ízesítjük,
A sajtkrémmel megtöltjük a kisütött palacsintákat, négyrét hajtjuk, és a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk, majd sütőbe téve átforrósítjuk.

ROMÁN KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók 8-10 db palacsintához:
csipet só, 12 dkg kukoricaliszt csipet sütőpor, 2 tojás, 8 dkg vaj, 5 dl tej, 1 dl olaj

Elkészítése:
A hozzávalókból sima palacsintatésztát keverünk, kevés olajjal kisütjük, és joghurtot adva mellé, forró olvasztott vajjal meglocsolva tálaljuk.

RÓZSAPALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 10 dkg barack- vagy eperlekvár, 10 dkg mandula vagy dió, 25 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4 adag borsodó, 5 dkg porcukor, 5 dkg mazsola

Elkészítése:
A rendesnél valamivel vastagabb palacsintát sütünk.
Lapos, tűzálló tálra 6-8 erős pamutfonalat fektetünk, ráborítunk egy palacsintát, meghintjük darált mandulával vagy dióval, megmosott, leszárított mazsolával és reszelt citromhéjjal kevert porcukorral.
A második palacsintát barack vagy eperlekvárral kenjük meg.
A következő tetejére újra mandulás töltelék, majd megint lekváros következik.
Ezt így folytatjuk, míg valamennyi palacsintát felhasználtuk.
Most a fonalat felül olyan szorosan kötjük össze, hogy a tészta rózsához hasonló alakot nyerjen.
Beletesszük annyi olvasztott vajba, hogy az kb. az edény harmadrész magasságáig érjen.
Ebben a palacsintát szép sárgára sütjük.
Tálaláskor eltávolítjuk a fonalakat, és cukorral meghintve szervírozzuk a palacsintát.
Borsodót*** külön kínáljunk hozzá.

***Borsodó
Hozzávalók:
3 dl fehérbor, 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:
A bort felforraljuk, és hűlni hagyjuk. Közben a tojást a kristálycukorral habüstben habverővel felverjük.
Hozzáöntjük a kihűlt bort, és tűzön erőteljesen addig verjük, amíg felfut, és habos nem lesz.
Melegen vagy hidegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.