Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON - 24.

2016.07.03

PALACSINTA LEXIKON

MÁRTÁSOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 előre megsütött palacsinta, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 1 citrom leve és reszelt héja, méz vagy cukor, ízlés szerint, 1 tojás, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só

Elkészítése:
A töltelékhez a túrót áttörjük, és 1 teáskanálnyi tejföllel, valamint a sárgabaracklekvárral simára keverjük. Csipetnyi sóval, a reszelt citromhéj felével és a vaníliás cukorral ízesítjük. A megmaradt tejfölt, a kefirt és az előzőleg habosra felvert tojást összekeverjük, és cukorral vagy mézzel, valamint a megmaradt reszelt citromhéjjal-citromlével kellemesen pikánsra, ízesre fűszerezzük. A palacsintákat a túrókrémmel megkenjük, majd négyrét hajtogatjuk, és egy tűzálló tálra, egymás mellé rakjuk. A mártással leöntjük, és az előmelegített forró sütőben annyi ideig sütjük, amíg a tejfölös tojás színesedni nem kezd a tetején.
Frissen, forrón tálaljuk.

MAZSOLÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
2 db tojással, 1/2 liter tejjel, cukorral palacsintatésztát keverünk. 10 dkg fél deci rumban áztatott mazsolát keverünk bele és sütjük. Cukor helyett lehet mézzel is édesíteni.

MAZSOLÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
egyszerű palacsinta alapmassza, 10 dkg mazsola, 1 dl tej, 1 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A megmosott, leszárazott mazsolát, előző este beleteszem a rummal ízesített tejbe, és a palacsinta elkészítéséig áztatom benne. A palacsintamasszába belekeverem a leszűrt mazsolát és a sárgabaracklekvárt, majd a palacsintákat egyenként megsütöm. Kevés porcukorral megszórva összesodrom, és tűzálló tálba rakom. A sütőben éppen csak átforrósítom, de pirítani nem szabad.

MAZSOLÁS PALACSINTA 03. (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 dl tej, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, 5 dkg vaj, 1 dl rum

Elkészítése:
A mazsolát 15 percig áztatjuk a rumban, majd leszűrjük és megszárítjuk.
A lisztet, cukrot, tojások sárgáját összekeverjük, apránként hozzáöntjük a tejet, simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, a mazsolát, diót.
4 vastag palacsintát sütünk.
Melegen, porcukorral meghintve kínáljuk.
(Finom és érdekes!)

MAZSOLÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1 dl tej, 15 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 15 dkg dióbél, 1 evőkanál rum, 5 dkg mazsola

Elkészítése:
A tejet a cukorral felforraljuk, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a darált diót, és addig főzzük, amíg kenhetővé nem válik. A tűzről levéve rummal ízesítjük, belekeverjük a megmosott, leszárított mazsolát. A töltelékkel megtöltjük a kisült palacsintákat, feltekerjük, és tűzálló tálba egymás mellé rakjuk.
Sütőben átforrósítjuk, és tálalás előtt puncsmártással leöntjük.

MECSÉRI ALMÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1 kg alma, 15 dkg cukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 citrom, 3 cl rum, 5 dkg babapiskóta-morzsa, 3 dkg porcukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és apróra feldaraboljuk. Nagyon kevés vízzel, a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és a citrom szűrt levével megpároljuk, majd szitán áttörjük. Ha túl lágy, kevés babapiskóta-morzsával sűrítjük. Az almapürét végül rummal ízesítjük, és megtöltjük vele a palacsintákat.
Háromszög alakúra hajtjuk, kivajazott tűzálló tálba téve sütőben átforrósítjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

MEDITERRÁN PALACSINTA
Hozzávalók:
10 db sós palacsinta, 5 dkg vaj, 25 dkg edami sajt, fél csomó snidling, 3 dkg olajbogyó, köménymag, szerecsendió, só

Elkészítése:
A vajat, 20 dkg reszelt sajtot, a sót, az apróra vágott snidlinget, a köményt és a szerecsendiót simára keverjük. Az előre kisütött palacsintákat a sajtkrémmel megkenjük, majd háromszög alakúra hajtva tűzálló tálba fektetjük őket. A maradék reszelt sajttal meghintjük, olajbogyóval, snidlinggel díszítjük.
Előmelegített sütőben 5 perc alatt gyengén átsütjük.

MEGGYES-MÁKOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
12 db megsütött palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg porcukor, fél dl tej, fél csésze meggybefőtt (leve nélkül)

Elkészítése:
A mákot ledarálom, és a cukorral összekeverve ráöntöm a tejet. Felforralom, és a tűzről máris lehúzva belekeverem a kimagozott és apróra vágott meggyet. A kisült palacsintákat egyenként megtöltöm a mákos-meggyes töltelékkel, és négyrét hajtva teszem a tányérokra.
Kevés porcukorral megszórva kínálom.
Hidegen is, melegen is egyformán finom.

MEGGYES-MÁKOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A kimagozott meggyet ledaráljuk. vagy nagyon apróra összevágjuk. A fahéjjal együtt belekeverjük a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütjük a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszünk egy palacsintát, megkenjük a porcukorral összekevert tejföllel, és ráborítjuk a második palacsintát. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogy a palacsinta.
A sütőben éppen csak átmelegítjük, és cikkekre vágva kínáljuk, mint a tortát szokás.

MEGGYES PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
40 dkg meggybefőtt vagy friss meggy, 10 dkg apróra vágott dió, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk apró darabokra. Keverjük össze a cukorral. Ezt a tölteléket csavarjuk a palacsintába.
Szórjuk meg a dióval és egy kevés porcukorral.

MEGGYES PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
2 tojás, 10 dkg liszt, 0,5 liter tej (vagy fele tej és fele szódavíz), 0,5 dl olaj, csipetnyi só, késhegynyi szódavíz), 0,5 dl olaj, csipetnyi só, késhegynyi őrölt szegfűszeg, fahéjas porcukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A meggyet megmosom, kimagozom, és apróra vágom. A tojásokat a liszttel és a tejjel csomómentesre keverem (legkönnyebb turmixgépben keverni), majd hozzáadom az olajat is. Fűszerezem csipetnyi sóval és az őrölt szegfűszeggel, végül belekeverem a meggyet. Teflonserpenyőt vagy palacsintasütőt kiolajozok az első palacsinta sütése előtt, a többi palacsinta már "önmagát" olajozza.
Vékony palacsintákat sütök a masszából, és még forrón megszórom fahéjas porcukorral.
Félbehajtva kínálom.

MEGGYES PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumos meggy), 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A kimagozott meggyet ledarálom, vagy nagyon apróra összevágom. A fahéjjal együtt belekeverem a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütöm a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, megkenem a porcukorral összekevert tejföllel és ráborítom a második palacsintát. A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogy a palacsinta.
A sütőben éppen csak átmelegítem és cikkekre vágva kínálom, mint a tortát szokás.

MEGGYES PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 10 dkg dióbél, 40 dkg friss meggy, vagy meggybefőtt, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
A megtisztított meggyet jól megmossuk, kimagozzuk, apróra összevágjuk és megcukrozzuk. A kisütött palacsintákat a meggyhússal megtöltjük, megszórjuk durvára vágott dióval.
Négyrét hajtjuk, és porcukorral megszórva találjuk.

MEGGYES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
10 db palacsinta, 30 dkg meggydzsem, 15 dkg darált dió, 1/2 dl rum, 1 csomag mazsola, 4 db tojásfehérje, 4 evőkanál porcukor, 15-20 szem kimagozott meggy

Elkészítése:
A frissen megsütött palacsintákat egy kerek jénai tálba a következő módon rakjuk le. Az alsó palacsintát vékonyan megkenjük meggydzsemmel, és meghintjük cukros dióval. Minden második palacsintára néhány szem rumba áztatott mazsolát rakunk. A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, majd a palacsinták tetejére kenjük.
Meggyszemekkel díszítjük, és mérsékelten meleg sütőben 15 percig világos barnára sütjük.

MEGGYES TÚRÓS PALACSINTA
Elkészítése:
A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük.
A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.

MENTÁS-TÚRÓKRÉMES PALACSINTA, SÜTŐBEN
Hozzávalók:
8 db édes palacsinta, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 8-10 dkg porcukor, 1 marék friss mentalevél, 2 tojás sárgája

Elkészítése:
A túrót áttörjük, a tojássárgákkal és 1 dl tejföllel simára keverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a fölvágott mentalevelet. A palacsintákat megkenjük vele, és kivajazott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük.
Meglocsoljuk a maradék tejföllel, és forró sütőben 200 C fokon 8-10 perc alatt készre forrósítjuk.

METÉLT PALACSINTA ÉDES-SAVANYÚ MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dl víz, 15 dkg gépsonka, 2,5 dl édes-savanyú mártás

Elkészítése:
A lisztből, a tojásból és a vízből készítsünk palacsintatésztát. Pihentessük egy óráig. Daráljuk meg a gépsonkát és keverjük a tésztához. Süssünk közepes vastagságú palacsintákat. Azonmód forrón szeleteljük fel 1,5 cm x 5 cm-es csíkokra. Forrósítsuk meg az édes-savanyú mártást, és öntsük a metéltre.
Önálló vacsoraételnek is tálalhatjuk, de köretként is adhatjuk szárazabb húsok mellé.
Bíró Endréné

MEXIKÓI PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
5 tojás, 25 dkg vegyes erdei gomba, de lehet csiperke is, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tej, evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyem

Elkészítése:
Az olaj felén pirítsuk üvegesre, a finomra vágott hagymát, tegyük rá az apróra vágott gombát, s gyakran kevergetve addig pirítsuk, amíg a gomba leve teljesen elpárolog. A végén adjuk hozzá a szétnyomott vagy finomra vágott fokhagymát is. Verjük fel villával a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, ízesítjük sóval, borssal reszelt szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemmel, adjuk hozzá a pirított gombát, öntsük az olaj másik felét a serpenyőbe, melegítsük fel, s közepes lángon süssük meg benne mindkét oldalát a gombás mexikói palacsintának.
Szeletekre vagy csíkokra vágva ital mellé kínálhatjuk.

MEXIKÓI PALACSINTA 02. (SOPA DE TAQUITOS) (MEXIKÓ)
Mártáshoz:
1 dl paradicsomlé, 3 ek olaj, 0,5 l húsleves
Palacsintatésztához:
10 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 2,5 dl felforralt langyos tej
Töltelékhez:
10 dkg vaj és reszelt sajt / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg főtt, apróra vágott csirke vagy más hús / vagy 10 dkg vaj és 10 dkg sós vízben főtt zöldség

Elkészítése:
A paradicsomlevet az olajjal néhány percig főzzük, hozzáadjuk a levest és felforraljuk. Vékony palacsintákat sütünk (kb. 8 db). Megtöltjük a töltelékkel, összecsavarjuk, tányérra teszünk 2-2 darabot. Rámerjük a forró levest.
Kemény tojásszeletekkel díszítjük.

MEXIKÓI PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
12 dkg liszt, 12 dkg kukoricaliszt, 2 tojás, 10 dkg marinált paradicsompaprika, 2 ecetes uborka, 6 zöld olajbogyó, 4 szelet lágy sajt, 2 paradicsom, 2 csokor petrezselyem, 15 dkg HERA főzőmargarin, só, bors

Elkészítése:
A kétféle lisztet összekeverjük a tojással, kb. 3 dl langyos vízzel, kevés sóval és 4 evőkanál olvasztott HERA főzőmargarinnal. A maradék HERA főzőmargarinon a szokásos módon 12 palacsintát sütünk a tésztából. A palacsintákat meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel, majd kirakjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt marinált paprikával, a felkarikázott ecetes uborkával és az olajbogyóval. A töltött palacsintákat négyrét hajtjuk, HERA főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük.
A tetejét kirakjuk paradicsomkarikákkal, ráfektetjük a sajtszeleteket és forró sütőben kb. 10 perc alatt összemelegítjük.

MEXIKÓI PALACSINTA 04.
Hozzávalók:- Tésztához:
10 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 1 csipet só, 1 tojás, 1/4 l forralt, langyos tej
Töltelékhez:
10 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg főtt, apróra vágott csirke-, vagy borjúhús, 10 dkg sós vízben főtt zöldség
Mártáshoz:
5 cl paradicsomlé, 0,6 dl olaj, 1,5 dl húsleves, 1 csipet őrölt bors

Elkészítése:
A lisztből, tojásból, tejből palacsintatésztát keverünk, sózzuk, hozzáadjuk a sütőport. Vékony palacsintákat sütünk. Az apróra vágott húst összekeverjük az összeaprított zöldséggel, reszelt sajttal és vajjal. A palacsintákat megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és a külön készített mártással leöntve tálaljuk.
A mártás készítése során a paradicsomlevet néhány percig főzzük az olajjal, hozzáadjuk a levest és ismét felforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.