Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 14

2016.03.01

PALACSINTA LEXIKON

HAB-PALACSINTA
Hozzávalók:
Tojás 6 db, vaj 8 dkg, cukor 10 dkg, vanília 1/2 rúd, liszt 3 ek, tej 0.5 l, só 1/2 késh.

Elkészítése:
Hat tojás sárgáját, vajat, cukorral, kevés vaníliával habosra keverünk, teszünk bele 3 ek lisztet, kis sót, és fél l tejjel feleresztjük, hozzá tesszük a tojás keményre vert habját, palacsintasütőben nem nagyon vékonyra sütjük, de csak az egyik oldalát, egymás tetejére tesszük, sütőben kissé átsütjük, vaníliás cukorral behintjük.

HABOS ÉDES PALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1 evőkanál olaj, 3 tojás, 1 teáskanál cukor, 5 dl tej, csipet só

Elkészítése:
Feltörjük a tojásokat és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját a tejjel, az olajjal, a cukorral és a sóval elkeverjük, majd fokozatosan és csomómentesen hozzákeverjük a lisztet is. A félkész tésztát legalább 30-40 percet pihentetjük.
Végül a tojások fehérjéből kemény habot verünk és azt is a tésztához keverjük.
A kész, habos tésztából a szokottnál vastagabb palacsintákat sütünk. Különböző gyümölcsökkel, lekvárokkal, olajos magvakkal, édesített tejtermékekkel és egyéb édes anyagokkal töltve, valamint rétegezve készíthetjük el.

HABOS PALACSINTA
Elkészítése:
Összekeverünk, kisütünk, és csíkokra vágunk 8 palacsintát. Elkeverünk 4 evőkanál baracklekvárt 2 evőkanál porcukorral, 10 deka reszelt, csokoládéval és 3 tojás kemény habbá vert fehérjével. A palacsintát tűzálló tálba tesszük, tetejére öntjük a habos krémet, és a sütőben pár percig sütjük.

HABOS PALACSINTAMETÉLT
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 3 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, 10 dkg baracklekvár, 5 dkg mazsola

Elkészítése: A kisütött palacsintákat metéltre vágjuk és kivajazott tűzálló tálba rakjuk. Megszórjuk a darált dióval, porcukorral és a megmosott, leszárított mazsolával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan összekeverjük a baracklekvárral, s a palacsintametélt tetejét bevonjuk vele. Forró sütőben átsütjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

HABOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
12 db palacsinta, 15 dkg cukros darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál baracklekvár, 3 db tojásfehérje, 10 dkg kristálycukor, citromlé

Elkészítése:
A palacsintákat tűzálló tálba, felváltva diós cukorral és baracklekvárral rétegezve lerakjuk. A tojások fehérjét habnak felverjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, két evőkanál baracklekvárt, néhány csepp citromlevet, majd a palacsintákra öntjük. Fogyasztás előtt 10-15 perccel, közepesen meleg sütőben sütjük addig, amíg a teteje világos barna nem lesz. Melegen tálaljuk.

HABOS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 evőkanál olaj, csipet só

Elkészítése:
Az édes változatnál leírt módon készítjük, azzal a különbséggel, hogy ennek a tésztájába cukrot nem teszünk.
A sós habos palacsinták párolt zöldségekkel, hús-, szárnyas-vagdalékokkal, túróval, sajttal töltve, rétegezve, mártásokkal leöntve készíthetők.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
8 db palacsintát túróval megtöltünk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük.
A palacsintákra meggy és sárgabarack befőttet teszünk. 1 dl tejfölt, 1 dkg liszttel, 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral, 2 tojássárgájával és felvert habjával elkeverjük. A masszát a palacsintákra öntjük, és sütőben megsütjük.
Bármilyen más befőttel is elkészíthetjük.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
8 túrós palacsinta, vegyes befőtt, 1 dl tejföl, 1 dkg liszt, 4 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojás

Elkészítése:
A palacsintákat tűzálló tálba rakva megszórjuk a befőttel. A tejfölből, lisztből, cukorból, vaníliás cukorból, a tojások sárgájából kevert masszához óvatosan hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot. Rásimítjuk a tésztára, sütőben megsütjük.

HABOS-TÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1/2 citrom, 25 dkg tehéntúró, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 5 dl tej

Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót a tejföllel, egy tojás sárgájával, porcukorral és kevés reszelt citromhéjjal simára keverjük. Megtöltjük vele a külön kisütött palacsintákat, és feltekerjük, tűzálló tálba - szorosan egymás mellé - fektetjük. Három tojás sárgáját simára keverünk a liszttel, kristálycukorral, vaníliás cukorral és a tejjel. Gőz fölött - állandó keverés mellett - sűrű krémmé főzzük. Először ezzel, majd a kemény habbá vert, egy evőkanál kristálycukorral és kevés citromlével ízesített tojásfehérjével bevonjuk a palacsintákat. Forró sütőbe téve halvány rózsaszínűre sütjük a tetejét.

HAGYMÁS PALACSINTACSÍKOK
Hozzávalók:
2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, a sütéshez: olaj, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A felvert tojásokból, a lisztből sóval, tejjel (esetleg szódavízzel) a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Az olajban vastagabb palacsintákat sütünk belőle, amelyeket hosszú csíkokra vágunk. Egy nagyobb teflonedényben vagy serpenyőben 1 evőkanál olajon jól megpirítjuk, majd megpároljuk a megtisztított és felkockázott hagymát. Erre dobjuk a palacsintacsíkokat és a tejföllel még egyszer jól átforrósítjuk. Köretként, például a szója fasírthoz, kiváló.

HAGYMÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
2 dl ecetes gyöngyhagyma leve nélkül, 10 dkg liszt, 0,5 l tej, kevés szódavíz, 10 dkg reszelt sajt, 0,5 dl olaj, 1 tojás, 1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió, őrölt gyömbér, őrölt koriander, 1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors, 2 evőkanál ecetes hagymalé

Elkészítése:
A leszűrt gyöngyhagymát nagyon apróra vágom. A tojást habosra verem, belekeverem a tejet, majd hozzáadom a lisztet. Simára keverve hozzáadom a sót és a fűszereket, majd az ecetes hagymalevet és az apróra vágott gyöngyhagymát, végül az olajat is belekeverem. 12-14 palacsinták sütök oly módon, hogy csak az első sütése előtt olajozom ki a palacsintasütőt, a többi "önmagát" olajozza. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, rászórok reszelt sajtot, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalóból. A tetejére sajtnak kell kerülnie. Forró sütőben éppen csak annyi ideig melegítem, amíg a sajt egybefüggő réteget képez a tetején, de pirítani nem szabad. Tálaláskor cikkeket vágok belőle, ki-ki a saját tányérján még külön is megszórhatja reszelt sajttal.

HAJDINAPALACSINTA 01.
Hozzávalók:
2,4 dl hajdinaliszt, 2 tojás, 1,6 dl búzaliszt, 4 dl tej, 1,2 dl méz, 1 tasak sütőpor, 0,6 dl olívaolaj, fél teáskanál só, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
A sütéshez:
olaj

Elkészítése: Szitálja keverőtálba a liszteket, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. A felütött tojásokat kézi habverővel verje fel. Dolgozza egybe a tejjel, a mézzel, a kevés olajjal és az aromával. Folyamatos keverés mellett lassan adagolja a liszthez, és dolgozza sima, csomómentes palacsintatésztává. Hagyja állni, tíz-tizenöt percen át, majd kiolajozott teflonserpenyőben a szokásos módon süssön palacsintákat. Lekvárral megkenve és negyedekbe hajtva, forrón tálalja.

HAJDINAPALACSINTA 02.
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, só

Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.

HAJDINAPALACSINTA - GESZTENYEPÜRÉVEL
Hozzávalók
15 db palacsintához: 1 csomag gesztenyemassza, 6 csésze víz, 1 kicsi só, 2 csésze hajdinaliszt átszitálva, 1 tojás, (kukorica) olaj

Elkészítése:
A lisztből, vízből, tojásból, a kicsi sóval készítsünk palacsintatésztát! Hagyjuk pihenni fél órát! Süssük ki a szokásos módon a palacsintákat! A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítjük és megtöltjük vele a palacsintákat.
Töltelékként természetesen minden más szokásos használható.

HAJDINAPALACSINTA MÉZES, GYÜMÖLCSÖS TÚRÓVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

Elkészítése:
A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

HALIKRÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 4 tojás, 2 doboz kaviár, 1/2 csomó metélőhagyma, 2 dl tejföl, 1/2 citrom szűrt leve, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, lehámozzuk és durvára összevágjuk. Beletesszük a kaviárt, a finomra vágott metélőhagymát, és 2-3 kanál tejfölt keverünk hozzá. A kisütött palacsintákat meglocsoljuk kevés citromlével, megkenjük a töltelékkel, háromszögletűre hajtjuk, és vajjal kikent tűzálló tálba egymást félig takarva, sorba rakjuk. Tejföllel leöntjük, és sütőbe téve átforrósítjuk.

HALVAGDALÉKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 32 dkg szálkamentes hal színhús, 1 teáskanál ételízesítő, 1/2 babérlevél, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 csipet őrölt szerecsendió, 4 dkg trappista sajt, 1 csipet só, fehérbor mártás

Elkészítése:
A szálkamentes, fehér halhúst megszórjuk ételízesítővel, rátesszük a babérlevelet, ráöntjük a bort és egy kevés vizet, és lefedve rövid ideig pároljuk. A halhúst kivesszük, és apró kockákra összevágjuk. Lábasban a vaj felét felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, átforrósítjuk, felengedjük egy kevés hal-főzőlével és tejszínnel kiforraljuk.
Beletesszük a halhúst, szerecsendió-reszelékkel és reszelt sajttal ízesítjük, és ha szükséges, még egyszer megsózzuk. A töltelékkel megkenjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Átforrósítjuk, és tálaláskor fehérboros mártással bevonva tálaljuk.

HAMAR-PALACSINTA
Elkészítése:
4 tojás sárgáját pici sóval elkeverünk, 3 dl tejet hozzáöntünk, 30 dkg liszttel jól kidolgozzuk, akkor a 4 tojás kemény habját belekeverjük. Lábasba, forró bő zsírba evőkanállal beleszaggatjuk. Nem kell gyorsan sütni, és vastagra szaggatni. Mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Főzelék feltétnek, de cukorral meghintve magában is kiadós, gyors süteménypótló.

HAMIS HORTOBÁGYI PALACSINTA
Hozzávalók:
1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez:
olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta

Elkészítése:
A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk, és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük a palacsintákat, egyenként megtöltjük a szójás masszával. Táska alakúra hajtogatjuk, és egy kivajazott tűzálló tálba rakjuk őket egymás mellé. A megmaradt pirospaprikás levet elkeverjük a tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Forró sütőben, kb. 15 percig sütjük.

HAVASI GESZTENYÉS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 5 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor, 5 dkg reszelt csokoládé, 5 cl rum, 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:
A gesztenyemasszát üstbe tesszük, és folytonos keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Belekeverjük a vajat, majd porcukorral és rummal ízesítjük. A kisütött palacsintákat vékonyan megkenjük narancslekvárral és a gesztenyekrémmel. Feltekerjük, és minden palacsintát három darabra vágunk. A palacsinta rudacskákat kivajazott tűzálló tálra szorosan egymás mellé lerakjuk. A tejszínt elkeverjük a tojások sárgájával, vaníliás cukorral, óvatosan hozzáadjuk a tojások felvert habját. Mindezzel leöntjük az előkészített palacsintákat. Csokoládét reszelünk rá, és vízgőzön sütőbe téve megszilárdulásig sütjük. Kókuszreszelékkel meghintve tálaljuk.

HÁZI TÚRÓS PALACSINTA TEJFÖLÖSEN
Hozzávalók:
8 db édes palacsinta, 25 dkg túró, 3 tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A túrót áttörjük, a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások fehérjéből vert habot. A palacsintákat a túrós krémmel megkenjük; felgöngyöljük és egy kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, fektetjük. A tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C-on 5-8 perc alatt, átsütjük.
Forrón kínáljuk.

HELÉNA PALACSINTA
Elkészítése:
A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta


 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.