Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 10

2016.02.18

PALACSINTA LEXIKON

FÁCÁN DIÓS PALACSINTÁVAL ÉS CIKÓRIÁVAL
Hozzávalók:
2 fácánmell, 25 g vaj, só, bors
Palacsinta:
5 dkg darált mogyoró, 25 dkg főtt burgonya, 3/4 dl tejszín, 1 tojás, 1/2 ek zsemlemorzsa, olaj, 30 dkg cikória, 1 tk gyömbér, 1 alma, 1 tk cukor

Elkészítése: Az asztali sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A burgonyát törjük össze és keverjük hozzá a többit. A sütőlap egyik felén olajban süssük meg a kb. 1 cm vastag palacsintákat mindkét felükön.
A cikória leveleket és a megtisztított almát vágjuk szeletekre. Süssük meg gyömbérrel megszórva a sütőlap másik felén. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg cukorral. A fácánmellet vágjuk darabokra és klopfoljuk meg egy kicsit. Mindkét felén süssük át, majd sózzuk, borsozzuk.

FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor

Elkészítése:
A narancsot meghámozom, és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm, és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!

FAHÉJAS PALACSINTA
Elkészítése:
Az édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.

FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor

Elkészítése:
A narancsot meghámozom, és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm, és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!

FALUSI PALACSINTA
Hozzávalók:
3 dl liszt, 3 dl tejszín, 0,8 dl búzadara, 1 tojás, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál sütőpor, 0,6 dl olaj, fél teáskanál só

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt turmixgéppel keverjen össze nagy sebességgel habosra. A kiolajozott, és felmelegített serpenyőben merőkanalanként süssön vastagabb palacsintákat. Mindkét oldalukat pár perc alatt süsse arany barnára. Ízlése szerint ízesítve, forrón tálalja.

FEDELES FINOMSÁG
Hozzávalók:
13 db édes palacsinta, 40 dkg eper, 5 dkg porcakor, 2 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, a nagyobb szemeket kettévágjuk, a porcukorral meghintjük. A tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük. Tálaláskor a tányérokra egy-egy palacsintát fektetünk, tejszínhabot simítunk rá. Meghintjük cukros eperrel, beborítjuk egy másik palacsintával.
A tetejét tejszínhabbal koronázzuk és egy szem eperrel, díszítjük.

FEKETEGYÖKÉRREL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 evőkanál liszt, 40 dkg feketegyökér (friss vagy konzerv), 1 dl tejszín, 1 csipet só, 1 csipet cukor, 4 adag szüprém mártás, 4 dkg vaj

Elkészítése:
A feketegyökeret megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és a sóval és cukorral ízesített vízben megfőzzük. Mikor puha, leszűrjük. Közben kevés vajban a lisztet átforrósítjuk, felöntjük kevés zöldség főzőlével, majd a tejszínt is hozzáöntve kiforraljuk. Belekeverjük a megfőzött vagy konzerv feketegyökér darabokat. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a zöldségraguval, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Sütőbe téve tálalás előtt átforrósítjuk, majd Supreme mártással bevonjuk.

FELVIDÉKI PALACSINTA
Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.

FINN PALACSINTA
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 2 db tojás, 5 dl tej, 1/2 dl olaj, só, alma, párizsi, téli szalámi, uborka, sonka, tarja törek stb.

Elkészítése
: A hozzávalókat bot turmixszal, vagy egyéb olyan szerszámmal, amely jobban és kényelmesebben kever, mint Te, csomómentesre összekavarjuk. Ha ennek ellenére mégis maradt csomó, sebaj, szűrd le. A lényeg, hogy a tészta állagának sűrű palacsinta tészta formájúnak kell lennie.
Összeszedjük az otthon található maradék gyümölcsöt, felvágottat, zöldséget meghámozzuk, - már amit kell - apró, 1×1 cm-s kockákra vágjuk. Határ a fantáziánk és a vasárnap esti frizsider.
A folyékony tésztát olyan tepsibe kell önteni, amelyben a tészta magassága a másfél centimétert nem haladja meg. Majd az előkészített "maradékokat" véletlen eloszlásban beleszórjuk a tésztába.
A tepsit forró sütőbe tesszük, és majd 20 percig ott tartjuk, majd hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e. Az etikett szerint a lepényt három- vagy négyszög alakúra vágjuk (kb. 10×10 cm) és ketchup vagy majonéz mellett tálaljuk.

FINOM RAGUVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 30 dkg főtt sertésnyelv, 8 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 csésze erőleves, 4 evőkanál fehérbor, 1 citrom szűrt leve, 2 csipet frissen őrölt fehér bors, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál kapri, 8 dkg ementáli sajt, 8 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A főtt, megtisztított sertésnyelvet kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A fele vajban kissé átpirítjuk a lisztet, majd felengedjük hideg erőlevessel, sóval, borssal, és ízlés szerint összevágott kaprival fűszerezzük. Kiforraljuk és belekeverjük az összevágott nyelvet. Fehérborral, citromlével ízesítjük és tojássárgájával legírozzuk. Ezzel a raguval megtöltjük a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, kivajazott tűzálló tálba egymás mellé sorba rakjuk. Vastagon megszórjuk reszelt sajttal és a tetejére vajdarabkákat teszünk. Forró sütőbe tesszük, amíg a tetején a sajt megolvad, és kissé megpirul. Tálaláskor külön kínáljunk hozzá citromot és Worcester-mártást.

FIRENZEI PALACSINTA (OLASZORSZÁG)
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 10 dkg gépsonka, 20 dkg spenót, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, késhegynyi bors, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, csipet só

Elkészítése:
A spenótot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kinyomkodjuk, összedaraboljuk.
Elkeverjük 2 dkg vajjal, a sajt felével, a borssal és jól besűrítjük.
A palacsintákra 1-1 hajszálvékony sonkát terítünk, spenótot kenünk rá, feltekerjük, egymás mellé kivajazott jénaiba tesszük.
A tejfölbe keverjük a sajtot, tojássárgáját, ráöntjük a palacsintákra.
Sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

FLAMAND RAKOTT PALACSINTA (HOLLANDIA)
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dkg tört fahéj, 10 dkg kristálycukor, 2 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:
A vékonyra kisütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba rakjuk egymásra fektetve. Egyenként meghintjük kristálycukorral elkevert tört fahéjjal, és egy kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. A legfelső palacsintát csak porcukorral hintjük meg, és lefedve sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

FLAMBÍROZOTT FRANCIA CSERESZNYÉS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 8 db francia palacsintához:
12 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1.2 dl tej, 1.3 dl tejszín, 10 dkg vaj
Töltelékhez:
8 ek magozott meggybefőtt, 1,2 dl meggylé, 2 ek cukor, 1,5 ek búzakeményítő
Flambírozáshoz:
2 dkg vaj, 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 ek cukor, 6 cl Chartreuse likőr

Elkészítése:
A befőttet jól lecsepegtetjük. 1,2 dl meggylét, a cukrot felforraljuk. Besűrítjük előzetesen kevés hideg vízben kikevert keményítővel. Belekeverjük a befőttet. A meggyes krémmel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük és kettévágjuk.
A megmosott és szárazra törölt narancs- és citromhéjjal bedörzsöljük a kockacukrok mindkét oldalát.
Kicsavarjuk a narancsok és a citrom levét.
A vajat felforrósítjuk egy flambírozó serpenyőben. Beletesszük a kockacukrot és a kristálycukrot. Kevergetve megolvasztjuk.
Beleöntjük a szűrt narancs- és citromlevet, kissé beforraljuk. Beleöntjük a likőr felét, majd a palacsintákat.
Locsolgatva, a serpenyőt mozgatva felforrósítjuk a palacsintákat, majd rálocsoljuk a maradék felmelegített likőrt, meggyújtjuk és röviden flambírozzuk.
Azonnal, forrón tálaljuk.

FLAMBÍROZOTT FRANCIA CSERESZNYÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1.2 dl tej, 1.3 dl tejszín, 10 dkg vaj
Töltelékhez:
8 evőkanál magozott meggybefőtt, 1,2 dl meggy lé, 2 evőkanál cukor, 1,5 evőkanál búzakeményítő
Flambírozáshoz:
2 dkg vaj, 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 evőkanál cukor, 6 cl Chartreuse likőr

Elkészítése:
A lisztet a porcukorral és a citromhéj-reszelékkel összekeverjük. 5 dkg vajat felolvasztunk és hagyjuk ismét kihűlni. A tojást, a tojássárgáját a tejjel és tejszínnel előzetesen összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a liszthez öntjük. Csomómentesre keverjük. Végül beleöntjük az olvasztott vajat is, és jól összedolgozzuk. Ebből a tésztából kevés vajjal nyolc kis, vékony palacsintát sütünk, és felhasználásig melegen tartjuk. A kimagozott meggybefőttet leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A meggyléből kimérünk 1,2 dl-t, s ezt és a cukrot egy lábaskában felforraljuk. Kevés hideg vízben előzetesen csomómentesre kikevert étkezési keményítővel besűrítjük a cukros befőttlevet. Majd belekeverjük a meggybefőttet is. Ezzel a palacsintákat megtöltjük és feltekerjük, majd kettévágjuk. A megmosott és szárazra törölt narancs- és citromhéjjal bedörzsöljük a kockacukrok minden oldalát. A narancsok és a citrom levét kicsavarjuk. A maradék vajat felforrósítjuk egy flambírozó serpenyőben. Beletesszük a narancs- és citromhéjjal ízesített kockacukrot és kristálycukrot. Többszöri keverés mellett megolvasztjuk. Beleöntjük a megszűrt narancs- és citromlevet, kissé beforraljuk. Beleöntjük a likőr felét is, mielőtt beletesszük a palacsintákat. Locsolgatva, a serpenyőt mozgatva felforrósítjuk a palacsintákat, majd rálocsoljuk a maradék felmelegített likőrt, meggyújtjuk és röviden flambírozzuk. Azonnal, forrón tálaljuk.

FLAMBÍROZOTT KÖRTÉS PALACSINTABATYUK
Csavard batyuba a gyümölcsöt, és gyújtsd fel egész bátran. Előtte persze kapcsold le a villanyt!
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg liszt, 5 dl tej, 2 dl víz, 5 tojás, 10-10 dkg cukor és vaj, csipetnyi só, fél citrom
A körethez:
1 doboz körtebefőtt, 6 evőkanál sárgabaracklekvár
A flambírozáshoz:
1 üveg körtepálinka

Elkészítése:
A tésztához a lisztet tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejet és a vizet. Simára keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A tojássárgákat kevés masszával elkeverjük, majd ezt az egész tésztához adjuk. Beledolgozzuk a cukrot, a sót, az olvasztott vajat, és a citrom reszelt héját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan ezt is a tésztába keverjük.
A körtéket lecsöpögtetjük, és kis kockákra vágjuk. A masszából palacsintákat sütünk, lekvárral mindegyiket megkenjük, és a körtekockákkal megszórjuk.
Mindegyikből kis batyut formázunk, és fogvájóval megtűzzük. Kivajazott sütőlapra tesszük, porcukorral megszórjuk, és meleg sütőben átsütjük.
Tálaláskor a pálinkával meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk).
Ha a folyadékot (tej, víz) előbb adjuk a liszthez, mint a tojást és a vajat, sokkal finomabb, lágyabb tésztát kapunk.
Variáció: Friss körtével is készíthetjük. Akkor a körtéket meghámozzuk, és cukorszirupban félpuhára főzzük.

FOGAS-HÚSSAL TÖLTÖTT KAVIÁROS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sós habos vagy sima palacsinta, 25 dkg fogas színhús, 2 dl fehérbor, 3-4 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál Univer halízesítő, 1 doboz kaviár, 1 dl tejszín, 2 dl veluté mártás, 1/2 citrom szűrt leve, 2 tojás sárgája, 3 dkg vaj

Elkészítése:
Először a halhúst fehérborban és kevés vízben, szemes borssal, apróra vágott vöröshagymával kb. 10 perc alatt megfőzzük. Ezután kiemeljük a halat, és a levét beforraljuk kb. 1,5 dl mennyiségre, majd átszűrjük. A halhúst apróra összevágjuk, sóval, csipetnyi fehér borssal, Univer halízesítővel fűszerezzük, hozzáadjuk a kaviár felét és egy- két kanál tejszínnel összekeverjük. Ezzel a halpürével egyenként megtöltjük a palacsintákat. Feltekerjük, egy kivajazott sütőlapra egymás mellé tesszük. Közben a külön készített veluté mártást citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a beforralt hal-főzőlevet, és rövid ideig forraljuk, majd a tűzhelyről levéve fokozatosan hozzákeverjük a tejszínnel összekevert tojás sárgáját. Végezetül beletesszük a maradék kaviárt és a vajdarabkákat. Ezzel a mártással leöntjük a sütőben előzetesen felforrósított palacsintákat.

FOGASSAL TÖLTÖTT KAVIÁROS PALACSINTA
Hozzávalók:
20 dkg fogasfilé, 2 dl fehérbor, 3-4 szem bors, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipetnyi fehér bors, 1 mokkáskanál Univer halízesítő, 1 doboz kaviár, 1 dl tejszín, 8 palacsinta, 3 dl veluté mártás, 1/2 citrom, 2 tojássárgája, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A halat fehérborban és kevés vízben szemes borssal, apróra vágott vöröshagymával 8-10 perc alatt megfőzöm. Ezután kiveszem a halat, és a levét beforralom kb. 1,5 dl mennyiségre, majd átszűröm.
A hal húsát apróra összevágom, sóval, csipetnyi fehér borssal, Univer halízesítővel fűszerezem, és egy kevés kaviárt, valamint 1-2 kanál tejszínt keverek hozzá. Ezzel a pürével töltöm meg a palacsintákat.
A külön készített veluté mártást citrommal ízesítem, hozzákeverem a beforralt halalaplevet, és néhány percig forralom. Ezután hozzáadom a tejszínnel összekevert tojássárgákat, és a habverővel simára keverem az egészet. Végül beleteszem a kaviárt és a vajdarabkákat.
A sütőben az átforrósított palacsintákat leöntöm a simára elkevert mártással, és azonnal tálalom.[Más szálkátlan halból (pl. tonhalból) is készíthető!]

FÖLDIEPRES PALACSINTA (GÖRÖGORSZÁG)
Hozzávalók:
5 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 kk. reszelt citromhéj, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 50 dkg eper, 5 dkg porcukor, a tetejére porcukor.

Elkészítése:
A megmosott epret lecsepegtetjük, megcukrozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.
Palacsintákat sütünk. Óvatosan tálra csúsztatjuk. Rárakjuk az epret, és egy másik palacsintával beborítjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral.

FRANCIA NARANCSOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre - A palacsintához:
80 g finomliszt, 1 csipet só, 1 ek cukor,1/2 tasak vaníliás cukor, 1 tojás+1 tojássárgája, 1,5 dl tej, 1 ek olaj, néhány citromfű levélke
Továbbá:
3 narancs, 30 g cukor, 30 g vaj/margarin, 2 dl rostos narancslé, 3 cl narancslikőr, 1/2 dl brandy

Elkészítése:
Összekeverjük a lisztet a sóval, cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, végül apránként a tejet, és csomómentes masszává keverjük (ha túl sűrű volna, egy kevés szénsavas ásvány- vagy szódavízzel hígítjuk). Letakarjuk, 30 percig pihentetjük, majd belekeverjük az olajat, és teflonserpenyőben 8-12 vékony palacsintát sütünk belőle, melegen tartjuk.
Miközben a tészta pihen, a narancsokat megmossuk, 1 narancs héját burgonyahámozóval lehántjuk, gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. Forró vízbe dobjuk, 5 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és lecsepegtetjük. Az összes narancsot vastagon meghámozzuk, kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. A munka közben keletkező lét a rostos narancsléhez öntjük. Nagyobb serpenyőben barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat/ margarint, azonnal felöntjük a narancslével, jól összeforraljuk, végül hozzáadjuk a narancslikőrt és a brandyt. A palacsintákat zsebkendőszerűen összehajtogatjuk, gyors mozdulatokkal a mártásba forgatjuk, végül hozzáadjuk a narancsgerezdeket és a narancshéjat. A palacsintákat (2-3 darabonként) lapostányérra fektetjük, melléjük szedjük a narancsot és a mártást, tetejüket narancshéjjal és citromfű levélkével díszítjük, azonnal tálaljuk csak melegen jó! Mutatós, mennyei, biztos siker!

FRANCIA NARANCSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 4,5 dl tej, 2 kicsi tojás, 5 dkg vaj vagy Margarin, csipetnyi só, 2 narancs frissen kipréselt leve, kevés porcukor

Elkészítése:
A tojás sárgákat kikeverem a sóval és kevés tejjel, majd apránként hozzákeverem a lisztet és a többi tejet. Ha a massza már teljesen sima, akkor keverem hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszából vajazott palacsintasütőben apró palacsintákat sütök mindkét oldalán. Ez a palacsinta pehelykönnyű, ám a megszokottnál kicsit vastagabb. A kisült palacsintákat a friss narancslével megöntözöm, félbehajtom és kevés porcukorral megszórva kínálom.

FRANCIA PALACSINTA (CRÉPES) 01.
Hozzávalók:
12 dkg finomliszt, 4,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál konyak

Elkészítése:
Keverőtálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a tejet és a 3-4 dkg olvasztott vajat. A tésztát csomómentesre kikeverjük, hozzáöntjük a konyakot. Finom szűrőn átszűrjük a masszát és két óra hosszat állni hagyjuk. Sütés előtt híg krém állagú legyen az előkészített tészta. Ha túl sűrű, kevés vízzel felhígítjuk.
Egy-egy palacsintához 2 evőkanálnyit öntünk a masszából a megvajazott, megforrósított serpenyőbe. Sütés közben egy darabka vajjal kenjük át a serpenyő oldalát. Közepes tűznél kb. 1-1 perc alatt aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Tálon feltornyozzuk, míg az összes palacsinta elkészül.

FRANCIA PALACSINTA (CRÉPES) 02.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 4-4,5 dl tej, 5 tojás, csipet só, 4 dkg kristálycukor
Sütéshez:
4 dkg vaj

Elkészítése:
A lisztet, cukrot (csak édes változatoknál), sót jól elkeverjük. A tojást a tejjel robotgép segítségével felverjük, lassan hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre elkeverjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük a tésztát. 20 cm átmérőjű serpenyőben, palacsintánként felhevített 1 evőkanál zsiradékon kis merőkanálnyi tésztát sütünk meg egyszerre. Egyik oldalát kis lángon egy percig, a másik oldalát 30 másodpercig sütjük. A fenti adag 10 crépes készítéséhez elegendő.

FRANCIA PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
5 db tojás, 8 dkg porcukor, 25 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 12 dkg vaj, 3 cl rum, narancshéj, só

Elkészítése:
A tojásokat a porcukorral, csipetnyi sóval, a liszttel, a tej és a tejszín hozzáadásával sima tésztává keverjük. Hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott, langyos vajat, a rumot és reszelt narancshéjjal ízesítjük. Az így elkészített palacsintatésztából vajjal, a szokásosnál kisebb palacsintát sütünk.

FRANCIA PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 4 tojás, 1/2 liter tej, 2-3 (esetleg 5) dkg olvasztott vaj, 1/2 dl konyak, 1 mokkáskanál só, szódavíz (kb. 1/2 l)

Elkészítése: A lisztből, tojásokból, tejből és az olvasztott vajból, sóból a szokásos módon, csomómentes palacsintatésztát készítünk. Ha csomós maradna finom szűrőn, átszűrjük. (Ez azért elkerülhető) Ezután inkább 2 de legalább 1 órán át "pihentetjük". Sütés előtt elkeverjük benne a konyakot, és a szódavízből annyit, hogy híg krémhez hasonló állagú tésztát kapjunk.
A sütést vajjal végezzük és nem, pedig olajjal vagy zsírral! Közepesen erős lángon sütjük a palacsinták mindkét oldalát kb. 1-1 percig. Átlagos palacsintasütő esetén egy palacsintához kb. 2 evőkanál tésztát, használjunk. A lényeg, hogy minél vékonyabb legyen.
A fenti adag kb. 20 db. palacsintához elegendő.

FRANCIA PALACSINTA CSÁSZÁRNŐ MÓDRA
Hozzávalók: 8 db francia palacsinta
Töltelékhez:
4 dl tej, 1 vaníliarúd, 1 csipet só, 1 citrom héja, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 evőkanál tejszínhab, 6 cl maraschino likőr
Díszítéshez:
6 db fél körtebefőtt, 2 evőkanál cukor, 2,5 dl csokoládémártás

Elkészítése:
Legelőször a tejet a vaníliarúddal, citromhéjjal és a sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a rizst. Mikor ismét forrni kezd, lefedjük, és takaréklángon — gáztűzhely esetében, alatta lángelosztóval — kb. 35 percig hagyjuk lassan főni (közben nem szabad keverni). Mikor kész, vegyük le a fedőt, hagyjuk egy kissé hűlni, távolítsuk el a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral. A tojássárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra csipegetett vajjal keverjük simára. Ezt villa segítségével könnyedén keverjük hozzá a rizshez. Az így elkészített rizshez keverjünk hozzá 4 evőkanál kemény tejszínhabot, egy kevés (2 fél körte) apróra vágott körtebefőttet. Ezt a tölteléket kevés Maraschinoval ízesítjük. Az alaprecept szerint kisütött francia palacsinták közepére egy-egy evőkanál tölteléket teszünk. A palacsintákat először félhold alakúra hajtjuk. Az áthajtott palacsintákat tetőcserépszerűen a kivajazott kerek tálon koszorúba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk a palacsinták tetejét, és nagyon forró sütőbe betéve, pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot. A tál közepén lévő szabad körbe négy fél körtebefőttet helyezünk el, amit bevonunk Maraschinoval ízesített csokoládémártással. A maradék csokoládémártást külön tálkában kínáljuk a palacsintához.

FRANCIA PALACSINTA CSOKOLÁDÉVAL
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 5 dkg csokoládé

Elkészítése:
Az alaprecept szerint kisütött francia palacsintákat négyrét hajtjuk, és melegre tesszük. Közben a csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk és melegen leöntjük vele a palacsintákat. Azonnal tálaljuk.

FRANCIA PALACSINTA MENTSCHIKOW MÓDRA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 2,5 dl borhab, 12 dkg sűrű almapüré, 1 késhegynyi őrölt ánizs, 6 dkg ananászkonzerv, 2 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
Az ananászkonzervet nagyon kis kockákra felvágjuk és összekeverjük a sűrű almapürével. Felmelegítjük, és ezzel megtöltjük a külön kisütött francia palacsintákat, majd feltekerjük, kivajazott tűzálló tálra helyezzük. A tetejét gazdagon megszórjuk porcukorral és sütőben, felső lángon vagy grillsütőben a cukrot ráolvasztjuk a palacsintákra. Külön készített, kevés őrölt ánizzsal ízesített borhabot kínálunk hozzá.

FRANCIA PALACSINTA VÁRÚRNŐ MÓDRA
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 10 dkg gesztenyepor, 10 dkg cukor, só, 6 tojás, 1,5 dl tej, 5 cl konyak, 4 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor
Töltelékhez:
4 dl tej, 1 rúd vanília, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 12 dkg cukrozott gesztenyepüré, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A lisztet, a gesztenyeport, a sót és a cukrot összekeverjük. Ugyancsak külön összekeverjük a tojást a tejjel, majd - állandó keverés mellett - hozzáöntjük a liszthez. Simára keverjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, a tűzhelyről lehúzva hagyjuk egy kissé lehűlni. Közben a lisztet, a cukrot egy csipet sóval, valamint a tojássárgájával habosra keverjük, majd lassan hozzáöntjük a kissé lehűtött vaníliás tejet, miközben az egészet habverővel intenzíven keverjük. Az összekevert, folyékony masszát állandó keverés mellett a tűzre visszatéve sűrű krémmé főzzük. Mikor a tűzhelyről levesszük, hozzákeverjük a szitán átnyomott gesztenyepürét is. Addig keverjük fakanállal a krémet, amíg kihűl. Sütés előtt konyakkal ízesítjük a palacsintatésztát, majd kevés forró vajban vékony palacsintákat sütünk. A kész palacsinták közepére egy evőkanál krémet teszünk, négyrét hajtjuk, és kivajazott tűzálló tálon sorba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és nagyon forró sütő felső részébe betéve, a cukrot ráolvasztjuk. Azonnal tálaljuk.

FRANCIA PALACSINTA VATEL MÓDRA
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 7 dkg cukor, 3 tojás, 3 tojás sárgája, 2 dl sűrű tejszín, 15 dkg vaj, 5 dl tej, só, 5 cl maraschino likőr, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
Egy tálban a lisztet, cukrot egy csipetnyi sóval összekeverjük.
A tojásokat egyenként beleengedjük, és csomómentes tésztát készítünk belőle.
Majd beleöntjük fokozatosan a sűrű tejszínt, a forralt tejet és 10 dkg felolvasztott vajat.
A szokásosnál folyékonyabb tésztát hosszan (kb. 2 órát) pihentetjük. Ezután a maraschino likőrrel ízesítjük, és kevés felforrósított vajban nagyon vékony palacsintákat sütünk.
Azonnal megszórjuk porcukorral, vagy kevés cukorsziruppal meglocsoljuk.

FRANCIA RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 3 tojás, 4 dkg cukor, 8 dkg finomra őrölt mandula, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 kávéskanál szűrt citromlé, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az őrölt mandulát. Pár csepp citromlével és kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Végül hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kivajazott tűzálló tálba egyenként, rétegezve lerakjuk a palacsintákat, miközben megkenjük töltelékkel.
Az utolsó palacsinta tetejét tejföllel meglocsoljuk, majd forró sütőben megpirítjuk.

FRANCIA SÓS PALACSINTA
Hozzávalók - A tésztához
13 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, kevés rum, citrom- és narancshéj, ízlés szerint, 5 dkg vaj, csipetnyi só
A töltelékhez
1 doboz camembert sajt, 3 evőkanál ketchup, késhegynyi só
A serpenyő kikenéséhez
1 teáskanál olaj

Elkészítése:
A tejjel, tojással és kevés olvasztott vajjal elkevert palacsintatésztát rummal, reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítjük. A camembert sajtot annyi szeletkére vágjuk, ahány palacsintát sütöttünk. Minden palacsintába beleteszünk egy sajtszeletet, megkenjük a ketchuppal, majd négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, erős lángon 10 percig sütjük, hogy a belsejében lévő sajt megolvadjon.

FRANCIA VAGY CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2, 5 tej, só, 10 dkg vaníliás cukor

Elkészítése:
A vajat habosra kavarjuk, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a lisztet, sót, s a tejjel lassanként elkeverjük. Végül könnyedén hozzákeverjük a tojások kemény habját. A sütése eltér a többi palacsintáétól, mert csak az egyik oldalát sütjük meg, nem túl gyors tűzön. Ha egyik oldala rózsaszínűre sült, egy kerek tálra csúsztatjuk a kisütött felével lefelé, vaníliás cukorral megszórjuk, s a következő kisült palacsintát rácsúsztatjuk. Így folytatjuk felváltva, amíg a palacsinták mind kisülnek. A legutolsót megfordítva borítjuk a tetejére. Azonnal, forrón, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

FÜLÖP-SZIGETI TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók - Tésztához:
15 dkg liszt, 1/2 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 3,5 dl víz Töltelékhez:
25 dkg párolt csirkemell, 20 dkg párolt sertéshús, 25 dkg kínai kel, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó újhagyma, 5 evőkanál olaj, 20 dkg tisztított, főtt rák, 12 dkg friss szójacsíra, 1/2 teáskanál só. 1/4-1/2 teáskanál chilipor, 3 evőkanál szójaszósz, 1-1 salátalevél

Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót. Hozzáöntünk egy evőkanál olajat és a vizet, jól elkeverjük, és 2 óra hosszat állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket; a párolt csirkemellet és a sertéshúst felkockázzuk, a kínai kelt lereszeljük. Végül a zúzott fokhagymát és az újhagymát 2 evőkanálnyi olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott párolt húst, a lereszelt kelt, a rákot, szójacsírát, és sóval, chilivel, szójaszósszal ízesítjük. 5 percig, folytonos keverés közben pároljuk, majd a tűzről levéve melegen tartjuk. A tésztából kis átmérőjű palacsintákat sütünk a maradék olajjal. Mindegyikre egy-egy salátalevelet fektetünk, erre tesszük a töltelék arányos részét. Négybe hajtva tálaljuk.

FŰSZERES-GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
10 gerezd fokhagyma, 4 tojás, 5 dl tej, 20 dkg liszt, 10 dkg sajt, 20 dkg erdei gomba, 10 dkg póréhagyma, só, fehér bors, kakukkfű, olaj

Elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. a Tojásokat lazán habbá verjük, hozzákeverjük a tejet és annyi lisztet, palacsintatésztához hasonló sűrűségű tésztát kapjunk, sózzuk, őrölt fehér borssal és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, végül belekeverjük a fokhagymát és a lereszelt sajtot. Felforrósított serpenyőben megsütjük a palacsintákat, és megtöltjük a póréhagymával lepirított, sóval ízesített, borssal, kakukkfűvel fűszerezett erdei gombával.

FŰSZERES PALACSINTA
Elkészítése:
40 dkg lisztből, 1,5 dl tejből és 2,5 dl ásványvízből enyhén sós palacsintákat sütünk. Töltelék:
20 dkg tehéntúró 17 dkg reszelt zellergumó 1,5 dl tejföl 1/2 kk őrölt koriander só, bors, ízlés szerint A zellert puhára pároljuk, összetörjük. Habosra keverjük a túrót a tejföllel, hozzáadjuk a zellert és a fűszereket. A palacsintákat négyrét hajtjuk, megtöltjük a töltelékkel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.