Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 11

2016.02.24

PALACSINTA LEXIKON

GÁBRIS PALACSINTÁJA
Elkészítése:
A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

GAMBRINUS-PALACSINTÁK 01.
Hozzávalók:
9 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl
1. töltelékhez:
20 dkg darált sertéshús, 1 evőkanál olaj, 1 kis csipet hagymasó, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 késhegynyi pirospaprika
2. töltelékhez:
4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, 1 tojás sárgája, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 csipet őrölt fehér bors, só
3. töltelékhez:
15 dkg sertésvelő, 1 diónyi zsír, 1 csipet őrölt fekete bors, 1 csipet őrölt majoránna, 1 csipet pirospaprika, 1 késhegynyi vöröshagyma-só

Elkészítése:
Legelőször külön elkészítjük a háromféle tölteléket.
Az 1. tölteléknél kevés olajban átpirítjuk a ledarált sertéshúst. Borssal, hagyma-sóval, pirospaprikával fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk.
A II. töltelék készítésénél vajban átforrósítjuk a lisztet, tejszínnel felengedjük, beletesszük a lereszelt sajtot, reszelt szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük, és mikor kihűlt, belekeverjük a tojás sárgáját is.
A III. tölteléknél a velőt forró vízbe mártva lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd összevágjuk. Kevés zsírban a velőt átpirítjuk, borssal, hagyma-sóval, majoránnával és paprikával fűszerezzük. Töltelékenként három-három palacsintát kiterítünk, megkenjük tejföllel, és elosztjuk rajta a töltelékeket, feltekerjük, és sütőben átforrósítjuk.
Tálaláskor mindegyiket négy darabra felvágjuk. Az így kapott kis palacsinta rudacskába egy-egy fogvájót szúrunk.
Melegen tálaljuk. Kitűnő sör- és borkorcsolya.

 

GAMBRINUS-PALACSINTÁK 02.
Hozzávalók:
6 sós palacsinta, 2 dl tejföl
1. töltelékhez:
5 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg darált sertéshús, 1 késhegynyi só, 1 csipet törött bors, 1 csipet pirospaprika
2. töltelékhez:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 10 dkg trappista sajt, 7 késhegynyi só, 1 csipet törött bors, 1 csipet reszelt szerecsendió, 1 tojás sárgája
3. töltelékhez:
2 velő, 1 kis fej vöröshagyma, diónyi zsír, 1 késhegynyi só, 1-1 csipet törött bors, majoránna, pirospaprika

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát zsíron megpirítom, ráteszem a darált húst, sóval, borssal, paprikával ízesítem, rövid ideig párolom, majd a tölteléket hagyom kihűlni.
A vajon megpirítom a lisztet, tejszínnel felengedem, beleteszem a reszelt sajtot, fűszerezem, és csak a kihűlt töltelékhez keverem hozzá a tojássárgáját.
A velőt forró vízbe mártom, lehártyázom. A finomra vágott hagymát zsíron megpirítom, ráteszem a durvára vágott velőt, megszórom a fűszerekkel és kihűtöm.
A sós palacsintákat kiterítem, tejföllel megkenem, a különböző töltelékekkel megtöltöm, felcsavarom, és forró (180 C-os) sütőben kb. 10-12 perc alatt átsütöm.
A palacsintákat feldarabolom, s a képen látható módon díszítem. Műanyag kardot vagy fogvájót szúrok bele, és azonnal tálalom.

 

GÁBRIS PALACSINTÁJA
Elkészítése:
A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

GÉPI PALACSINTA
Hozzávalók kb.
100 db-hoz: 2,5 l szódavíz, 1,5 kg finomliszt, 2 l tej, 10 tojás, 2 dl olaj

Elkészítése:
A finomlisztet a habverő, illetve a keverőgép üstjébe tesszük. Megsózzuk, beletesszük a feltört tojásokat és a géppel összedolgozzuk. Beleöntjük az olajat, fokozatosan a tejet és a szódavizet.
Nagyon fontos, hogy addig keverjük, amíg csomómentes nem lesz. Felhasználás előtt pihentessük a tésztát.

 

GESZTENYEKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók:
12 db előre megsütött palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 csésze házi rumos meggy (vagy meggybefőtt), 1 dl rumos meggylé, 1 dl tejszín, kevés porcukor

Elkészítése:
A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a rumos meggylével. Ha szükséges, kevés porcukorral édesítem. A rumos meggyet kimagozom, és apróra vágom, majd hozzáteszem a gesztenyekrémhez. A palacsintákat bekenem a gesztenyekrémmel, és felcsavarva tűzálló tálra teszem. Előmelegített, forró sütőben, fedő alatt éppen csak átmelegítem, majd a tejszínből vert kemény habbal feldíszítve, melegen kínálom. Azonnal kell fogyasztani, mert a hab elolvad!

 

GESZTENYÉS CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 3 cl triple sec, 4 dkg vaj
Töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza, 3 cl rum, 5 dkg dióbél, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A már ismert módon elkészítjük a csúsztatott palacsinta tésztáját, amibe egy kis pohárka triple sec likőrt is keverünk. A gesztenyemasszát kevés rummal ízesítjük és burgonyanyomóba tesszük. A diót ledaráljuk, és kevés cukorral összekeverjük. Mikor mindent előkészítettünk, a szokásos módon elkezdjük sütni a palacsintákat. Az elsőt vajjal kikent tűzálló tálra csúsztatjuk, majd a krumplinyomó segítségével a tetejére nyomunk gesztenyemasszát, amit egy villa segítségével egyenletesen eloszlatunk a palacsintán. Kevés cukrozott, őrölt dióval is megszórjuk. A palacsintasütést és a rétegezést az előkészített anyagok felhasználásáig folytatjuk. Az utolsó palacsintát a pirult oldalával felfelé borítsuk rá a többire. Ezután az egészet közepes meleg sütőbe tolva kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg porcukorral, és cikkekre vágva kínáljuk.

 

GESZTENYÉS METÉLT PALACSINTA
Hozzávalók:
10-12 db megsütött palacsinta, 15 dkg gesztenyemassza, 1 csésze meggybefőtt leve nélkül, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), kevés porcukor, 1 dkg vaj a tál kenéséhez

Elkészítése:
A megsütött, de töltelék nélküli palacsintákat szorosan feltekerem, és nagyon vékony csíkokra vágom. Beleszórom egy kivajazott tűzálló tálba. A meggyet kimagozom, és nagyon apróra vágom. A gesztenyemasszát a tejszínnel és a rummal kikeverem. Mire az összes folyadékot felveszi, lágy, folyós lesz. Hozzákeverek kevés porcukrot, majd ezt a gesztenyés öntetet rálocsolom a vagdalt palacsintacsíkokra. Meghintem az apróra vágott meggybefőttel, végül a vajat borsónyi darabkákban rászórom a tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a meggyszemek el nem színeződnek a tetején. Jéghideg, keményre vert tejszínhabbal a legfinomabb, de nem mondható éppen fogyókúrás édességnek!

 

GESZTENYÉS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 6 személyre:
12 db édes palacsinta, 30 dkg gesztenyepüré, 3 dl tejszín, fél dl rum (használhatunk helyette rum aromát), 5 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás cukor, fél üveg meggybefőtt

Elkészítése:
A gesztenyepürét a tejszín felével és a rummal jól elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát. A maradék tejszínt a cukorral habosra verjük. A gesztenyés krémmel megtöltjük a palacsintákat, melyeket tejszínhabbal és meggybefőttel díszíthetünk.

 

GESZTENYÉS PALACSINTA 02.
Elkészítése:
Simára keverve 3 tojássárgáját 3 dkg porcukorral, 4 ek olajjal, felöntjük 1 l tejjel, csipet sóval ízesítve hozzáadunk 20 dkg réteslisztet. Fél óráig pihentetjük. Ekkor hozzáadva 3 tojásfehérjéből vert kemény habot, teflon serpenyőben a szokottnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Jól kikeverve 25 dkg gesztenyemasszát kis tejjel, 1-2 ek barackízzel, 2 ek rummal, a kisült palacsintákba töltjük. Négyrét hajtva tűzálló tálra rakjuk, félig egymásra fektetve. Porcukorral meghintve átmelegítjük. Ne pirítsuk!

 

GESZTENYÉS PALACSINTA 03.
Elkészítése:
A készen kapható gesztenyemasszát áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

GESZTENYÉS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
25 dkg készen vett mélyhűtött gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál rum, 1-2 evőkanál tej, 5 dkg mazsola, 12 palacsinta, 1 evőkanál porcukor, 4 szem meggybefőtt

Elkészítése:
Burgonyanyomón áttöröm a gesztenye-masszát. A tejszín felével, a rummal meg egy kevés tejjel simára, habosra keverem, gőzfürdőben megforrósítom, és közé keverem a megmosott mazsolát.
A meleg palacsintákra csíkot rakok a töltelékből, és egyenként összegöngyölöm. Forró tálra fektetem.
Minden palacsintára egy-egy halom habbá vert, porcukorral édesített tejszínt rakok, és kimagozott, lecsöpögtetett, meggybefőtt-szemekkel díszítem. Azon forrón kínálom.

 

GESZTENYÉS PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
12 db palacsinta, 1 csomag gesztenye, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 2 ek rum,
Az öntet:
fél csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 5 ek cukor.

Elkészítése:
Az áttört gesztenyepürét a tejszínnel felmelegítjük, és beletesszük a megmosott mazsolát. Amikor kihűlt belekeverjük a rumot, megtöltjük a palacsintákat. Egyenként összegöngyöljük, meleg vaníliás öntettel tálaljuk. Az öntethez 4 dl tejet a cukorral felforraljuk. A maradék tejben elkeverjük a fél csomag pudingot és a forrásban levő tejhez, öntjük.
Állandóan keverve felforraljuk.

 

GESZTENYÉS PALACSINTA FLAMBÍROZVA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1 dl tejszín, 25 dkg gesztenyemassza, 5 cl rum, 2 tojás, 2 dkg vaj, 5 dkg babapiskóta-morzsa, 1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A gesztenyemasszát jól kikeverjük a tojássárgájával, az összemorzsolt babapiskótával, vaníliás cukorral és a tejszínnel. A krémmel megtöltjük a kisütött palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba téve sütőben átforrósítjuk. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk, meglangyosított rummal meglocsoljuk, meggyújtjuk, és lángolva visszük az asztalhoz. Forró csokoládémártást adhatunk hozzá.

 

GESZTENYÉS PALACSINTA, MÁSKÉPP
Hozzávalók:
8 sós palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 tojássárgája, 0.5 dl tej, 1 tk kakaópor, porcukor, 3 dl tejszín

Elkészítése:
A gesztenyemasszát, tejet, felvert tojást, kakaóport, kis cukrot eldolgozzuk. A krémmel a palacsintákat vastagon kenve felcsavarjuk, tűzálló edénybe fektetve, rálocsolunk 2 dl tejszínt. Befedve, előmelegített, forró sütőben pároljuk, míg a palacsinta minden tejszínt beszív. A többi tejszínből kemény habot verünk. A forró palacsinta mellé a tányérra 1-1 ek habot rakunk.

 

GESZTENYÉS PALACSINTA TEJSZÍNHABBAL
Hozzávalók:
palacsinta alapmassza, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 evőkanál rum

Elkészítése:
A gesztenyemasszát a rummal összegyúrom, és fél óráig pihentetem. Közben a palacsintát a szokásos módon megsütöm, a tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A kisült palacsintára krumplinyomóval rányomok egy kevés gesztenyemasszát, és tejszínhabbal bekenem, majd a palacsintát félbehajtva tálra teszem. Ha az összes palacsinta már a tálon van, akkor a maradék gesztenyemasszát rányomom és kevés tejszínhabbal feldíszítve tálalom.

 

GESZTENYÉS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8-10 db palacsinta, 25 dkg gesztenye-massza, 1 db citrom héja, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg kimagozott meggybefőtt, 3 dl tejszín

Elkészítése:
20 dkg gesztenyemasszát a reszelt citromhéjjal, a rummal, a cukorral, a meggyel és 2 dl tejszínnel simára keverjük. A palacsintákat a töltelékkel megkenjük, összehajtogatjuk, és tálra tesszük. A tetejét a maradék tejszínből vert kemény habbal, reszelt gesztenyemasszával és meggydarabokkal díszítjük.
Addig sütjük, míg a teteje halványpiros nem lesz. Melegen tálaljuk.

 

GESZTENYÉS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók - A tésztához:
1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, kevés só
A töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édes), csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 dl sűrű tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 2 tojás

Elkészítése:
A palacsintatésztát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát sóval, törött borssal, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a tejföllel fellazítva, kenhetővé keverjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük, majd a két végét behajtva felcsavarjuk. Lisztbe, habosra felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetjük, és bő forró olajban, erős tűznél hirtelen kisütjük. A felesleges olajat lecsepegtetjük; tartármártással kínáljuk.

 

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ÍNYENC-PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
8 db édes palacsinta, 20 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, fel deci tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy deciliter tejszínnel és egy evőkanálnyi rummal simára keverjük, majd a mazsolát beleszórjuk. A maradék tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A palacsintákat megkenjük a gesztenyés töltelékkel, és négyrét hajtva tálra tesszük. Az étcsokoládét összetörjük, a tejjel felontjuk, és lassú tűzön kevergetve megolvasztjuk. (Én gőz felett csináltam). A tűzről levéve simára keverjük a maradék rummal, és a palacsintákra öntjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

 

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db édes habos vagy sima palacsinta, 5 cl tej, 1 evőkanál porcukor, 20 dkg kész gesztenyemassza, 4 dkg mazsola, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál meggybefőtt, 2 evőkanál rum

Elkészítése:
A gesztenyemasszát szitán áttörjük, tejszínnel, rummal és a tejjel habosra keverjük. A krémet tartalmazó edényt vízfürdőbe állítva felmelegítjük, és belekeverjük a megmosott, leszárított mazsolát. A frissen kisütött palacsinták tetejét megkenjük a még meleg gesztenyekrémmel, feltekerjük, és felmelegített kistányérra helyezzük. Adagonként egy-egy halom kemény, cukrozott tejszínhabot teszünk a palacsinták tetejére, és meggybefőttel díszítve tálaljuk.

 

GÉZA BÁCSI KELT PALACSINTÁJA
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, 5 dkg cukor, csipetnyi só, 2 dkg élesztő, olaj a sütéshez, 20 dkg szilvalekvár, 10 dkg darált dió

Elkészítése:
A tojásokat habosra verjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk és az egész masszát simára, keverjük. Letakarva egy órán át, kelesztjük. A palacsintasütőben kevés olajt forrósítunk, majd a kelt palacsintatésztából sorra szép palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat szilvalekvárral megkenjük, darált dióval megszórjuk, és négyrét hajtva adjuk asztalra. Aki kívánja, porcukorral is meghintheti.

 

GHÁNAI PALACSINTA
A tésztához:
20 dkg liszt, 5 ek porcukor, 5 tojás, 3,5 dl tej, só, 4 banán, földimogyoró- vagy salátaolaj a sütéshez
A többihez:
2 ek porcukor, 1 tk őrölt fahéj, 3 banán, 1 tk citromlé, 2 tojásfehérje kemény habj a

Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, 5 ek porcukrot, 5 tojást. Villával nyomkodjuk szét a banánt, keverjük el jól a tejjel, öntsük a lisztes masszához. A szokásos módon, kissé vastagabb palacsintákat süssünk. Szitán törjük át a többi banánt, a tojásfehérje kivételével keverjük össze a többivel. Kenjük be a palacsintákat, fektessük egymásra kivajazott tűzálló tálon. Tegyük rá a habot, közepesen meleg sütőben addig süssük, míg megpirul a teteje (kb. 15 perc).
Forrón tálaljuk.
(Fantasztikusan finom - a habba 1 cs. vaníliás cukrot, a krémbe 1 ek rumot szoktam tenni. Ajánlom! Amanda)

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta



 


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.