Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 12

2016.02.26

PALACSINTA LEXIKON

GOMBÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
3 dl tej, 1 dl szódavíz, ásványvíz vagy víz, 1 tojás, 15 dkg liszt, só, olaj (a sütéshez), 30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek szója-granulátum, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, reszelt sajt

Elkészítése:
A hozzávalókból kevert tésztából hagyományos módon palacsintát sütünk. A töltelékhez a gombából sűrű pörköltet készítünk úgy, hogy a gombával egy időben a szója-granulátumot is hozzáadjuk. Ha elkészült a fele tejfölt bele- keverjük. A palacsintákat a gombás masszával megtöltjük, feltekerjük, és egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé fektetjük. A maradék tejföllel és egy kevés gombamártással bekenjük a tetejét. Reszelt sajttal megszórva, forró sütőben átsütjük.

GOMBÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 6 személyre:
2 tojás, 3 dl tej, 12 evőkanál liszt, 20 dkg gomba, olaj, só, őrölt bors, konzerv lecsó, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Pároljuk meg az apró darabokra vágott gombát. A tojást a tejjel és a liszttel keverjük simára, ízesítsük sóval, borssal, és adjuk hozzá a párolt gombát. A gombás masszából süssünk palacsintát, melyeket töltsünk meg lecsóval, szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük a sütőbe. Ha a sajt megpirult, elkészült a palacsinta.

GOMBÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
20 sós palacsinta, 50 dkg gomba, 1 evőkanál olaj, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, Piros Arany, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, bors, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Az olajon a hagymát, majd az apróra vágott gombát megpároljuk, amíg a levét elfövi. Fűszerezzük, majd besűrítjük 1 dl tejföllel elhabart liszttel. A kisütött palacsintákat ezzel a gombás masszával kenjük meg, és tekerjük fel. Tűzálló tálba rakjuk, minden sort megkenünk tejföllel, és megszórunk sajttal. A sütőben átmelegítjük.
Jó vendégváró.
Van, aki a megdinsztelt gombára tojást üt, és a gombás tojással tölti meg a palacsintákat.

GOMBÁS PALACSINTA 04.
Elkészítése:
A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek. Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.

GOMBÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése:
Apróra vágott hagymát pirítunk olajon, majd hozzáadjuk a gombát, amit szintén apróra felvagdaltunk, valamint kevés pirospaprikát, sót. Lefedve hagyjuk saját levében rotyogni, míg meg nem fő a gomba. Ha kell, kevés vizet még töltünk hozzá, hogy megfőjön, de a végére elpárologtassa a levét. Ekkor levesszük a tűzről, s ha már kicsit meghűlt, tejfölbe kevert liszttel behabarjuk, és krém sűrűségűre főzzük. A korábban megsütött palacsintákat megtöltjük vele, és tűzálló tálba tesszük. Ráöntünk tejfelt, és sütőben sütjük tálalás előtt. Fejenként 2-3 darabot számoljunk, mert laktató étel: ennél lényegesen többet nem lehet belőle megenni. Ezért főétkezésnek is ajánlható, de vendégváró ételnek is.

GOMBÁS PALACSINTA 06.
Hozzávalók:
20 dkg kucsma- vagy vargányagomba (10 db palacsinta töltéséhez), 10 dkg vaj, 1 dkg só, 0.2 dkg törött bors

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott erdei gombát apró dara-bokra vágjuk, vajban megpároljuk, egy kevés sót és törött borsot teszünk rá. A szokásos módon palacsintatésztát keverünk, valamivel több sót téve hozzá, mint más-kor, és palacsintasütőben kisütjük. A tölteléket rákenjük, összegöngyöljük, és tepsiben egymásra rakjuk. Olvasztott vajjal megöntözgetjük. 15 percig sütjük.

GOMBÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 5 dl tej, 1,5 dkg cukor, 1 tojás, só, 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
20 dkg gomba, 6 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, só, őrölt bors
A tetejére:
1 dl tejföl

Elkészítése:
A tojást verje fel a sóval és a cukorral. Adja hozzá a tejet és az olajat, majd folyamatosan keverve dolgozza csomómentesre a liszttel. Tegye félre, amíg a tölteléket elkészíti. A vajon párolja üvegesre a hagymát. Fűszerezze ízlése szerint, majd adja hozzá az apróra vagdalt gombát. Párolja 5-6 percet, majd vegye le a tűzről. Keverje bele a felvert tojást, és annyi zsemlemorzsát, amivel lágy, nem folyós tölteléket kap. Süssön szokásos palacsintákat a tésztából, de csupán az egyik oldalukat süsse meg. A sült oldalukra kenje a tölteléket, majd csavarja fel, és tegye kivajazott tűzálló tálba a palacsintákat. Locsolja meg tejföllel, és előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse készre.

GOMBÁS PALACSINTA 08.
Hozzávalók:
5 tojás, 2 kisebb vöröshagyma, 18 dkg liszt, 7 dkg zsír vagy vaj, 1,2 dl tej, 12 dkg főtt sonka, 2 csipet őrölt szerecsendió, 2 csipet őrölt fekete bors, 50 dkg sampinyon gomba, só

Elkészítése:
Összekeverjük a tojásokat, lisztet, tejet, sót. Az apróra vágott hagymát a zsiradékban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, apróra szeletelt gombát, és együtt pároljuk. Sóval, borssal, őrölt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a csíkokra vágott sonkát, majd a palacsintatészta-keveréket. A szokásos módon megsütjük. 4-6 palacsinta lesz belőle.

GOMBÁS PALACSINTABATYU
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 60 dkg gomba, 5 dkg vaj, 5 dkg hagyma, 2 tojás sárgája, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, zöldpetrezselyem, snidling, a mártáshoz: 20 dkg gomba, 4 dkg vaj, 2 dkg póréhagyma, 4 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Vajon arany sárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a gombát, és addig pároljuk, amíg a leve elfő. Fűszerezzük, megszórjuk liszttel, felengedjük tejjel, sűrűre forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojások sárgáját. A palacsinták közepére snidlinget halmozunk, majd, mint a batyut összefogjuk, és snidlinggel összekötjük. Tűzálló tálba rakjuk. A gombamártáshoz vajon megpirítjuk a hagymát, megpároljuk rajta a felszeletelt gombát, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, majd a tejfölt és a tejszínt összekeverve felengedjük a mártást. Jól kiforraljuk, és az elkészített palacsintákra öntjük.
Forrón tálaljuk.
Fűszerekkel, például bazsalikommal fokozhatjuk az ízhatást.

GOMBÁS PALACSINTA RÁNTVA
Hozzávalók 4 személyre - A tésztához:
2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, só, olaj
A töltelékhez: 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál liszt, 1 dl tej, só, bors, kakukkfű, vaj, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a kisütéshez olaj

Elkészítése:
A tésztából a szokásos módon nyolc sós palacsintát sütünk. Vajon üvegesre pároljuk a megtisztított, kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát is. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Megpároljuk, majd meghintjük liszttel. Egy percnyi pirítás után felöntjük a tejjel, és összefőzzük. Ha szükséges, utána ízesítjük. A palacsintákat megkenjük a gombás töltelékkel, és úgy hajtogatjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki. A szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk, és bő forró olajban kisütjük. Tartármártással, joghurttal vagy ketchuppal tálaljuk.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
1 fej hagyma, 1/2 kg gomba, 2 dl tejföl + 2 ek liszt, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1 kk pirospaprika, késhegynyi szerecsendió, só, bors, a tésztához liszt, tojás, tej, só

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Ha megpuhult, a tejfölös eresztékkel besűrítjük és hozzákeverjük a felvert tojást, szerecsendióval ízesítjük. 12 db sós palacsintát sütünk, majd kivajazott tűzálló tálban rétegesen lerakjuk a gombát és a palacsintákat, felülre palacsinta kerüljön, azt kenjük meg tejföllel, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. 15 percig sütjük, friss salátával tálaljuk.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítése:
A vaj felén az apróra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a finomra vágott gombát, és fedő alatt pároljuk. Amikor megpuhul, zsírjára sütjük, közben sózzuk, borsozzuk. Felöntjük tejszínnel, és mártás sűrűségűre főzzük. Megtöltjük a palacsintákat ezzel a gombamártással, feltekerjük, és jénaira rakjuk úgy, hogy tejföl kerüljön alulra, és a palacsinta rétegek közé is. A maradék tejfölt a tetejére öntjük, reszelt sajttal megszórjuk. A maradék vajat megolvasztjuk, a palacsintára öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
30 dkg vargányagomba, 18 db sós palacsinta, 8 dkg vaj, 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, kevés pirospaprika, só

Elkészítése:
A kellően megtisztított erdei gombát feldaraboljuk. A hagymát vajon megpirítjuk, meghintjük paprikával, és hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát. Megsózzuk, enyhén megborsozzuk, és addig pároljuk, míg a saját levét el nem főtte. Ez után a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető massza legyen. A kisütött sós palacsintákat az így nyert gombás péppel megkenjük, és egymásra rakjuk. A legfelülre került palacsintát meghintjük sajttal, és a sütőben helyezve az egészet felhevítjük, majd tálaljuk.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
12 db sós palacsinta, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1 kávéskanál pirospaprika, késhegynyi szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Ha megpuhult, a tejfölből és 2 két evőkanál lisztből készített habarással besűrítjük, hozzákeverjük a felvert tojást, és szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott tűzálló tálban rétegesen lerakjuk a gombát és a palacsintákat. Megkenjük tejföllel, majd reszelt sajtot szórunk rá. 15 percig sütjük, friss salátával a legfinomabb.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 5 dkg Ráma margarin, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1/2 kg gomba, só, késhegynyi kakukkfű. 4 tojás, 1 kiskanál liszt, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A reszelt vöröshagymát a margarinon üvegesre pároljuk, meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a megtisztított apróra vágott gombát, megsózzuk, kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Két részre osztjuk, egyikre ráöntjük az elhabart tojásokat, és állandóan kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg kocsonyássá nem vált. A gombás tojással megkenjük a palacsintákat, kivajazott tűzálló tálra, egymásra fektetjük és a felső lapot üresen hagyva a sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. A maradék gombát meghintjük a liszttel, felengedjük tejjel, és sűrű mártássá főzzük. Hozzákeverjük a tejfölt, és külön tálkában adjuk a palacsinta mellé.

GOMBÁS RAKOTT PALACSINTA 06.
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, késhegynyi kakukkfű, 5 dkg vaj, egy ágacska rozmaring, 40 dkg gomba, késhegynyi szárított rozmaring, csipetnyi borsikafű. 1 dl vörösbor, só, 10 dkg reszelt sajt, 1 kis doboz paradicsompüré

Elkészítése:
A megtisztított, apróra vágott gombát sóval, borsikafűvel ízesítve addig pároljuk a vajon, míg saját levét el nem főtte. Mikor zsírjára sült, hozzáadjuk a paradicsompürét, és kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, fölengedjük a vörösborral, és sűrű mártássá főzzük. A kisütött palacsintákat megkenjük a mártással, meghintjük reszelt sajttal, és egymásra fektetjük. Tetejére üres palacsinta kerül, amit reszelt sajttal megszórunk. Forró sütőben átmelegítjük, és úgy szeleteljük fel, mint a tortát.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
4,8 dl liszt, 4,8 dl tej, 2 tojás, fél teáskanál sütőpor, 1 evőkanál étolaj, só
A töltelékhez:
80 dkg gomba, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál vagdalt kapor, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál zsemlemorzsa, só, késhegynyi őrölt bors
A tetejére:
2 evőkanál reszelt sajt

Elkészítése:
A vajon párolja meg az apróra vágott gombát. Fűszerezze, tegye bele a kaprot, és pirítsa zsírjára. Vegye le a melegről, keverje bele a tejfölt, és annyi zsemlemorzsát, hogy kenhető krémet kapjon. Gőz fölé téve az edényt tartsa melegen. A tészta hozzávalóit keverje ki csomómentesre, és forró serpenyőben a szokásos módon süsse ki a palacsintákat. Közvetlenül sütés után kenje meg a langyon töltelékkel, tekerje fel, és még forrón szórja meg a reszelt sajttal.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA SUPREME MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 2 csipet őrölt fekete bors, 40 dkg sampinyon gomba, 4 dkg vaj, 3 evőkanál olaj, 4 adag Supreme mártás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csipet só, 1/2 csomó petrezselyemzöldje

Elkészítése:
A gondosan megtisztított, megmosott gombát apróra összevágjuk. Kevés olajban megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, és hozzáadjuk a gombát. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet, és 3-4 evőkanál Supreme mártást. Így jól kenhető tölteléket nyerünk, amellyel megkenjük a kisütött sós palacsintákat. Feltekerjük, vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és sütőben átforrósítjuk. Tálaláskor a külön készített szüprém mártást hozzáadva tálaljuk.

GOMOLYATÚRÓVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 csomó metélőhagyma, 25 dkg gomolyatúró, 1 csipet só, 2 tojás, 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A gomolyatúrót kikeverjük a tojással, megsózzuk, és apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük a túrókrémmel, feltekerjük, és tűzálló tálba egymás mellé lerakjuk. Tetejét meglocsoljuk kevés olvasztott füstölt szalonna zsírral, és sütőbe téve átforrósítjuk.

GÖNGYÖLT GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
1 tojás, 2 dl tej, 8 evőkanál liszt, 15 dkg gomba, 5 evőkanál olaj, só, kevés őrölt bors, 1 kis üveg konzerv lecsó, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük és egy evőkanál olajon, megpároljuk. A tojást a tejfel és a liszttel simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a párolt gombát is. A beolajozott serpenyőben négy darab, nem túl vékony palacsintát sütünk a gombás masszából. Egyenként megkenjük a lecsóval, felgöngyöljük és t ló tálra fektetve reszelt sajttal, megszórjuk. Forró sütőben 200 C-on 8-10 perc alatt megpirítjuk rajta a sajtot és azon melegében tálaljuk.

GÖRÖG FÖLDIEPRES PALACSINTA
Hozzávalók:
5 tojás, 1 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg cukor, 50 dkg földieper, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A földiepret megmossuk, lecsepegtetjük róla a vizet, megcukrozzuk, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. A tojásokat jól felverjük, összekeverjük a liszttel, cukorral, reszelt citromhéjjal és kevés tejjel. Forró vajban palacsintát sütünk, óvatosan tálra csúsztatjuk. Rárakjuk a földiepret és egy másik palacsintával beborítjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral.

GRILLEZETT BANÁNOS TEKERCSEK
Hozzávalók 4 adaghoz:
4 db nagy tortilla* (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj

Elkészítése:
Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.

TORTILLA - ALAPRECEPT
Hozzávalók:
4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj, 1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz

Elkészítése:
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2 - 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.

GRINZINGI PALACSINTA
Hozzávalók:
3 tojás, 12 dkg liszt, egy csipetnyi só, 1 evőkanál olaj, tej szükség szerint, vaj a sütéshez
Töltelék:
20 dkg darált dió, 3 dkg mazsola, egy csipetnyi fahéj, egy csipet vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 6 dkg kristálycukor, 3 cl rum
Borsodó:
2 tojás sárgája, 1,5 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor, porcukor meghinteni.

Előkészítés:
A tojásokat a sóval együtt felverjük, apránként hozzákeverjük a szitált lisztet, a tejet és az olajat. Az egészet simára keverjük, majd a tésztát rövid ideig pihentetjük. A töltelékhez összekeverjük a darált diót a mazsolával, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. A tejet a cukorral felforraljuk, és ráöntjük a dióra, végül hozzáadjuk a rumot is, majd a töltelék hozzávalóit jól összekeverjük, és hagyjuk kihűlni.

Elkészítése:
Egy palacsintasütőben vajat hevítünk, és a tésztából egymás után vékony palacsintákat sütünk. Mindegyiket megtöltjük diómasszával, összecsavarjuk, félbevágjuk, és melegen tartjuk. A borsodóhoz a tojássárgájákat a borral és a cukorral forró vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük. A palacsintákat por-cukorral meghintjük, és a borsodóval együtt forrón szervírozzuk. Gyerekeknek inkább vaníliasodóval vagy csokiöntettel tálaljuk.
>

GUNDEL PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
1 adag palacsinta
Töltelék:
20 dkg darált dió, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor
Csokoládéöntet:
2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál rum

Elkészítése:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és megfőzzük benne a diót. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, és negyedbe hajtjuk. Leöntjük a csokoládé-öntettel.
Csokoládéöntet:
A kakaót a cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk.

GUNDEL PALACSINTA 02. (AZ IGAZI)
Hozzávalók:
12 db palacsinta
Töltelék:
1,5 dl rum, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj, 18 dkg dió, 1 dl tejszín, 12 dkg cukor, fahéj
Mártás:
2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1,5 dkg liszt

Elkészítése:
A rumba beáztatjuk a mazsolát és a narancshéjat. A felforralt tejszínbe beletesszük a darált diót, cukrot, kis fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, 1-2 percig főzzük, esetleg egy kevés tejet is adva hozzá, míg kenhető pép lesz. Mikor kissé lehűlt, a fele rumot beleöntjük. A kisütött palacsintákat a szokott módon megtöltjük, hengeresre csavarjuk. A mártáshoz a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A csokoládét a sütőben megolvasztjuk. A tejszínből kemény habot verünk. A tojás sárgákat a cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel és tejjel, a habverővel simára keverjük. Hozzávegyítjük a megolvadt csokoládét, majd gyors keverés mellett, öntjük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön, forrpontig hevítjük. Levéve a tűzről még kevergetjük, majd a tejszínhez keverjük, melybe beleöntjük a rum másik felét. A forró mártást csak a tányéron öntjük a palacsintákra.

GUNDEL PALACSINTA 03.
Palacsintatészta:
350 g liszt, 4 db tojás, 100 g porcukor, 150 g olaj (vagy zsír), 6 dl tej, só
Töltelék:
500 g darált dió, 50 g mazsola, 300 g porcukor, 2 dl tej, 1,5 dl rum, őrölt fahéj, reszelt citromhéj
Csokoládémártás:
250 g porcukor, 200 g csokoládé, 50 g kakaópor, 5 db tojássárgája, 5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 dl rum, 1 rúd vanília

Elkészítése:
Rozsdamentes habüstben az egész tojásokat felütjük, hozzáadjuk a hideg tejet, csipetnyi sót és kevés porcukrot. Habverő segítségével simára keverjük. Állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a szitált lisztet, ügyelve arra, hogy ne csomósodjon össze. Így egy sűrű palacsintatésztát kapunk. Ha a palacsintatésztát sűrűnek találjuk, állandó keverés mellett szódavizet adunk hozzá. Palacsintasütőben olajat vagy zsírt hevítünk, és vékony palacsintákat sütünk, melyet tányérra, egymásra felhalmozzuk.
A darált diót összekeverjük a forralt tejjel, a rumban áztatott mazsolával és porcukorral. A palacsintákat megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk, tűzálló tálra helyezzük, és rummal ízesített forró csokoládémártással bevonjuk. A porcukrot a tojássárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a darabokra tört csokoládét, a kakaóport, a tejszínt és a vanília rudat. Habüstben vízfürdőben, állandó keverés mellett felfőzzük. A vízfürdőből kivéve rummal ízesítjük.

GUNDEL-PALACSINTA 04.
Ahogy Gundel Károly megalkotta
A töltelékhez:
1,5 dl 50-60%-os rum, 40 g mazsola, 20 g cukrozott narancshéj, 180 g dióbél,1 dl tejszín, 120 g cukor, törött fahéj
A csokoládémártáshoz:
2,5 dl tej, 1 vanília, 30 g cukor, 100 g csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 80-100 g cukor, 50 g kakaópor, 15 g liszt, 5 dl tej
12 db palacsinta:
2 tojás, 240 g rétesliszt, 2 dl te (vagy szódavíz), kevés cukor. 50 g vaj (pirításhoz)

Elkészítése:
Előző nap áztassuk rumba a mazsolát, a hajszálvékony csíkokra vágott cukrozott narancshéjat.
Másnap a töltelékhez megdaráljuk a diót, ne lisztfinomságúra, de ne is túl gorombára. A tejszínt felforraljuk, hozzátesszük a diót, cukrot, leheletnyi fahéjat, a leszűrt mazsolát és a narancshéjat. 1-2 percig (szükség esetén kevés tejet adva hozzá) főzzük, míg kenhető pép lesz. Ha kissé lehűlt elkeverjük benne a rum felét.
Ezután 12 palacsintát sütünk. A tölteléket 1-1 csíkban rárendezzük, henger alakúra felcsavarjuk, meleg helyen tartjuk.
A mártáshoz:
a csokoládét felolvasztjuk, a tejszínből kemény habot készítünk, a tejet cukorral, vaníliával felforraljuk.
A tojássárgákat a cukorral, majd a kakaóval, a liszttel, hideg tejjel habosra keverjük habverővel. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel gyorsan keverve fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön forrpontig melegítjük, de forralni nem szabad. A tűzről levéve még egy ideig kevergetjük, majd hozzáadjuk a többi rumot. A megtöltött palacsinták mindkét oldalát egy serpenyőben a vajon ropogósra pirítjuk és tűzálló, előmelegített tálra téve, a forró mártást a tálalás pillanatában öntjük rá.

GUNDEL PALACSINTA 05,
Elkészítése:
A darált diót porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 


 


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.