Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 13

2016.02.29

PALACSINTA LEXIKON

GYOMAI HALHÚSOS PALACSINTA RÁNTVA
(Palacsintába töltött busa rántva)
Hozzávalók:
40 dkg főtt busahús, szálkamentes 10 dkg gomba, 1 szál sárgarépa, 1 db zöldpaprika, fűszerek, só fehérbors, Delikát 8
A panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa, étolaj

Elkészítése:
Palacsintát készítünk cukor nélkül. A töltelékhez a főtt halhúst, a főtt sárgarépát, a főtt gombát, a darabolt zöldpaprikát sóval, fehér borssal, delikáttal ízesítve össze- kavarjuk és 20 percig állni, hagyjuk. A kétfelé vágott palacsintába belehelyezzük a tölteléket és összehajtjuk úgy, hogy a palacsinta teljesen elfedje a tölteléket.
A töltött palacsintákat panírozzuk és kirántjuk. A kirántott palacsintákat gombamártással tálaljuk.

GYÜMÖLCSÍZES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
12 db megsütött palacsinta, 4 db tojás fehérje, 3 evőkanál bármilyen pikáns gyümölcslekvár, fél citrom leve, ízlés szerint porcukor

Elkészítése:
A tojás fehérjékből nagyon kemény habot verek, majd hozzáadom a gyümölcslekvárt, a porcukrot és a szűrt citromlevet. A palacsintákat egyenként megkenem a gyümölcsös habbal, majd tűzálló tálban egymásra rakom. A tetejére üres palacsintát teszek, és a sütőben jól átforrósítom, de nem pirítom meg. Cikkeket vágok belőle és rögtön kínálom.

GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
2 pohár kefir, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, annyi liszt amennyit felvesz, hogy sűrű palacsinta tészta legyen.

Elkészítése:
Sűrűbb, mint a palacsinta tészták általában. Bármilyen gyümölcsöt a tésztába tenni. Én reszelt almát tettem a masszába.
Kisütni és mindegyiket fahéjas porcukorral megszórni.

GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
Gyümölcsbefőtt, túrókrém, palacsinta

Elkészítése:
A palacsintákat a szokásos módon megsütjük, 4 darabot félreteszünk, a többit metéltre vágjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, aljába két palacsintát teszünk. Erre öntjük a metéltet, rá a cukorral kikevert túrókrémet. Rászórjuk az apróra vágott gyümölcsöt, s a tetejét befedjük a maradék két palacsintával. Előmelegített sütőben átsütjük.

GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA 03.
Hozzávalók alaptészta:
30 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás, só, étolaj

Elkészítése:
A kisült palacsintákat félbevágott vagy felszeletelt gyümölcsökkel / eper, narancs, kivi, málna, stb./, esetleg befőttel töltjük meg, összehajtogatjuk, majd még langyos /folyékony vaníliapudinggal/ öntjük le, s fagylaltgombócokkal tálaljuk. Kiváló desszert.

GYÜMÖLCSÖS PALACSINTA-FELFÚJT
Elkészítése:
20 deka lisztből a szokott módon palacsintákat sütünk, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Kivajazunk, vagy margarinnal kikenünk egy kerek, mély tűzállótálat és beleterítjük a palacsinta egyharmadát. Simára keverünk három tojássárgát 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, két deci tejjel, és óvatosan, ne-hogy összetörjön, beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Meglocsoljuk vele a lerakott palacsintát, és kirakjuk kis kockákra vágott befőttel vagy kimagozott cseresznye-vagy meggybefőttel. illetve beteríthetjük reszelt almával is. Erre ismét palacsinta. rá ismét gyümölcsöt rakunk, a vaníliás krémmel locsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve, a sütőben megsütjük.
Ha gazdagabban akarjuk adni, a gyümölcsréteget megszórhatjuk még durvára vágott dióval is.

GYÜMÖLCSÖS PALACSINTAMETÉLT
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dl tej, 3 tojás, 25 dkg őszibarack, cseresznye vagy meggybefőtt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A kisütött palacsintákat ujjnyi csíkokra vágjuk és egyharmadát kivajazott mély tűzálló tálba tesszük. Simára keverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejjel. Óvatosan beleadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Ezzel a vaníliás krémmel meglocsoljuk a lerakott palacsintacsíkokat, majd megszórjuk kis kockákra vágott őszibarackbefőttel, kimagozott cseresznye- vagy meggybefőttel, III. reszelt almával. Erre ismét palacsintametélt jön, majd gyümölcs, a vaníliás krémmel meglocsolva. Tetejére palacsintacsíkokat terítünk, és az egészet a maradék krémmel leöntve a sütőben megsütjük.

GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
palacsinta alapmassza, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg bármilyen kimagozott és apróra darabolt idénygyümölcs (esetleg lecsöpögtetett befőtt), 3 dl tejföl, 2 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, és porcukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A tehéntúrót áttöröm, simára keverem 1 dl tejföllel és a tojások sárgáival, majd belekeverem az apróra vágott gyümölcsöt. Beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot, amit kevés porcukorral édesítettem. A palacsintákat megsütöm. Megtöltöm a gyümölcsös túróval, majd felcsavarva adagonként tűzálló tálba rakom. A maradék tejfölt összekeverem kevés porcukorral, valamint a vaníliás cukorral és a palacsintákra öntöm. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg az öntet megszilárdul a tetején. Ügyelek arra, hogy a tészta ne piruljon meg. Csak frissen, forrón jó!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.