Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 15

2016.03.17

PALACSINTA LEXIKON

HIDEG GESZTENYÉS PALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza, 1 citrom héja, 3 evőkanál rum, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg kimagozott meggybefőtt, 3 dl tejszín, 8 palacsinta Elkészítése:
A gesztenyemasszát - 5 dkg kivételével - a reszelt citromhéjjal, a rummal, a cukorral, a kimagozott meggyel és 2 dl tejszínnel simára, kenhetővé keverem. A kihűlt palacsintákat a töltelékkel megkenem, háromszög alakúra hajtom, és tálra helyezem. A tetejét a maradék tejszínből vert kemény habbal, reszelt gesztenye-masszával és meggydarabokkal díszítem.

 


HOLLAND ALMÁS PALACSINTA (APPELPANNEKOEK)
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 csipet só, 2 egész tojás, vaj, 2 db alma (édes), citromlé, porcukor

Elkészítése:
Hámozza meg az almákat, távolítsa el a magházát és szeletelje fel vékonyan. Forgassa meg citromlében az almaszeleteket. Keverje össze a lisztet, a sütőport és a sót. Dolgozza össze hideg vízzel sűrű tésztává. Folyamatos kevergetés közben dolgozza bele a tojásokat. Olvasszon egy kevés vajat egy nagyméretű palacsintasütő serpenyőben és öntsön bele egy merőkanálnyi tésztát. Rakjon a palacsintatészta tetejére cseréptetőszerűen almaszeleteket és szórja meg porcukorral. Süsse a palacsinta alját barnára. Tányér vagy fedő segítségével óvatosan fordítsa meg a palacsintát. Borítsa tányérra az aranybarnára pirult almás palacsintát. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tészta elfogy.
Tálalja forrón a palacsintát, kínáljon mellé fehér desszertbort.

 

 


HOLLAND PALACSINTA 01. (DUTCH PANCAKES)
Ezeket a palacsintákat nagy serpenyőben, mintegy 30 centi átmérőjűekre szokták sütni. Jobbára csak éttermekben lehet ekkorákat rendelni, otthon a szokott méretben készítik. Általában pikáns, fűszeres ízesítéssel fogyasztják – füstölt kolbásszal, baconnal vagy sajttal. (Persze van, hogy édes ízesítéssel kerül az asztalra.) Az alábbi recept egy adagra vonatkozik.)
Hozzávalók:
2,4 dl liszt, 2-3 tojás (mérettől függően), só, 2,4 dl tej, 1 evőkanál vaj vagy margarin

Elkészítése:
Tegye a liszt és a só keverékét tálba. Csináljon a közepébe mélyedést. Öntse bele a felvert tojásokat, majd dolgozza simává. Folyamatos keverés közben adagolja hozzá a tejet. Közben kevés olvasztott vajat is forgasson bele. Amikor teljesen sima a keverék, akkor nagy serpenyőbe öntve süsse mindkét oldalukat ropogós arany barnára.

 


HOLLAND PALACSINTA 02.
Elkészítése:
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

 


HOLLAND SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
10 db töltetlen palacsinta, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejszín, 1 tojás, só, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1 gerezd fokhagyma, a formához 1 dkg margarin, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Előkészítése:
egy kerek tűzálló tálat vagy sütőformát margarinnal kikenek, a morzsával behintem. A palacsintákat üresen összecsavarom, és akkora darabokra vágom, hogy a formába beállítva ne lógjanak ki belőle. A formát szorosan megtöltöm a palacsintadarabokkal és félreteszem. A tejszínt, a reszelt sajtot és a tojást habosra keverem, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával ízesítem.

Elkészítése:
a tojásos-sajtos öntetet egyenletesen rálocsolom az állított palacsinta rudakra, majd az edényt alufóliával befedem és az előmelegített sütőben 20 percig sütöm. Nem szabad barnára sütni, mert keserűvé válhat a sajt!

 


HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors

Elkészítése: A paprikás csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük. Tűzálló tálba rakva leöntjük a mártással. Szeletelt paradicsommal, zöldpaprikával díszítve kis tejföllel meglocsoljuk.

 


HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
10 sós palacsinta, 60 dkg borjúhús, vagy bármilyen sertés- csirkehús, 10 dkg zsír, 5 dl tejföl, 2 dkg liszt, 20 dkg hagyma, pirospaprika, Piros Arany, só.

Elkészítése:
A borjúhúsból pörköltet készítünk. A kész pörköltből a húst kiszedjük, összevagdaljuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét, 1-2 kanál tejfölt, s addig pároljuk, amíg pépszerű lesz. A palacsintákat ezzel töltjük. Tűzálló tálba fektetjük a palacsintákat. A pörköltlé másik felét tejfölös habarással felforraljuk, átszűrjük. Ezzel a mártással öntjük le a palacsintákat.

 


HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
1 kg darált hús, 3 nagy fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 db paprika, tejföl, mustár, só, bors

Elkészítése:
A húst pörköltnek készítjük el, a palacsintákat cukor nélkül sütjük ki. A húst leszűrjük, a tejfölt egy kis mustárral, borssal és fél kanál liszttel kikeverjük, majd besűrítjük vele a pörkölt szaftot. A húst beletekerjük a palacsintába, majd a tejfölös-pörköltes szafttal leöntjük.

 


HORTOBÁGYI HÚSOS PALACSINTA, RÁNTVA
Hozzávalók:
mint a hortobágyi húsos palacsintához

Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint hajtogatott elődje, csak a befejezése alakul másként.
Nem hajtogatjuk, hanem a betöltött palacsintákat feltekerjük, a végeiket begyűrjük ugyanúgy, mint a töltött káposzta töltelékét, aztán mintha rántott húst készítenénk, lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, majd serpenyőben kirántjuk.
A maradék szaftot liszttel sűríted, tejföllel összekevered. Ez a mártás kerül a rántott palacsintákra is, és máris fogyaszthatod.

 


HORTOBÁGYI HÚSOS, RÁNTOTT PALACSINTA ANITA MÓDRA
Mivel ez családi recept, a pontos mennyiségeket nem tudom, mindig csak szemre szoktam.
Elkészítése:
Zsíron finomra vágott vöröshagymát üvegesre párolok. A tűzről levéve fűszerpaprikát szórok rá, sózom, borssal fűszerezem. Ráteszem a ledarált sertéshúst, jól összekeverem és megpárolom. Amikor már majdnem kész egy kevés tejfölt keverek hozzá. Közben sós palacsintákat sütök és betöltöm őket a hússal. Összehajtogatom és bepanírozom, majd kevés zsírban szép pirosra sütöm. Törtburgonyát és tartármártást szoktam hozzá készíteni. Mivel elég pepecs munka, én azt szoktam csinálni, hogy amikor több időm van, egyszerre 3-4 adagot készítek, és a panírozás után be vele a fagyra. Amikor kell, csak kiveszem és még fagyosan forró zsírban megsütöm.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
1 kis csirkéből készült paprikás csirke (maradék is lehet) vagy 30 dkg sertéshúsból készült pörkölt, 2 dl tejföl, 12 db sós palacsinta

Elkészítése:
A paprikás csirkét kicsontozzuk és a csirke- (vagy sertés-) húst kis darabkákra vágjuk. A húsvagdalékot kevés pörkölt-lével meg 1 dl tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat ezzel megtöltve, összegöngyöljük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A maradék pörköltlevet a másik deci tejföllel elkeverjük, és a palacsintákra öntjük. csak annyi időre tesszük a sütőbe sülni, míg átmelegszik, de nem szabad megpirítani.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
4 db tojás, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, 35 dkg liszt, 2 dkg só, 1,5 dl olaj, 4 adag paprikás csirke, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A hozzávalókból palacsintákat sütünk, majd jó szaftos paprikás-csirkét sütünk. A csirkét kiszedjük a szaftból, a húst leszedjük a csontról, és ledaráljuk, vagy finomra vagdossuk és összekeverjük annyi mártással, hogy jól kenhető masszát kapjunk. A palacsintákat betöltjük a masszával, széleit behajtogatjuk, és végül kettéhajtjuk (négyszögletűnek kell lennie). A betöltött palacsintákat - adagonként 2 db-ot - előmelegített tálra helyezzük, ráöntjük a megmaradt mártást, amit időközben a tejszínnel elkevertünk és kiforraltunk. Jól felforrósítjuk. Tálaláskor tejföllel és paprikaszínnel (kevés zsírt felforrósítunk, a tűzről levéve fűszerpaprikát szórunk bele, ettől a zsír szép piros lesz, és nagyon jól mutat a fehér tejfölön).
Forrás: Vendéglátó technológia III Ételkészítési ismeretek 1983. - Szakközépiskolai tankönyv

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
paprikás csirke, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A paprikás csirkét kicsontozzuk és a csirke- (vagy sertés-) húst kis darabkákra vágjuk. A húsvagdalékot kevés pörkölt-lével meg 1 dl tejföllel elkeverjük, és a palacsintákat ezzel megtöltve összegöngyöljük, majd tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A maradék pörköltlevet a másik deci tejföllel elkeverjük, és a palacsintákra öntjük. Csak annyi időre tesszük a sütőbe sülni, míg átmelegszik, de nem szabad megpirítani.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 04.
Hozzávalók - A palacsintához:
20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, só
A töltelékhez:
40 dkg marhapörkölt, 3 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
Körülbelül 16 db palacsintát sütünk a fenti mennyiségből. A lisztet, tejet, a tojást simára kavarjuk, sózzuk, kevés vízzel hígítjuk, és forró palacsintasütőben olajon kisütjük. A pörköltet apróra vágjuk, szaftját külön besűrítjük simára kevert liszttel és tejföllel. A húsmasszához 2-3 evőkanálnyi mártást teszünk, jól elkeverjük és meg- töltjük vele a palacsintákat. Kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk a töltött palacsintákat és leöntjük a fenti mártással. Sütőbe rakjuk és átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 05.
Hozzávalók 6 személyre:
12 db sós palacsinta, 1 fej vöröshagyma, zöldpaprika, paradicsom, 1 kg borjúhús, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, só és pirospaprika

Elkészítése:
Pirítsuk meg a hagymát, majd tegyük rá a kockákra vágott borjúhúst, az apróra vágott paprikát, paradicsomot, a pirospaprikát, és készítsünk pörköltet. A pörkölt levét szűrjük le, forraljuk fel újra, és tejfölös habarással sűrítsük be, majd adjuk hozzá a tejszínt. A húst daráljuk meg, és hígítsuk fel egy kicsit az elkészült mártással. Töltsük meg a palacsintákat, tegyük be a sütőbe, végül locsoljuk meg a megmaradt mártással.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 06.
Hozzávalók:
8 db egyszerű sós palacsinta, 40 dkg borjúlapocka, 6 dkg zsír, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, só

Elkészítése:
A borjúhúsból - a már ismert módon - pörköltet készítünk. Mikor a hús megpuhult, kiszedjük levéből és apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét és egy-két kanál tejföllel még addig pároljuk, míg a vagdalék pépszerű lesz. A külön kisütött palacsintákat ezzel megtöltjük. A palacsinták széleit felhajtva feltekerjük, egy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, és sütőben átforrósítjuk. Közben a pörköltlé felét liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, átforraljuk, és tálaláskor ezzel a forró paprikás mártással bevonjuk a palacsintákat. Tetejét egy-egy kanál tejföllel meglocsoljuk.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA 07.
Hozzávalók - A palacsintához:
20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, só
A töltelékhez:
40 dkg marhapörkölt, 3 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
Körülbelül 16 db palacsintát sütünk a fenti mennyiségből. A lisztet, tejet, a tojást simára kavarjuk, sózzuk, kevés vízzel hígítjuk, és forró palacsintasütőben olajon kisütjük. A pörköltet apróra vágjuk, szaftját külön besűrítjük simára kevert liszttel és tejföllel. A húsmasszához 2-3 evőkanálnyi mártást teszünk, jól elkeverjük és meg- töltjük vele a palacsintákat. Kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk a töltött palacsintákat és leöntjük a fenti mártással. Sütőbe rakjuk és átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.

 


HORTOBÁGYI PALACSINTA HARCSÁBÓL
Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg harcsa- vagy afrikai harcsafilé, 1 nagy vöröshagyma, 4 ek olaj, 1 ek pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, fél mk őrölt köménymag, 1 kk só, 1 mk Piros Arany csípős paprikakrém, 2 dl tejföl, 1 ek finomliszt, 12 darab hagyományos, de cukor nélküli palacsinta, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A halat lebőrözzük, kiszálkázzuk és felkockázzuk.
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd beledobjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. fokhagymával, köménymaggal, sóval és paprikakrémmel fűszerezzük. Felöntjük 4 dl vízzel és lefedve 30 percig főzzük. Majd a halat is hozzáadjuk, pár percig még pároljuk benne. Ezt felöntjük a lisztes, tejfölös, vizes habarással és alaposan összedolgozzuk. Majd leszűrjük, a halat összetörjük, és a palacsintákba töltjük. Egy kivajazott tepsibe tesszük, a mártást rákanalazzuk és a sütőben csak megmelegítjük.

 


HUBERTUS PALACSINTA
Elkészítése:
A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.

 


HÚSOS PALACSINTA 01. (GEVULE PANNENKOEK)
A tésztához:
2,4 dl liszt, 3,6 dl tej, 2 tojás, 2 dkg olvasztott vaj, mokkáskanál só
A sütéshez:
sütőmargarin
A töltelékhez:
4 evőkanál vaj, 1 dl liszt, 4,8 dl húsleves, ízlés szerint só, bors, szerecsendió, 30 dkg főtt hús, 5 db párolt gomba

Elkészítése:
Habverővel keverje sűrű, csomómentes tésztává a hozzávalókat. Hagyja állni, míg a töltelékhez felolvasztja a vajat, és zsemleszínűre pirítja benne a lisztet. Öntse fel a levessel és keverje csomómentesre. Adja hozzá a fűszereket, a ledarált húst és gombát, majd lassú tűzön kevergetve párolja kenhető, sűrű masszává. Tegye meleg helyre félre. Süsse mindkét oldalukon barnára a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat. Mindegyiket kenje meg a keverékkel, és hajtogatás nélkül rétegezze egymásra azokat. Cikkekre vágva, zöldsalátával kínálja.

 


HÚSOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 sós palacsinta, 40 dkg dagadó, 1,5 dl száraz vörös bor, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 evőkanál olaj, törött bors, só

Elkészítése:
A húst megmossuk, leszárítjuk és ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk. Rádobjuk a darált húst, és erős tűzön, állandó keverés közben hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, meghintjük törött borssal, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felöntjük a vörös borral. Egyet forralunk rajta, majd lefedve hűlni hagyjuk. Kikent mély tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, ezt megkenjük a boros hússal. Megszórjuk reszelt sajttal, erre újabb palacsintát helyezünk. Ezt a rétegezést folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére palacsintának és reszelt sajtnak kell kerülnie. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen rá nem olvad a tetejére. Úgy szeletelhetjük, akár a tortát. Tálaláskor bőven szórhatunk rá reszelt sajtot.

 


HÚSOS PALACSINTA 03. (FÜLÖP-SZIGETEK)
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 0,5 tk só, 2 ek olaj, 3,5 dl víz
Töltelék:
25 dkg párolt csirkemell, 20 dkg párolt sertéshús, 25 dkg kínai kel, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 cs. aprított újhagyma, 5 ek olaj, 20 dkg főtt rák, 12 dkg friss szójacsíra, 0,5 tk só, 1/4 - 1/2 tk. chilipor, 3 ek szójaszósz, salátalevelek

Elkészítése:
Elkészítjük a palacsintatésztát, és 2 órányit állni hagyjuk.
A párolt csirkemellet, sertéshúst felkockázzuk, a kelt lereszeljük.
A hagymákat megpároljuk 2 ek olajon, hozzáadjuk a húsokat, a rákot, szójacsírát, sóval, chilivel, szójaszósszal ízesítjük. 5 percig folytonos keverés mellett pároljuk. Melegen tartjuk.
Kicsi palacsintákat sütünk a maradék olajon.
Mindegyikre 1-1 salátalevelet fektetünk, erre tesszük a tölteléket. Négybe hajtjuk.

 


HÚSOS PALACSINTA ZÖLDSÉGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
2 tojás, 10 dkg liszt, 2 1/4 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 60 dkg darált hús, 1- 2 evőkanál paradicsompüré, 2 ek fekete olajbogyó. 1 tk olasz fűszerkeverék, (vagy szárított bazsalikom, oreganó, kakukkfű és rozmaring). 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 3 ek tejszín, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál vaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 3 ek ásványvíz, 7.5 dkg Gouda sajt, só, bors, a díszítéshez zöld fűszerek

Elkészítése:
A tojásból, lisztből, tejből és csipetnyi sóból palacsintatésztát készítünk. Lefedve, 30 percig pihentetjük. Közben a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, majd a felhevített olajban a darált hússal együtt meg pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, az olasz fűszer keverékkel ízesítjük, majd kivesszük a serpenyőből. Az olajbogyó húsát cikkekben levágjuk a magról. A lekapargatott, megmosott sárgarépát feldaraboljuk, a pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk. A zöldségeket kb. 2,5 dl vízben kis lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, 3 evőkanál vajat összekeverünk 1 evőkanál liszttel, és óvatosan besűrítjük vele a tejszínes zöldséget. A forrástól számítva, 5 percig főzzük. A megmosott petrezselyemzöldet lerázzuk, és felaprítjuk, majd a szószhoz adjuk. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Az ásványvizet a palacsintatésztába keverjük. Serpenyőben, kevés forró olajon 3-4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a húsos masszával, feltekerjük, és átlósan 4 részre vágjuk. A feldarabolt palacsintát óvatosan tűzálló tálba helyezzük. Rámerjük a zöldséges szószt, majd meg szórjuk olajbogyócikkekkel és reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20-30 percig sütjük. Melegen, tetszés szerint friss zöldfűszerekkel díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra

 


HÚSOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók 10 palacsintához:
2 tojás, 15 dkg liszt 3 dl tej, só, 1 dl olaj
A töltelékhez:
60 dkg sertéslapocka, 6 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál paprika, só, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál tejföl
A bundázáshoz:
4 evőkanál liszt, 2 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 4 dl tartár, 1/2 csomó metélőhagyma

Elkészítése:
A két tojásból, lisztből, tejből, kevés sóval palacsintatésztát keverek. és palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben 10 palacsintát sütök. A húst ledarálom. Zsírban aranysárgára pirítom a finomra vágott hagymát, meghintem pirospaprikával, összekeverem és hozzáadom a darált húst. Sóval, borssal ízesítem. Először pirítom, majd fedőt teszek rá, és kb. 15 perc alatt kevés vízzel megpárolom. Végül 2 kanál tejfölt keverek a töltelékhez.
A palacsinták közepét egyenletesen megtöltöm, és a tésztát tégla alakúra hajtogatom. Először lisztben, majd felvert tojásban, utoljára zsemlemorzsában megforgatva bundázom.
5-6 perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütöm bő, forró olajban.
Finomra vágott metélőhagymával kevert tartárral adom asztalra.

 


HÚSOS-SAJTOS RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 4 dkg besamelmártás, 20 dkg félkövér sertéshús, 10 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 késhegynyi füstízű só,, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 csipet frissen őrölt fekete bors, 3 dl olaj, 1 csipet reszelt szerecsendió, 4 adag Pritaminos tartármártás, 6 dkg trappista sajt

Elkészítése:
A félkövér sertéshúst apró lyukú tárcsás húsdarálón ledaráljuk. Kevés felforrósított olajon átpirítjuk. Füstízű sóval, frissen őrölt fekete borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Lefedjük, és puhára pároljuk. Közben elkészítjük — a külön recept szerint — a sűrű besamelmártást, és lereszeljük a sajtot. Mikor a hús leve elpárolgott, hozzákeverjük a besamelt és a reszelt sajtot. A keveréket elosztjuk a palacsintákra, majd mindegyiket téglalap alakúra hajtjuk. A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsában meghempergetjük és bő, forró olajban kisütjük. Tálaláskor Pritaminos tartármártást kínálunk hozzá.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta



 


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.