Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 16.

2016.03.23

PALACSINTA LEXIKON

IKRÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
A 12 palacsintához 1 tojás, 3 dl tej, 15 dkg liszt, szódavíz, csipetnyi só
A kisütéshez
FLORIOL étolaj
A töltelékhez
20-35 dkg ikra, a bundázáshoz 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa
A díszítéshez
citromkarikák, zöldpetrezselyem, tartármártás
A zöldbabsalátához
20-25 dkg párolt zöldbab, 1 kis fej vöröshagyma, őrölt bors, salátalé

Elkészítése:
A palacsintához a tojásból, lisztből, tejből, egy csipet sóból (más receptnél édes töltelék kerül bele, akkor egy csipet cukorból is) a szükséges mennyiségű szódavízzel tejszín sűrűségű tésztát kavarunk, s mielőtt kisütjük, tíz-tizenöt percig állni hagyjuk, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. A palacsintasütőt jól megforrósítjuk, és kenőtollal olajozzuk, hogy a palacsinták minél kevesebb zsiradékot vegyenek fel. Sütés közben a palacsintasütőt gyengén mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, a széleit folyamatosan olajozzuk. Az ikrát bő vízben kevés sóval megfőzzük, sűrűn kevergetve, hogy ne tapadjon az edény aljára, majd leszűrjük. A palacsintákat megtöltjük a főtt ikrával, négybe hajtogatva bepanírozzuk, és bő forró olajban kisütjük. A köretként adott zöldbabsalátához a puhára párolt zöldbabot sóval, ecettel vagy citrommal és kevés cukorral ízesített salátalével öntjük le, megszórjuk a finomra vágott hagymával, kevés őrölt borsot hintünk rá. Az ikrával töltött palacsintához tartármártást is adunk, a díszítés citromkarika és zöldpetrezselyem.

INDONÉZ PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
8 db sós palacsinta, 40 dkg főtt csirkehús, 40 dkg fejes káposzta, 1 kisebb hagyma, 1 alma, 1 evőkanál vaj, só, őrölt bors, currypor
A panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa
A kisütéshez
2 dl olaj

Elkészítése:
A csirkét sós vízben megfőzzük, ha kihűlt, kicsontozzuk, és egészen apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A finomra vágott hagymát forró vajban megfonnyasztjuk, rátesszük a vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk, s a végén egy kicsit lepirítjuk. Egészen vékony metéltre szeletelve adjuk hozzá az almát, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a hússal, s megtöltjük vele a palacsintákat. Felgöngyölve vagy négyrét hajtva bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Apróra vágott metélőhagymával ízesített tartárral leöntve, forrón tálaljuk.


ÍZES PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dkg porcukor, 16 dkg barack- vagy egyéb gyümölcsíz, 2-3 evőkanál őszibarack-, cseresznye- v. vegyes befőttlé

Elkészítése:
A frissen kisütött palacsintákat kevés befőttlével hígított barack- vagy egyéb gyümölcsízzel megkenjük, ízlés szerint feltekerjük vagy négyrét hajtjuk, és előmelegített tálra sorba rakjuk. Tetejét porcukorral megszórjuk és azonnal tálaljuk.


JÁVAI LYUKAS PALACSINTA
Elkészítése:
Híg palacsintatésztát készítünk. Gyengén kiolajozott palacsintasütőt jól felforrósítunk. A tésztába belemártjuk a kezünket, és hagyjuk, hogy az ujjunkról lecsöpögő tészta a forró sütőre folyjon.
A csipkeszerű tésztát hús mellé is adhatjuk.


JUHARSZIRUPOS PALACSINTA
Elkészítése:
Tegyünk egy tálba 125 g lisztet, 1 csipet sót, adjunk hozzá 1 egész tojást és egy tojás sárgáját. Folyamatosan kevergetve öntsünk hozzá 3 dl tejet, tegyünk még bele 1 evőkanál felolvasztott vajat és keverjük simára. Hagyjuk állni egy órát, majd süssünk belőle a megszokottól vastagabb palacsintákat. Tálaljuk egy kis darabka vajjal, és bőven öntsük nyakon tiszta juharsziruppal, pár szelet friss gyümölccsel, fagyival dekoráljuk.


JUHTÚRÓS BURGONYAPÜRÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 2 dl tejföl, 15 dkg juhtúró, 1/2 csomó metélőhagyma, 40 dkg burgonya, 1 csipet őrölt fehér bors, 4 dkg vaj, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és forrón áttörjük. A fele vajat és fele tejfölt elkeverjük a juhtúróval, sóval, frissen őrölt fehér borssal, apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük, és az áttört burgonyához keverjük. A töltelékkel megkenjük a már kisütött sós palacsintákat, feltekerjük, és a maradék vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Leöntjük a maradék tejföllel, és sütőben átforrósítjuk.


JUHTÚRÓS-KAPROS PALACSINTA.
Hozzávalók:
15 dkg juhtúró vagy gomolyatúró, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl tejjel készült fehér mártás, 1 tojás, 1 ek vágott friss kapor.

Elkészítése:
A túrót áttörjük, elkeverjük a fehér mártással, a tojás sárgájával, vágott kaporral és a tojás habjával. A palacsintákat, amikor sütés közben megfordítottuk, levesszük a tűzről. A megsült fél oldalát megkenjük a töltelékkel, a másik felét ráhajtjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Frissen, forrón tálaljuk.


JUHTÚRÓS, KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
4 db vékonyabb kukoricás palacsinta, 1 csipet őrölt fehér bors, 1/2 csomó metélőhagyma, 25 dkg juhtúró, só, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A juhtúrót tejföllel összekeverjük, sóval, frissen őrölt fehér borssal ízesítjük. A metélőhagymát apróra összevágjuk és a felét a túróba belekeverjük. A 2-es alaprecept szerinti kukoricás palacsintákat megsütjük, és a tölteléket elosztva rajtuk feltekerjük. Kivajazott tűzálló tálban átforrósítjuk. Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk a tetejét és metélőhagymával meghintjük.


JUHTÚRÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
12, a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 1-1 csokor friss kapor és snidling, csipetnyi só

Elkészítése:
A juhtúrót 1,5 dl tejföllel simára keverem, hozzáadom a finomra vágott kapor és snidling felét, megsózom, majd a palacsintákat egyenként megtöltöm a juhtúrós töltelékkel és felcsavarom. Szorosan egymás mellé fektetem egy tűzálló lapos tálra. A maradék tejfölbe belekeverem a zöld fűszereket, csipetnyi sót teszek bele és rálocsolom a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőbe téve éppen csak átmelegítem, de nem pirítom meg.


JUHTÚRÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12, a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 2 evőkanál nagyon finomra vágott vöröshagyma), 1 tojás, 2 teáskanál liszt, csipetnyi só

Elkészítése:
A juhtúrót simára keverem 2 dl tejföllel és a megtisztított, vékony karikákra vágott zöldhagymával. Kerek tűzálló tálba terítek egy palacsintát, bekenem a juhtúrós krémmel, majd egy újabb palacsintát borítok rá. Addig folytatom a rétegezést, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A maradék tejfölt összekeverem a habosra felvert tojással, csipetnyi sóval és a liszttel, majd ráöntöm a palacsinta tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütöm, amíg ropogós piros kéreg képződik a tetején. Cikkekre szeletelve tálalom.


JUHTÚRÓS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
20 db kisütött sós palacsinta, a töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 nagy csokor kapor

Elkészítése:
Megsütjük a sós palacsintákat, majd amíg hűlnek, simára keverjük a juhtúrót a tejföllel, az olvasztott vajjal meg a finomra vágott kaporral, és ezzel megtöltjük a palacsintákat, majd összegöngyölve tálaljuk.


JUHTÚRÓS PALACSINTA GAZDA MÓDRA
Hozzávalók:
8 db sós palacsinta, 25 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, 2 dl tejföl, só, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A snidlinget és a petrezselyemzöldet megmossuk és fölaprítjuk. A juhtúrót simára keverjük egy deci tejföllel, sóval, borssal ízesítjük és beleszórjuk az apróra vágott zöld féléket. A palacsintákat egyenként megkenjük a juhtúrós töltelékkel, felgöngyöljük és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé, fektetjük. A maradék tejföllel meglocsoljuk és forró sütőben 200 C-on 8-I0 perc alatt átsütjük.


JUHTÚRÓS, PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db egy szerű sós palacsinta, 1 késhegynyi őrölt bors, 20 dkg juhtúró, 8 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg parajpüré (mirelit), só

Elkészítése:
A parajpürét felengedjük, jól lecsepegtetjük, és kevés vajban fedő alatt megpároljuk. Mikor kihűlt, az áttört juhtúróhoz keverjük. Hozzáadunk 3-4 evőkanál tejfölt, sóval, frissen őrölt fekete borssal fűszerezzük. Ezzel a pürével egyenként megtöltjük a külön kisütött palacsintákat, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tetejét leöntjük tejföllel elkevert reszelt sajttal. Sütőben átforrósítjuk és halványan megpirítjuk a tetejét.


JUHTÚRÓS SPENÓTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
12 palacsinta, 25 dkg sovány darált hús, (disznó, csirke, pulyka), 25 dkg spenót, 6 dkg dió, 1 fej hagyma, 1 ek reszelt sajt, 1 kk reszelt szerecsendió, 5 dkg vaj, 2.5 dl tejszín vagy tejföl, 1 tojás, 1 kk citromlé, bazsalikom, só.

Elkészítése:
A spenótot megfőzzük, leszűrjük, apróra vagdaljuk. (Javaslatom: fél zacskó mirelit spenót.) A finomra vágott hagymát, vajon üvegesre pároljuk, rátesszük a darált húst, élénk lángon, kevergetve megpirítjuk. Hozzákeverjük a durvára tört diót, a spenótot, a sajtot, a tojást és a fűszereket. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a palacsintákat. Feltekerjük, a végüket behajtjuk, és szorosan egymás mellé tesszük egy kivajazott tűzálló tálba. A szétmorzsolt juhtúrót felöntjük a tejföllel vagy tejszínnel, és kis lángon addig melegítjük, míg a juhtúró is folyós lesz. A palacsintatekercsekre öntjük, és előmelegített, közepesen forró sütőben (200 fok) 15-20 perc alatt átsütjük. Tálaláskor finomra vágott bazsalikommal hintjük meg.


JUHTÚRÓS TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
12-14 sós palacsinta, kevés vaj vagy margarin, a töltelékhez: 15 dkg juhtúró, 2 dl zsírszegény tejföl, 20 dkg füstölt, főtt tarja, 5 dkg reszelt sajt, só, bors, olasz fűszerkeverék, a tetejére: 1 zsírszegény tejföl, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
12-14 db, az átlagosnál vastagabb palacsintát sütünk, ha lehet, teflon serpenyőben, hogy ne legyen túl zsíros.
A füstölt húst nagyon apró darabokra vágjuk vagy ledaráljuk, elkeverjük a juhtúróval, a tejföllel, a reszelt sajttal, a fűszerekkel, és ezzel a keverékkel megtöltjük a palacsintákat. Margarinnal vagy vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé jó szorosan lerakjuk a palacsintákat, és a tojással és reszelt sajttal elkevert tejföllel leöntjük.
Sütőben erős tűznél színesedésig sütjük.


JULCSI PALACSINTÁJA
Hozzávalók:
20 db. palacsinta, 1 dl. tej, 5 dkg cukor, 15 dkg dió, 2 tojássárgája, 2 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 2 tojásfehérje, 1 kanál baracklekvár, 1 kanál kristálycukor

Elkészítése:
A felforralt tejet ízesítjük a cukorral, a dióval és az így kapott krémmel kenjük meg a palacsintákat, majd tűzálló edénybe rakjuk.
A tojás sárgáját kikavarjuk a tejjel, a vaníliás cukorral és ezzel öntözzük meg a palacsintákat, majd a sütőben megsütjük. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, amelybe belekeverjük a kanál lekvárt, a kristálycukrot, és a sütést megszakítva bevonjuk vele a palacsinták tetejét. Végül visszatoljuk még a sütőbe, és rózsaszínűre sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta




 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.