Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 18

2016.04.20

PALACSINTA LEXIKON

KAVIÁROS KELT PALACSINTA
Hozzávalók - A tésztához:
20 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, 1/2 dkg élesztő, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 5 dkg vaj
A töltelékhez:
1 kis doboz kaviár, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál citromlé, 1 csokor snidling (vagy egy teáskanál reszelt vöröshagyma), 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A kissé sűrűbb palacsintatésztába élesztőt morzsolunk, langyos helyen megkelesztjük, hozzáadjuk a törött borsot és a megtisztított, összezúzott fokhagymát. Forró olajon a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk a masszából. A kaviárt óvatosan belekeverjük 1 dl tejfölbe, hozzáadjuk a finomra metélt snidlinget, citromlével ízesítjük, majd a palacsintákat megkenjük a kaviáros töltelékkel. Négyrét hajtva lapos tűzálló tálra tesszük, tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és forró sütőben átmelegítjük.

KAVIÁROS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A sós tésztából sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben, tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.

KAVIÁROS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 db vékony, sós palacsinta, 1 kis doboz (5 dkg) fekete kaviár, 1 csokor zöldhagyma, 10 dkg tejszín krémsajt, 1 teáskanál citromlé, 1 teáskanál konyak, a bundázáshoz liszt és tojás

Elkészítése:
A krémsajtot összekeverjük a citromlével és a konyakkal, majd hozzáadjuk a megtisztított és nagyon vékonyra karikázott zöldhagymát. A sajtos krémmel megkenjük a palacsintákat és elosztjuk rajtuk a kaviárt. Ezután a palacsintákat szorosan felcsavarjuk, és két végüket úgy hajtjuk össze, hogy ne bomolhassanak ki. Lisztbe, felvert nyers tojásba mártjuk, majd ismét lisztbe forgatjuk. Azonnal 180 fokos olajba rakjuk, és 5-6 perc alatt szép világosbarnára megsütjük. Két részletben süssük meg, hogy a kis palacsintáknak elegendő helyük legyen úszni, különben összeragadhatnak. Az olajból kivéve, papírtörülközőn leszárítjuk, és tetszés szerint hidegen vagy melegen kínáljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető, különleges ínyencfalat.

KAVIÁROS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
személyenként 2-3 palacsinta

Elkészítése:
Két tojásból 1 dkg élesztővel sós palacsintatésztát készítünk.
10 dkg kaviár elég 6 személyre. A kisült palacsintákat forrón megtöltjük egyik sarkában elhelyezett egy kiskanálnyi kaviárral. s négyrét összehajtjuk.
Ezt is forrón adjuk asztalra.

KAVIÁROS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
10 dkg tejszín krémsajtot elkeverve 1 tk citromlével, 1 tk konyakkal, hozzáadunk 1 cs. finomra karikázott zöldhagymát. A krémmel megkenve 12 vékony, sós palacsintát, rájuk osztunk 5 dkg fekete kaviárt. Szorosan felcsavarva végeiket visszahajtjuk, hogy ne nyíljanak szét. Lisztbe forgatva felvert tojásba mártjuk, újra lisztbe hempergetve rögtön 180 C-os olajban 5-6 perc alatt világosbarnára sütjük. Ne süssük egyszerre az egészet! Ha kész, papírtörölközőn leszárítjuk. Hidegen vagy melegen kínáljuk.

KÁVÉKRÉMES PALACSINTA
Elkészítése:
3 tojás sárgáját simára keverünk 10 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, egy púpos evőkanál liszttel, és egy deci tejjel meg egy csésze erős feketekávéval felengedve, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A szokásos módon 16 darab palacsintát sütünk, megtöltjük a krémmel és összegöngyöljük. Tűzálló tálba egymás mellé fektetjük tetejét grillázs-krémmel, megkenjük. A grillázs-krémhez 10 deka cukrot megpirítunk, hozzáadunk 10 deka őrölt diót, olajozott tányérra öntjük, és ha kihűlt, megdaráljuk. 2 tojás sárgáját simára keverjük a grillázzsal, és a tojások habbá vert fehérjét hozzáadva, a palacsintára kenjük. A sütőbe téve a tálat, a palacsintát átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

KÁVÉS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A karamell ízű pudingporból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és kávélikőrrel leöntve tálaljuk.

KÁVÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 6 személyre:
12 db édes palacsinta, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 dkg liszt, 3 dl feketekávé, 15 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, 3 dl tej

Elkészítése:
A tojás sárgákat keverjük ki a cukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a kávét. Lassú tűzön kevergetve főzzük sűrűre. Az így kapott krémmel töltsük meg a palacsintákat. A fehér csokoládét törjük apróra, tegyük a tejszínbe, és olvasszuk fel. A csokoládéöntettel locsoljuk meg a palacsintákat.

KECSKEMÉTI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db habos édes palacsinta, 4 tojás fehérje, 30 dkg barackdzsem, 1 evőkanál porcukor, 1 dl kecskeméti barackpálinka, 2 dkg vaj, 15 dkg darált dió

Elkészítése:
A barackdzsemet elkeverjük a barackpálinkával. A palacsintákat, ahogy sütjük, azonnal rétegezve lerakjuk a következőképpen: egy vajjal kikent tűzálló tálban az első palacsinta tetejét megkenjük pálinkás dzsemmel, megszórjuk dióval, majd a következő palacsintát ugyanígy ízesítjük. Ezt addig ismételjük, ameddig az alapanyagok elfogynak, legfelülre üres palacsintát tegyünk. Sütőbe téve a rakott palacsintát átmelegítjük, majd kivéve, a tetejét keményre felvert, cukorral ízesített tojáshabbal bevonjuk, és ismét visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, míg a hab megszilárdul és kissé karamellizálódik a teteje.

KECSKEMÉTI TITKOS PALACSINTA
Hozzávalók:
16 db palacsinta, 30 dkg baracklekvár, 4 tojás, 6 dkg cukor, 8 dkg vaj, 2 dl tej, 5 dkg darált dió

Elkészítése: A palacsintákat kettesével egymásra fektetjük, baracklekvárral megkenjük, fölcsavarjuk és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A palacsintadarabokat egymás mellé állítgatjuk egy kivajazott tűzálló tálban. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az egészet a palacsintadarabokra, öntjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a maradék baracklekvárt. A habos masszát a palacsinták tetejére simítjuk, meghintjük a darált diókral. Előmelegített sütőben 180 C-on 15-20 perc alatt megsütjük. Ha a teteje túlzottan pirulna, zsírpapírral takarjuk le. Melegen tálaljuk. Aki gazdagabban szeretné adni, külön tálkában barackpálinkával higított baracklekvárt adhat mellé.

KELKÁPOSZTÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 4 dkg liszt, 50 dkg kelkáposzta, 4 dkg gesztenye, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, jól lecsepegtetjük és ledaráljuk. A zsíron megpirítjuk a lisztet, kevés vízzel vagy csontlével feleresztjük, majd hozzákeverjük a kelkáposztához. Főtt vagy sült áttört gesztenyét vegyítünk hozzá, és ezzel a keverékkel megtöltjük a palacsintákat. Feltekerjük, és tűzálló tálra sorba egymás mellé rakva, a tejföllel leöntve sütőben megsütjük.

KELT ALMÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 2 alma, 1 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 4 tojás, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 5 dl tej, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
Egy pohár langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk felfutni. Közben a tojássárgát a tejjel, majd a liszttel simára keverjük. Teszünk bele egy csipet sót, és hagyjuk pihenni. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk és vékonyan felszeleteljük. A palacsintatésztához hozzákeverjük a megkelt élesztős tejet, az almát, majd a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. Konyharuhával letakarjuk, és még kb. 10-15 percet hagyjuk kelni a tésztát sütés előtt. A már ismert módon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Tálaláskor a félhold alakúra hajtott palacsinták tetejét vastagon meghintjük fahéjjal ízesített porcukorral.

KELT ALMÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
6 dl tej, 1 dkg élesztő, 1 evőkanálnyi cukor, 20 dkg liszt, 4 tojás, só, 2 alma, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
Egy fél pohár langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, kevés cukrot adok hozzá. Meleg helyre teszem, és letakarom konyharuhával. Simára keverem a lisztet, a tojássárgákat, a tejet és egy késhegynyi sót.
Az almákat meghámozom, és vékony szeletekre vágom. A palacsintatésztához keverem az élesztős tejet és az almát. A tojásfehérjékből habot verek, és ezt is lazán a tésztához keverem. Teflonbevonatú serpenyőben, kevés vajban, vastagabb palacsintákat sütök.
A félhold alakúra hajtott palacsintákat tálaláskor fahéjas porcukorral hintem meg.

KELT BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
7-8 szem burgonya, 2 pohár liszt, 3-4 dkg élesztő, 4 pohár tej, 5 dkg vaj, fél pohár tejszín, 5 tojás, só

Elkészítése:
Egy edénybe 2 pohár langyos tejet öntünk, elkeverjük benne az élesztőt, beleszórjuk a lisztet, és jól összekeverjük. A főtt burgonyát még melegen áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, majd alaposan összekeverjük. Amikor élesztős tészta megkelt, hozzáadjuk a burgonyamasszát, sót, az elhabart tojássárgákat, végül a tojások keményre felvert fehérjét. A tésztát a maradék tejjel jól kidolgozzuk, és hagyjuk ismét megkelni, majd szalonnával kenegetett serpenyőben kisütjük.

KELT PALACSINTA FÜSTÖLT LAZACCAL
Hozzávalók:
8 db kelt palacsinta, 2 dl tejföl, 20 dkg lazac, 8 evőkanál kemény tejszínhab, 8 dkg vaj

Elkészítése:
A szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk. Melegen tároljuk tálalásig. A lazacból - ha nincs felszeletelve - hosszában és keresztben vékony szeleteket vágunk. Végső esetben használható a kis konzerv formában beszerezhető lazactörmelék is. A vajat felolvasztjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. Közvetlen tálalás előtt, előmelegített kistányérra kiterítünk egy kőttes palacsintát. Meglocsoljuk forró vajjal, ráhelyezünk két kis szelet lazacot, meglocsoljuk egy evőkanál tejföllel és befedjük egy másik palacsintával, amelyre ismét egy kanálnyi forró vajat és egy kanál tejszínhabot teszünk.

KELT PALACSINTA SZARDÍNIÁVAL
Hozzávalók:
8 db kelt palacsinta, 8 dkg vaj, 1 doboz szardínia, 1 dl tejszín, 1 citrom szűrt leve, 1 evőkanál kaviár

Elkészítése:
A palacsintákat a szokásosnál kissé vastagabbra sütjük, és tálalásig meleg helyre állítjuk. A szardíniakonzervet felnyitjuk, kiemeljük belőle a halakat, és vékony késsel a gerinc mellett felvágjuk. Vigyázzunk, hogy ne törjön szét, hanem lehetőleg egyben maradjanak a haldarabok. A tejszínből kemény habot verünk. Tálaláskor, előmelegített kistányérra kiterítünk egy palacsintát, meglocsoljuk citromlével, és a közepére két fél szardíniát fektetünk. A palacsintákat gyorsan feltekerjük. Kettesével egymás mellé tesszük, a tetejét citromlével meglocsoljuk, és tejszínhabbal díszítjük, amibe egy kevés kaviárt is szórunk.

KELT TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 50 dkg túró, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 5 tojás, csipetnyi cukor, 10 dkg füstölt szalonna, só, késhegynyi paprika, őrölt bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A lisztet három tojással, kevés cukros tejben felfuttatott élesztővel és annyi tejjel keverjük össze, hogy közepesen sűrű palacsintatésztát kapjunk. Fél óráig langyos helyen kelesztjük, majd palacsintákat sütünk belőle.
A töltelékhez a füstölt szalonnát nagyon apróra vágjuk, a finomra tört túróval meg a tejföllel összekeverjük. kissé megsózzuk, megpaprikázzuk, megborsozzuk.
A palacsintákat tűzálló tálba úgy rakjuk egymásra, hogy két-két evőkanál tölteléket simítunk mindegyikre, a tetejére sima palacsinta jusson. Az egészet két tojás és egy deci tej keverékével megöntözzük. Fél óráig, nem túl meleg sütőben átsütjük, és úgy vágjuk fel, mint a tortát. Csak melegen jó!

KEMÉNY PALACSINTA (ERDÉLY)
Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt, 1 tojás, 6 dkg zsír, 1 cs. vaníliás cukor, só

Elkészítése:
A lisztből a tojással, sós langyos vízzel rétestésztát készítünk. 4 kicsi cipóra osztva, letakarva 20 percig pihentetjük. Mindegyiket tányér nagyságúra kinyújtjuk, meleg zsírral megkenjük. Majd egyenként feltekerjük, és a 2 véget behajtjuk.
10 percre letakarjuk, majd az előbbi mérete kinyújtjuk. Derelyevágóval körbevágjuk.
Forró zsírral enyhén megkent palacsintasütőben mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük.
Vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

KENŐMÁJASSAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
12 palacsinta, 15 dkg reszelt sajt, 20 dkg bőrös kenőmájas, 3 evőkanálnyi majonéz

Elkészítése:
A kenőmájast elkeverem a reszelt sajt felével és a majonézzel, majd megtöltöm vele a palacsintákat. A tűzálló tálba rakott töltött palacsintákat meghintem a sajt másik felével, majd a sütőbe tolom, és a sajt megpirulásáig sütöm.

KERTÉSZ PALACSINTA
Elkészítése:
Sárgarépát, fehérrépát, zellert és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk, és főtt tojásokkal együtt áttörjük.
Sóval, törött borssal, 1 evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.

KERTÉSZ PALACSINTAFELFÚJT
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 dl tejföl, 25 dkg konzervborsó, 5 dkg reszelt sajt, 25 dkg konzerv finomfőzelék, 2 dkg vaj, 25 dkg konzervkarfiol, só, 4 tojás

Elkészítése:
A palacsintát 1/2 cm-es laskára vágjuk és kivajazott, mély tűzálló tálba rakjuk. A konzervborsót, karfiolt és finomfőzeléket leszűrjük, összekeverjük, és a palacsintára terítjük. A tojást felütjük, enyhén megsózzuk, és simára keverjük a tejföllel. Ráöntjük a zöldség tetejére, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben jól átsütjük.

KERTI ZÖLD-PALACSINTA
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt, 1 doboz csemege kukorica-konzerv, 3 tojás, 1 evőkanál olaj, 20 dkg gomba, 1 mokkáskanál só, 8 dkg Ráma margarin, 4 dl tej, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, 1 csomó petrezselyemzöldje, só, 1/2 csomó metélőhagyma

Elkészítése:
Legelőször a szokásos módon a sós palacsintatésztát készítjük el. A friss, kerti fűszernövényeket finomra vágjuk és belekeverjük a tésztába. Míg a tészta pihen, az alatt a gondosan megtisztított, megmosott gombát közepes nagyságú kockára vágjuk, és kevés margarinban, sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk. A konzervkukorica levét lecsurgatjuk, és a gombához keverjük. Ezután a tésztából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, majd ezeket megtöltjük gombás kukoricával, és tölcsérformára hajtva forrón tálaljuk. Különböző hideg mártásokat kínálhatunk hozzá (ketchup, tiroli, Auróra, tartár stb.).

KÉTFEDELŰ PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsintához szükséges tészta, 2 csipetnyi őrölt fekete bors, 2 csipetnyi szerecsendió-reszelék, 1 evőkanál vágott rozmaring, 1 ágacska rozmaring, 2 evőkanál olaj, 30 dkg füstölt sonka, 25 dkg közép érett, szeletelt Gouda sajt

Elkészítése:
A palacsintatésztát frissen őrölt borssal, szerecsendióval, finomra vágott rozmaringgal fűszerezzük. A masszából nagy, lapos serpenyőben, letakarva két palacsintát sütünk. Egy olajjal kikent tűzálló tálba tesszük az egyik palacsintát, felváltva sonka- és sajtszeletekkel befedjük, majd ráhelyezzük a második palacsintát. Előmelegített sütőben, közepes lángon tíz percig sütjük. Rozmaring ágacskával díszítve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta



 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.