Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 20.

2016.05.12

PALACSINTÁK LEXIKONJA

KRÉMES PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja és leve, ízlés szerint porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 dl kefir, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, a tűzálló tálhoz kevés vaj, 8 db, szokásos módon megsütött, töltetlen palacsinta

Elkészítése:
A tehéntúrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a sóval és annyi porcukorral (vagy édesítőszerrel), hogy kellemesen édes, de ne túl édes krémmé váljon. A mazsolát megmossuk, szárát leszedegetjük. A túrókrémet megfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a mazsolát, a másik felét félretesszük. A palacsintákat egyenként megkenjük a mazsolás túróval. Felcsavarjuk, és kivajazott ovális alakú tálba fektetjük, jó szorosan egymás mellé. (Ha nincs nagy tálunk, akkor két kisebbe tegyünk 4-4 palacsintát.) A túrókrém másik felét a turmixgép poharába öntjük a kefirrel és a tojással. Kevés porcukorral (vagy édesítővel) kissé pikánsra ízesítjük. A tálba rakott palacsintákat leöntjük a folyékony öntettel, majd előmelegített, forró sütőbe toljuk. Annyi ideig pirítjuk, amíg, egybefüggő réteg sül a palacsinták tetejére.

KRÉMES PALACSINTA 02.
Elkészítése:
8 db palacsintát sütünk. 3 tojássárgáját elkeverünk 5 dkg porcukorral, 3 g vaníliás cukorral, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és 2 dl tejszínből készült habot. A palacsinta teljes felületét 2 mm vastagon megkenjük és felcsavarjuk. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, a maradék krémet ráhalmozzuk, és forró sütőben rápirítjuk.

KRÉMES PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dl tejszín, 3 tojás, 2 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral, a fehérjéből kemény habot verünk. A kettőt óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel megkenjük a kisütött palacsintákat, félbehajtjuk, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A maradék krémmel bevonjuk a palacsinták tetejét. Sütőbe téve átmelegítjük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

KRÉMES RAKOTT PALACSINTA
Hozzávaló:
12 db palacsinta, 5 dkg vaj, 5 evőkanál kakaó, 5 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál tej, 1, 5 dl tejszínhab

Elkészítése:
A vajból, a kakaóból, a kristálycukorból és a tejből lassú tűzön sűrű krémet főzünk. A palacsinták közé csokoládékrémet kenunk, majd a tetejét tejszínhabbal díszítjük.

KRUMPLIS PALACSINTA 01. (POTATO PANCAKES)
Hozzávalók:
1 db közepes vöröshagyma, 4 db nagyobb burgonya, 2 db tojás, 2 evőkanál liszt, 6-6 evőkanál olaj és vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
Melegítse fel 180 fokra a sütőt, és két teflonos tepsit benne. A meghámozott hagymát és burgonyát reszelje keverőtálba. Közben sózza, hogy a krumpli ne barnuljon meg. Fűszerezze, adja hozzá a lisztet és a tojást. Fakanállal alaposan dolgozza össze. A felmelegített tepsikbe tegyen 1-1 kanál olajat és vajat. Ha felforrósodott a zsiradék, akkor evőkanállal tegyen mindegyikbe 4-4 kanál burgonyás keveréket, de lapogassa ujjnyi vastagra. Tolja a sütőbe. Négy-öt perc múlva fordítsa meg a palacsintákat, és ezen oldalukat is süsse aranybarnára. Szedje a sülteket tálra, majd újabb kanál olajat és vajat téve a tepsikbe folytassa a sütést, amíg a keverék tart. Melegen kínálja, hideg, mártogatós almamártással.

KRUMPLIS PALACSINTA 02. (POTATO PANCAKES)
Hozzávalók:
3 nagyobb burgonya, 1,2 dl liszt, 1,2 dl tejszín, 1,2 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál oregánó, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 12,5 dkg rokfort sajt, 1 dl olívaolaj

Elkészítése:
Héjában süsse puhára a burgonyákat a sütőben. Amikor kihűltek, hámozza meg, és krumplinyomóval törje egy keverőtálba. Adja hozzá a lisztet, a tejszínt, az olívaolajat és a tojást. Ízesítse a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával, végül keverje simára a tésztát. Szükség szerint öntsön hozzá tejet, hogy önthető sűrűségű tésztát kapjon. Olajozott palacsintasütőben süsse meg mindkét oldalukon a tésztákat, még melegen szórja meg reszelt sajttal, és négyrét hajtva tálalja.

KRUMPLIS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
30 dkg krumpli, 1 l tej, 1 tojás, só, 10 dkg sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, olaj

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát áttörjük. Turmix géppel simára keverjük a tejjel, liszttel, egész tojással, kevés sóval. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a reszelt sajt felét, és a darált sonkát külön-külön összekeverjük 1-1 deci tejföllel. A palacsintákat felváltva megkenve a kétfajta krémmel, tűzálló tálra halmozzuk. Legfelül üres palacsinta legyen, melyet megszórunk a maradék reszelt sajttal. A sajt megolvadásáig forró sütőben sütjük. Ha kissé kihűlt, torta szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint kapros tejfölt kínálhatunk hozzá.

KRUMPLIS PALACSINTA 04.
Általában Samhainkor készítik, rengeteg változata van. Kiváló megoldás a maradék krumplipüré felhasználására… Hasonlít a magyar krumplis lángoshoz.
Hozzávalók:
fél kg nyers krumpli, negyed kiló krumplipüré, kb. negyed kiló liszt, 2 evőkanál meleg víz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál vaj/margarin, só, bors, kb. 1 csésze tej

Elkészítése:
Reszeljük le a nyers krumplit, tegyük ruhára, hogy a nedvességet kinyerjük belőle. Ha leszáradt, keverjük össze a krumplipürével. Adjuk hozzá az összes hozzávalót. A lisztet apránként tegyük hozzá! Ha úgy látjuk, hogy a tészta ragadós, önthetünk még hozzá egy kevés tejet. A tésztából púpozott evőkanálnyit tegyünk a vékonyan megzsírozott, felforrósított serpenyőbe. Hagyjuk megbarnulni az alját, spatulával ezután nyomkodjuk le a tetejét egy kicsit.
Fordítsuk meg, és ezt az oldalát is süssük aranybarnára. Készíthetünk extra vékony, ropogós boxtyt, de vastagot is. Kínálhatjuk vajjal vagy cukorral megszórva. Tehetünk a tésztába kevés rozmaringot vagy egyéb fűszert is.

KUKORICÁS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1.5 dl szódavíz, 1 evőkanál olaj, 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése:
A kukoricalisztet a sóval összekeverjük, beleütjük a tojást, és jól összedolgozzuk.
Fokozatosan hozzákeverjük a tejet és a szódavizet. Beleöntjük az olajat, a lisztet és csomómentesre keverjük.
30-40 perc pihentetés után, kisütjük a palacsintákat. A tészta vastagságát a további felhasználási mód (rétegezés, töltés) szerint válasszuk meg.
A kukoricás palacsintát, a már ismertetett sütési módok valamelyike szerint készíthetjük el.

KUKORICÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg mirelit vagy konzerv szemes kukorica, 1 tojás, 3 dl tej, kb. 1,5 dl szódavíz, 0,5 dl olaj, csipet só, 1 dl tejszín, 1 csapott kávéskanál só, 1 csokor friss kapor

Elkészítése:
Turmixgép poharába öntjük a hozzávalókat a következő sorrendben: tojás, fele tej, liszt, só. Ha ez a keverék már sűrű, akkor hozzáöntjük a maradék tejet, az olajat és a szódavizet, majd további 1 percig keverjük. A szemes kukoricát ledaráljuk, és a finomra metélt kaporral együtt belekeverjük a palacsintatésztába. A palacsintát olaj hozzáadása nélkül egyenként megsütjük, majd tűzálló tálban egymásra rakjuk. A tejszínt soronként rálocsoljuk, lefedjük, és a sütőben addig forrósítjuk, amíg csak meg nem duzzad a palacsinta, illetve az összes tejszínt be nem szívja. Tortaként szeletelhető.

KUKORICÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
12 db megsütött palacsinta, 25 dkg morzsolt csemegekukorica (akár leszűrt konzervkukorica, akár gyorsfagyasztott, csemegekukorica), 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 10 dkg tehéntúró, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
A leszűrt, főtt, morzsolt kukoricát szitán áttöröm, majd összekeverem a villával szétnyomott tehéntúróval. Hozzáadom a porcukorral, csipetnyi sóval és vaníliás cukorral simára kevert tojássárgájával, és egy-két evőkanál tejföllel kenhetőre keverem. Ezután adom hozzá a keményre vert tojáshabot. A kisütött palacsintákat egyenként megkenem a kukoricás krémmel, és felsodorva tűzálló tálra rakom, szorosan egymás mellé. A megmaradt tejfölt összekeverem kevés porcukorral és rálocsolom a megtöltött palacsintákra. Előmelegített sütőbe tolom, és jól átforrósítom.

KUKORICÁS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt, 3 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál póréhagyma-só, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A kukoricalisztbe belekeverjük a póréhagyma-sót, a tojásokat beleütjük. Összedolgozzuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet és az olajat. A csomómentes masszát legalább 40-50 percet pihentetjük.
Sütés előtt még egyszer keverjük jól össze, s attól függően, hogyan kívánjuk megtölteni, hajtogatni vagy rétegezve lerakni, süssünk vastagabb, vagy vékonyabb palacsintákat a már ismert módok valamelyike szerint.

KUKORICÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése:
Sós palacsintatésztába forgatni a főtt kukoricaszemeket, olajban kisütni, és sajttal-tejföllel fogyasztani.

KUKORICÁS PALACSINTA KOLBÁSZOS LECSÓVAL
Hozzávalók:
8 db kukoricás palacsinta l., 1 csapott evőkanál pirospaprika, 40 dkg zöldpaprika, só, 20 dkg paradicsom, 2 pár debreceni, 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 6 dkg zsír

Elkészítése:
A durvára összevágott hagymát kissé pirítsuk meg forró zsírban. Hintsük meg paprikával, és tegyük bele a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot. Sózzuk meg, és fedő alatt félpuhára pároljuk meg. A félig megpárolt ételbe tegyük bele a karikára vágott debrecenit, és lefedve pároljuk készre. A közben külön kisütött nagy kukoricás palacsintákat töltsük meg a kolbászos lecsóval, hajtsuk ketté, és apróra vágott metélőhagymával szórjuk meg a tetejét. Salátalevéllel is díszíthetjük.

KUKORICÁS PALACSINTA SAJTTAL
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 3 tojás, 4 dl tej, 20 dkg konzerv csemege-kukorica, 1 csomag petrezselyemzöldje, 1 kiskanál só, 10 dkg reszelt sajt, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A lisztet a tojással és a tejjel simára keverjük. A kukoricát leszűrjük, a petrezselyemzöldjét fölaprítjuk, mindkettőt a palacsintához adjuk, sózzuk, jól elkeverjük. A palacsintasütőt kenőtollal beolajozzuk, fölforrósítjuk, és a kukoricás masszából nem túl vékony palacsintákat sütünk.
A megsült kukoricás palacsintákat tálra csúsztatjuk és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Ketchupot vagy csípős paprikakrémet adhatunk mellé.

KUKORICÁS PALACSINTA ZÖLDSÉGES BÁRÁNY-RAGUVAL
Hozzávalók:
8 db kukoricás palacsinta II. 2 evőkanál liszt, 40 dkg báránylapocka, 1 dl tejszín, 1 kis fej vöröshagyma, 2 csipet őrölt fehér bors, 15 dkg vegyes zöldség, só, 5 dkg konzerv zöldborsó, 1 evőkanál tárkonyecet, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 1 dl tejföl, 6 dkg vaj

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát forró vajban üvegesre pároljuk. Beletesszük a kis kockára összevágott bárányhúst. Kissé átforgatjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott, megtisztított vegyes zöldséget. Megsózzuk, kevés frissen őrölt borssal meghintjük, kevés vizet vagy húslevet aláöntve puhára pároljuk. A párolás utolsó fázisában beletesszük a konzerv zöldborsót is. Tejszínben elkevert liszttel besűrítjük. Apróra összevágott petrezselyemzölddel és kevés tárkonyecettel ízesítjük. A közben külön kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a pikáns, zöldséges bárányraguval. A palacsintákat áthajtjuk, a tetejére egy-egy kanál tejfölt locsolunk, átforrósítva tálaljuk.

KUKORICALISZTBŐL KÉSZÜLT PALACSINTA
Elkészítése:
3 tojásból tejjel, kukoricalisztből, sóval jó sűrű palacsintatésztát készítünk. Vastag palacsintákat sütünk belőle. 5 dkg vajat kis tejfellel összekeverve rákenünk, és egymásra rakjuk. Tetejét is megkenjük vele, 1 dl tejfellel leöntjük, sütőben átsütjük.

KUNSÁGI PALACSINTA
Elkészítése:
A főtt marhahús felének megfelelő mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt ledarálunk. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel jól eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a húskrémmel megtöltjük, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.

KÜLÖNLEGES MEGGYES PALACSINTA
Hozzávalók:
3 egész tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl tej, 1,5 dl szódavíz, 80 dkg friss meggy (meggybefőtt nem jó!), fél rúd vanília, 4-5 evőkanál kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj

Elkészítése:
A meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Két dl vizet felforralok, beleteszem az összes fűszert és a cukrot, majd apránként beletéve a kimagozott meggyet, 3 percig főzöm. Szűrőkanállal kiszedem. Mire az utolsó adag meggy is megfőtt, a lé sziruppá válik. A palacsintatésztát megkeverem: a tojásokat habosra verem, hozzáadom a lisztet és a tejet, majd a szódavízzel a kellő sűrűségűre hígítom. Ezután beleteszem a megolvasztott, de már nem meleg vajat és 10 percig pihentetem. A palacsintákat egyenként megsütöm, ezután a főtt meggyel megszórva négyrét hajtom. A meggyes-fűszeres sziruppal meglocsolva kínálom.

KÜLÖNLEGES PALACSINTA
Hozzávalók:
50 dkg sovány marhahús, 1 kicsi kicsontozott libamell, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 tojás, egy kevés tej, 1 zsemle, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, majoránna és kakukkfű, 1 citrom, 1 csokor petrezselyem; 10 palacsinta

Elkészítése:
A kis kockákra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk. Pörcét félretesszük, zsírjában megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd rátesszük a kis kockákra vágott marhahúst, libamellet és a megtisztított, felszeletelt gomba felét. Meghintjük majoránnával és kakukkfűvel. Néhány percig sütjük, majd egy kevés vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, a keletkezett pecsenyelé felét leöntjük, félretesszük. A párolt húsokat a gombával, a szalonna pörcével, a tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével meg a fokhagymával ledaráljuk. A tojással, valamint négy-öt evőkanál tejföllel elkeverjük, és majoránnával, sóval, borssal ízesítjük. A palacsintákat ezzel a töltelékkel megtöltjük, és kizsírozott tűzálló tálba szorosan egymás mellé fektetjük. A félretett pecsenyelében a maradék gombát megpároljuk, és az ugyancsak megmaradt tejföllel összekeverjük. A palacsintákra öntjük, és előmelegített sütőben egy kissé átsütjük. A tetejét citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük, úgy tálaljuk.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.