Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 21.

2016.05.16

PALACSINTA LEXIKON

LÁNGOLÓ PALACSINTA 01. CREPES SUZETTES (KREPP SZÜZETT)
Hozzávalók - A palacsintához:
15 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1/2 citrom héja, 5 dkg vaj
A flambírozáshoz:
10 nagyobb szem kockacukor, 2 narancs, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 5 cl Cointreau vagy Grand Marnier (vagy más narancslikőr), 3 cl konyak

Elkészítése:
A felsorolt hozzávalókból palacsintatésztát készítek, amelyhez 5 dkg olvasztott vajat is hozzáadok. Forró vajon nagyon vékony palacsintákat sütök. A kockacukrokat az előzőleg alaposan megmosott és megtörölt narancs és citrom héján ledörzsölöm. Flambírozó - serpenyőben (akinek nincs, megteszi egy teflonserpenyő is, amelyet másra nem használunk) kevés olvasztott vajon a kockacukrot a kristálycukorral együtt megolvasztom, majd hozzáadom a narancs és a citrom kifacsart levét és felforralom. 2 cl narancslikőrt is hozzáöntök. A serpenyőben egyenként átpirítom a palacsintákat a likőrös mártásban, majd négyrét hajtom. Egyszerre négy palacsintát flambírozok. Ha jól magukba szívták a narancsos levet, meglocsolom a maradék narancslikőr és konyak keverékével és meggyújtom. Ha a láng elaludt, a palacsintákat tányérra teszem, és a serpenyőben maradt szirupot rákanalazom. Italnak jégbe hűtött Coinreau-t adok mellé. A Coinreau-t helyettesíthetjük a Curacao változataival is. Ez olyan önálló fogás, amely még vendégségben is megállja a helyét!

LÁNGOLÓ PALACSINTA 02.
Elkészítése:
A szokásos módon tányér nagyságú palacsintákat sütünk (ne legyenek túlságosan vékonyak), külön-külön tányérra tesszük őket, megszórjuk porcukorral, és már az asztalnál leöntjük rummal, majd meggyújtjuk. A lángoló palacsintákat összetekerjük, és meglocsoljuk citromlével.

LÁNGOLÓ PALACSINTA 03.
(francia recept)
Hozzávalók:
12 dkg finomliszt, 4 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1,2 dl tej, 1,2 dl tejszín, 10 dkg vaj
Flambírozáshoz:
3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 evőkanál kristálycukor, 5 cl Grand Marnier, 5 cl konyak

Elkészítése:
A lisztet a porcukorral meg a lereszelt citromhéjjal elkeverjük. A tojássárgáját, a tojást, a tejet és a tejszínt először külön keverjük össze és folyamatos keverés mellett fokozatosan öntsük hozzá a lisztkeverékhez. A vajat is olvasszuk fel és a felét öntsük hozzá a tésztához. A maradék vajjal nagyon vékony, kb. 15 cm átmérőjű, kis palacsintákat sütünk. A kész palacsintákat tegyük melegre. Mossuk meg a narancsot és a citromot. Töröljük szárazra, és a kockacukor mindegyik oldalát addig dörzsöljük a narancs és a citrom héjához, amíg azok át nem veszik a citrus olaj aromáját. Ezután a narancsok és a citrom levét kinyomjuk és megszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük az aromatizált kockacukrot és a kristálycukrot. Mikor a cukor megolvadt, hozzáöntjük a narancs és a citrom levét. Kissé beforraljuk, hozzáöntjük a likőrt. Ebben az aromás mártásban egyenként átmelegítjük a kis palacsintákat, majd azokat a serpenyőben háromszögletűre hajtjuk. Az összehajtott palacsintákat visszatesszük a serpenyőbe, meglocsoljuk langyos konyakkal, meggyújtjuk és rövid ideig flambírozzuk. Azonnal forrón tálaljuk.

LÁNGOLÓ PALACSINTA 04.
(francia recept)
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 1 dl konyak, 10 dkg vaj, 3 narancs, 20 db kockacukor, 5 cl Cointreau likőr

Elkészítése:
Először a kockacukrok minden oldalát narancshéjjal bedörzsöljük, majd az aromatizált cukrot feloldjuk 6 cl konyakban, végül a konyakos cukrot összedolgozzuk a habosra kevert vajjal. A narancsos vajat hűtőben megdermesztjük. Az alaprecept szerint elkészített melegen tartott palacsintákat, a narancsos vajat és egy kis denaturált szesszel működő asztali főzőt helyezzünk az asztalra. Gyújtsuk meg a spirituszégőt, majd a serpenyőbe tegyünk bele egy evőkanálnyi narancsos vajat. Olvasszuk meg, majd tegyünk bele egy palacsintát, locsoljuk meg egy kis likőrrel és konyakkal. Gyújtsuk meg, és rövid ideig hagyjuk lángolni. Ezután a palacsintát többször húzzuk keresztül az olvasztott vajban, majd négyrét hajtva, meleg tányéron tálaljuk. A maradék aromás, forró vajat öntsük a tetejére.

LÁNGOLÓ RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 3 cl rum, 20 dkg darált dió, 2 dl csokoládémártás, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 cl Budafok brandy

Elkészítése:
Az alaptésztából 8 db palacsintát sütünk. Diós, vaníliás porcukorral meghintve egymásra rakjuk, leöntjük rummal elkevert csokoládéöntettel, majd erős konyakkal meglocsolva flambírozva tesszük az asztalra.

LÁNGOLÓ TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 3 dkg mazsola, 1 dl rum, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 2 cl 96°-os alkohol, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A megmosott mazsolát előző nap rumba áztatjuk. A 2 tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, tejfölt, reszelt citromhéjat. Összekeverjük az áttört túróval, a leszűrt mazsolával, végül óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezzel a töltelékkel megkenjük a palacsintákat, feltekerjük, és kivajazott tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tojással habosra keverjük a cukrot, hozzátesszük a tejfölt, a palacsintákra öntjük, és nem túlságosan forró sütőben pirosra sütjük. Megszórjuk porcukorral, ráöntjük a kissé langyos, 96°-os alkohollal feljavított rumot, és meggyújtva, flambírozva tálaljuk.

LAZACCAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
1 kis üveg piros lazactörmelék, 12 db előre megsütött, sós palacsinta, 1 db egész tojás teáskanálnyi citromlé, 1 evőkanál tejföl, teáskanálnyi búzadara, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A lazacot lecsöpögtetjük (az olajat később belekeverjük egy hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). A tojást felverjük, összekeverjük a citromlével, a tejföllel és a búzadarával, majd hozzáadjuk a leszűrt lazactörmeléket. A krémmel egyenként megkenjük a palacsinták egész felületét.
A tésztát először félbe-, majd pedig negyedekbe hajtjuk, és lisztben, felvert tojásban, valamint zsemlemorzsában megmártjuk. 180 fokos olajban (3-4 perc alatt) szép pirosas-barnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előétel gyanánt, vagy dupla mennyiségben készítve, főételnek tálaljuk. Sör- vagy borkorcsolyának is nagyon jó, akkor pedig hidegen tesszük az asztalra. Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon finom étel.

LAZACCAL TÖLTÖTT PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
Lecsepegtetünk 1 kis üveg piros lazactörmeléket (az olaj, később belekeverhető hideg mártásba vagy szendvicskrémbe). Felverve 1 tojást, elkeverjük 1 tk citromlével, 1 ek tejföllel, 1 tk búzadarával, hozzáadjuk a lazactörmeléket.
A krémmel bekenjük 12 sós palacsinta egész felületét. A tésztát négyrét hajtva bepanírozzuk. 180 C-os olajban 3-4 perc alatt piros-barnára sütjük. Forrón, jéghideg, kapros tejföllel előételként vagy dupla mennyiségben főételként tálaljuk. Hidegen sör- vagy borkorcsolya.

LAZACOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 doboz lazackonzerv, 20 dkg rétesliszt, 1 dl olaj, 2 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, szódavíz

Elkészítése:
15 dkg lisztből 1 egész tojással és 1 tojás fehérjével, 2 dl tejjel, az olajjal és annyi szódavízzel, hogy megfelelően híg legyen, palacsintatésztát keverünk. 1 óráig állni hagyjuk, majd palacsintatésztákat sütünk belőle. A vajból a maradék liszttel és tejjel besamelmártást főzünk, a tűzről levéve langyosra hűtjük, és belekeverjük az 1 tojássárgáját. Hozzáadjuk olajával együtt a villával összetört halkonzervet, megtöltjük vele a palacsintákat, és egyen-ként összetekerve tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Tejföllel megkenjük, és 10 percre a forró sütőbe tesszük. Ez alatt szépen megduzzad, és átforrósodik. A hal általában elég sós, a besamelt ezért nem nagyon kell sózni, de más fűszert sem kíván, elég a lazac saját zamata.

LAZACOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
a kelt palacsinta alapanyagai, kis dobozka lazactörmelék, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, 1 mokkáskanál citromlé, csipet só

Elkészítése:
A lazacot olajától lecsurgatom. A törmeléket elkeverem a palacsintatésztában, és a palacsintákat a gép segítségével megsütöm. Minden palacsintát meghintek kevés apróra vágott snidlinggel, majd négyrét hajtom, és lapos tűzálló tálra félig egymásra rakom. A citromlével összekevert, enyhén megsózott tejföllel lelocsolom, és a sütőben átforrósítom, de ügyelek arra, hogy ne piruljon meg.

LECSÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A hagyományos módon lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval.
A palacsintákat kisütjük és lepényszerűen tálaljuk.

LECSÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
20 db sós palacsinta, 40 dkg gombapörkölt, 3 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors

Elkészítése:
A gombapörköltet lecsepegtetjük, és apróra vágjuk, kevés sóval és borssal megpirítjuk. Megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, és egy tűzálló tálba tesszük. Leöntjük a tejföllel elkevert paprikás szaft felével, és előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Ekkor ráöntjük a szaft másik felét. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.

 


LEKVÁROS, KÓKUSZOS PALACSINTA (GHÁNA)
Hozzávalók:
2 tojásból palacsinta, 1 kis doboz darabolt ananász, 2 ek kajszi lekvár, 2 cs tejszínhab, 3 ek kókuszreszelék

Elkészítése:
Főzzük az ananászkonzerv levét felére, tegyük bele a gyümölcsöt, forraljuk fel, majd szűrjük le a levét. Az ananászt keverjük össze 1 ek lekvárral. Töltsük meg vele a palacsintákat. Tegyük hosszúkás tálra egymás mellé szorosan, kenjük be a maradék lekvárral, borítsuk rá a habot, szórjuk rá a kókuszt.

 

 


LEKVÁROS PALACSINTA
Elkészítése:
Ízzel töltve besodorjuk, megcukrozzuk, és a sütőbe tesszük egy pár pillanatig.

LENCSECSÍRÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
1 csésze (BL 80-s) fehér kenyérliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csésze zabpehely, 1 tojás, 1/2 csésze apróra vágott lencsecsíra vagy mungóbab-csíra, só, ízlés szerint bors, bazsalikom, szerecsendió és annyi víz, hogy híg palacsintatésztát kapjunk

Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd süssünk belőle palacsintákat. Tölthetjük diókrémmel, mandulakrémmel vagy túróval is.

LENGYEL PALACSINTA 01. (PLACUSZKI)
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tej. 1 kávéskanál élesztőpor, 2 alma, 3 evőkanál cukor, csipetnyi só, a sütéshez: vaj

Elkészítése:
A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen cukorral megszórva tálaljuk. Az almákkal gyorsan dolgozzunk, hogy ne barnuljanak meg!

LENGYEL PALACSINTA 02.
Ez a palacsinta édes töltelékkel is készülhet.
Hozzávalók:
12 db palacsinta, 40 dkg liszt, 4 tojás, 4 dkg vaj, csipetnyi élesztő, 5 dl tej, 1 ek brandy, 5 dkg cukor, csipet só, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A tojások sárgájából és a többi hozzávalóból palacsintatésztát keverünk. Egy éjszakán át, állni hagyjuk. Óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjékből vert kemény habot. Kevés vajon kisütjük a palacsintákat.
Főtt hússal, sajttal, tejföllel vagy lekvárral töltjük. Összehajtva egy kis vajban átsütjük.

LIBAMÁJAS-BURGONYÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db burgonyás palacsinta, 1 kis fej vöröshagyma
A töltelékhez:
50 dkg libamáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy zöldpaprika, 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 késhegynyi rózsapaprika, 1 csapott evőkanál őrölt majoránna, 2 evőkanál olaj, só, 2 evőkanál libazsír
A díszítéshez:
2 paradicsom, 2 hegyes zöldpaprika

Elkészítése:
A már ismert módon burgonyás palacsintatésztát készítünk, amibe belekeverünk egy kis fej finomra vágott, kevés olajban megfonnyasztott vöröshagymát. A húsos zöldpaprikát és a nagy fej vöröshagymát kutterral nagyon apróra vágjuk. Ezt a keveréket kevés olajban aranysárgára pirítjuk. Rátesszük az apróra összevágott libamájat. Borssal, majoránnával és kevés paprikával fűszerezzük, és rövid idő alatt átpirítjuk. Még melegen finom lyukú tárcsán ledaráljuk és megsózzuk. A palacsinták oldalait a szokásosnál kissé jobban megpirítjuk. Egymás tetejére helyezzük őket, miközben mindegyiket megkenjük libamájpürével. A legfelső tetejét egy kevés libazsírral megkenjük, és sütőben rövid idő alatt átmelegítjük az egészet. Tálaláskor a rakott palacsinta tetejét paradicsom-cikkekkel és vékony zöldpaprika szeletekkel tortaszerűen díszítjük.

LIBAMÁJJAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA EGRI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, só, 20 dkg liba- vagy kacsamáj, 10 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 csipet őrölt bors, 3 dl olaj, 2 evőkanál olaj 4 dl egri mártás

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés olajban kissé megpirítjuk, rátesszük a csíkokra vágott libamájat, majoránnával, borssal fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Még melegen szitán áttörjük, és a májpürét megsózzuk. Ezzel megkenjük a külön kisütött palacsintákat, széleit kissé behajtva feltekerjük. A palacsintatekercseket először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk. Forró, bő olajban szép pirosra kisütjük. Tálaláskor külön csészében adunk hozzá egri mártást.

LUCULLUS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 6 dkg vaj, 10 dkg vágott mandula, 8 cl rum, 8 evőkanál Casanova fürjtojáslikőr, 4 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A palacsintákat a vágott mandulával elkevert tojáslikőrrel megtöltjük, és kétszer összehajtjuk úgy, hogy háromszögeket kapjunk. Mikor minden palacsintát megtöltöttünk, egy flambírozó serpenyőben olvasszuk fel a vajat, tegyük bele körbe a palacsintákat, szórjuk meg vastagon porcukorral, locsoljuk meg a felmelegített rummal, és gyújtsuk meg. Rövid flambírozás alatt a cukor kissé karamellizálódik. Meleg tányéron azonnal tálaljuk.

LYONI PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók:
8 db. francia palacsinta, 25 dkg gesztenyepüré, 5 cl rum, 1 cs. vaníliás cukor, 4 ek tejszínhab, 4 ek sárgabarackdzsem, 8 dkg hámozott mandula

Elkészítése:
A gesztenyepürét vaníliás cukorral, rummal, keményre vert tejszínhabbal lazán összekeverjük. A palacsintákat megkenjük, feltekerjük, végeit egyenesre levágjuk. Előmelegített tálon egymás mellé helyezzük a palacsintákat, megkenjük felmelegített dzsemmel, megszórjuk hámozott, durvára vágott mandulával.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta




 


 


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.