Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 22.

2016.05.25

PALACSINTA LEXIKON

MÁGNÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
4 tojás sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 2 dkg olvasztott zsírt, pici sót, 2 dl tejet, annyi lisztet, amennyivel jó simára tudjuk keverni. Mikor jól kikevertük, felhígítjuk még egy-egy deci tejjel, azután könnyedén beleadjuk a tojás keményre vert habját. Palacsintasütőben sütjük, de csak az egyik oldalát Tűzálló tálra csúsztatjuk, a sületlen oldalát bőven megszórjuk cukrozott csokoládéporral. A legfelsőre is szórunk. 10-15 percre a sütőbe tesszük, átsütjük.

Ügy vágjuk, mint a tortát. Készíthetjük cukros dióval is.

MÁGNÁS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 dkg vaj, 5 tojás, 5 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg finomliszt, 3 dl tejszín
Töltelékhez:
10 dkg narancsdzsem, 10 dkg dióbél, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 4 adag puncsmártás
Sütéshez:
4 dkg vaj

Elkészítése:
A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral jól kikeverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Hozzákeverjük a lisztet, tejszínt, simára eldolgozzuk, és végül hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét is. A kész tésztából a csúsztatott palacsintánál leírtak szerint a vajon palacsintákat sütünk, egymásra csúsztatjuk. A félig megsütött palacsinták tetejét narancsdzsemmel csepegtetjük meg, darált dióval, porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórjuk. Felülről mindkét oldalán megsütött palacsinta kerül, és sütőbe téve rövid idő alatt átmelegítjük.

Tortaszerűen felszeleteljük, porcukorral megszórjuk, és puncsmártással félig leöntve tálaljuk.

MÁGNÁS PALACSINTA, MEGGYEL
Hozzávalók:
4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza

Elkészítése:
Keverje simára a tojás sárgájákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához - könnyű masszát kap
Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia belőle. Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is.

A végeredmény egy torta formájú, roppant finom palacsinta.

MÁJAS PALACSINTA
Hozzávalók: A tésztához:
1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez:
15-20 dkg májkrém, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna, 2 evőkanál tejszín, 5 dkg reszelt parmezán sajt, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés mustár, késhegynyi pástétomfűszer, 1 dkg vaj

Elkészítése:
A palacsintát a szokásos módon megsütjük. A májkrémet simára keverjük a tojássárgájával, a tejszínnel, a fűszerekkel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. A palacsintákat megtöltjük a májas töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük őket. Megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.

MÁJKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók 6 személyre:
12 db sós palacsinta, 45 dkg kenőmájas, 2 tojás, 1 csomag snidling, a panírhoz 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítése: A kenőmájast a tojással és az apróra vágott snidlinggel összekeverjük. A palacsintákat megtöltjük a májas töltelékkel, majd bepanírozzuk, és piros színűre sütjük.

MÁKOS-MÉZES PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db édes palacsinta, 10 dkg mák darálva, 2 db alma, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 2 dl tej, 5 dkg méz

Elkészítése:
Az almákat megtisztítjuk és lereszeljük. A mákot a tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot meg a mazsolát és a reszelt almával összedolgozzuk. A palacsintákat egyenként megkenjük a mákos töltelékkel, felgöngyöljük, és tálra tesszük.
A meglangyosított mézet rácsorgatva kínáljuk.

MÁKOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
2 db tojás, 10 dkg rizsliszt, 5 dkg darált mák, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, só, 1 evőkanál kristálycukor, 1 db citrom reszelt héja, 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A hozzávalókat habverővel alaposan összekeverjük, és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. Sütés után a palacsintákat háromszögletűre hajtogatjuk, majd vaníliás porcukorral meghintjük.

MÁKOS PALACSINTA 02.
Elkészítése
: A mákot porcukorral, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.

MÁKOS PALACSINTA TEJSZÍNNEL
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 1 dl tejszín, 15 dkg őrölt mák, 2 tojás sárgája, 5 dkg méz, 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
Kevés cukros vizet felforrósítunk, beleöntjük az őrölt mákot, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a mézet. A külön kisütött palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és vajjal kikent tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. A tejszínt kikeverjük kevés porcukorral és a tojások sárgájával, majd a palacsintákra öntjük. Sütőben átsütjük, és porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.

MÁKOS PALACSINTA VANÍLIA ÖNTETTEL
Hozzávalók 4 személyre: - Tészta:
4 tojás, 35 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dl szódavíz, csipet só
Töltelék:
30 dkg mák, 2,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor
Öntet:
4 dl tej, 4 tojássárgája, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd

Elkészítése:
A hozzávalókból palacsintákat sütünk. A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot készítünk, majd belekeverjük a többi alapanyagot is. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk. A vaníliaöntethez a hozzávalókat habverővel simára keverjük, majd forrásban lévő víz fölé állítjuk (a víz ne érje az üst alját!). Sűrűsödésig kevergetjük. A palacsintákat megkenjük a mákkrémmel, majd feltekerjük. 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket felállítgatunk a tányérokon. A vaníliaöntetet köré öntve kínáljuk.

Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, 
Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.