Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 23.

2016.06.05

PALACSINTA LEXIKON

MÁKOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók kb. 6-8 személyre:
10-12 db sima édes palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg sárgabarackdzsem, 10 dkg méz, 2 evőkanál tejszínhab, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A palacsintákat kivajazott tálra rétegezve lerakjuk, a következő sorrendben: az első palacsintát sárgabarackdzsemmel kenjük meg, a másodikra vékonyan mézet csurgatunk, és meghintjük őrölt mákkal, s ezt ismételjük, míg van palacsintánk. A legfelsőt mézzel, tejszínhabbal kenjük meg, és hintsük meg vastagon porcukorral elkevert mákkal.

Sütőben átforrósítjuk, majd tortaszerűen felvágva azonnal tálaljuk.


MALÁJ PALACSINTA
Hozzávalók:
34 dkg búzaliszt, 4 kávéskanál sütőpor, 3 kávéskanál cukor, 2 felvert tojás, csipet só, 2 csésze víz, 1 csésze tej, 2 evőkanál olaj
Töltelék:
2 kávéskanál pörkölt szezam mag, 3 evőkanál pörkölt földimogyoró durvára darálva, 6 kávéskanál vaj, 6 kávéskanál cukor, 6 kávéskanál édes kukoricakonzerv

Elkészítése:
Keverjük össze a tölteléket. Keverjük össze a tésztát, és forró serpenyőbe tegyünk egy adag palacsintát. Amikor félig megsült, szórjuk rá a tölteléket, egy kanálka vajat és lefedve süssük néhány percig.
Félbehajtva tálaljuk.


MÁLNÁS PALACSINTA
Elkészítése:
A megmosott málnát porcukorral elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük.

Vaníliás porcukorral meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.


MÁLNÁVAL TÖLTÖTT TEJSZÍNHABOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 2 dl tejszín, 20 dkg málna (mirelit is lehet), 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A francia palacsinták közepére egy-egy evőkanál cukrozott tejszínhabot és málnát teszünk, majd háromszögletűre hajtjuk. Kettesével kistányérra tesszük a palacsintákat, tejszínhabbal és szép málnaszemekkel díszítve tálaljuk.


MANDARINNAL TÖLTÖTT ATAIF
Hozzávalók:
1 kg hámozott mandarin karikákra vágva, 6 ek mandarin-vagy narancsdzsem, 3 teáscsésze tejszínhab, 2 db cukorral készült ataif

Elkészítése:
Kenjük be lekvárral az ataifokat, és tegyünk egyet egy kerek lapos tálra. Rakjunk rá egy sor mandarin. Folytassuk, amíg elfogy a mandarin és az ataif. A tetejét díszítsük tejszínhabbal.


MANDARIN PALACSINTA
Hozzávalók:
2 csésze finomliszt, 1 csésze forróvíz, 2 evőkanál szezámolaj

Elkészítése:
A lisztet tegyük egy tálba, az apránként adjuk hozzá a forró vizet, miközben egy fakanállal keverjük el. Gyúrjuk 5-6 percig, aztán fedjük le és hagyjuk állni 10 percig. Sodorjuk az egészet egy 5 cm átmérőjű rúddá, és vágjuk fel l cm vastag korongokra, melyeket 15 cm-es kerek lapokká nyújtunk. Kenjük meg a tetejüket olajjal, majd kettőt-kettőt olajos felükkel borítsunk össze. Melegítsünk fel egy vastag aljú (vagy teflon) serpenyőt, és süssük a dupla palacsinták mindkét oldalán 3 percig. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vegyük szét, és egyenként hajtsuk félre, az olajos felükkel befelé. Rakjuk őket egymásra, és tartsuk melegen, míg az összes palacsinta kisül.

Ha kész a rakás, helyezzük víz fölé egy gőzölő edénybe, és gőzöljük 10 percig.


MANDULÁS PALACSINTA
Elkészítése:
A darált mandulát porcukorral, mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük.

Az édes tésztából készült palacsintákat megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

 


MANDULÁS PALACSINTA BORSODÓVAL
Hozzávalók:
12 db megsütött palacsinta, 15 dkg darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, 4 adag borsodó

Elkészítése:
A darált mandulát összekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a palacsintákra rászórom. Négyrét hajtva éppen csak átmelegítem a forró sütőben és a frissen elkészített borsodóval kínálom.


MANDULÁS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
2 tojás, 3 dl tej, 20-25 dkg liszt, 2-2 1/2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma
A töltelékhez:
10 dkg pörkölt, finomra darált mandula, 10 dkg juhtúró, 2 evőkanál sűrű tejföl, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Simára keverjük, hozzáöntjük az olajat és a megfelelő mennyiségű szódavizet. Végül megsózzuk, megborsozzuk, és zúzott fokhagymával ízesítjük. 15 percig pihentetjük. Közben összekeverjük a mandulát, a juhtúrót, a tejfölt és a sót meg a borsot. A palacsintákat a szokásos módon (külön olaj vagy zsír hozzáadása nélkül), az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütjük. A mandulás krémmel egy-egy palacsinta egész felületét bekenjük, majd egymásra, tűzálló tálba terítjük, és befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk. Néhány percig sütjük, de nem pirítjuk meg, nehogy a teteje kiszáradjon. Cikkekre vágva tálaljuk.

 

Sörrel vagy száraz fehérborral fogyasztva kiváló "korcsolya"; melegen és hidegen egyaránt nagyon jó.


MARHANYELVKRÉMMEL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 2 tojás, 25 dkg főtt marhanyelv, 15 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg bechamel, 3 dl olaj, 2 dkg vaj, 4 dl majonézmártás, 2 csipet őrölt bors, 1/2 citrom, só, 1 evőkanál reszelt torma, 10 dkg liszt

Elkészítése:
A főtt marhanyelvet vágjuk csíkokra, és a külön készített besamellel együtt apró lyukú tárcsán daráljuk le. Tegyük hozzá a vajat, borssal, sóval fűszerezzük, és jól keverjük össze a krémet. Ezt a tölteléket egyenletesen kenjük el a külön kisütött palacsinták tetején. Két szélét kicsit felhajtva feltekerjük, és először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában meghempergetve bepanírozzuk a palacsinta-roládokat. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Tálaláskor külön csészében reszelt tormával és szűrt citromlével ízesített majonézmártást adjunk hozzá.


MAROKKÓI PALACSINTA
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só

Elkészítése:
Tegyük meleg helyre az átszitált,* sózott lisztet.
Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Kb. 1,5 óra alatt megkel.
Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz.

 

Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként.

* A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta


 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.