Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 25.

2016.07.09

PALACSINTA LEXIKON

MÉZES-BANÁNOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl tej, 2 banán, 6 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál méz, 4 dkg szálasra vágott mandula, csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése:
A lisztet csomómentesre keverjük a tejben, majd kikeverjük a tojással. A palacsintatésztát ízlés szerint kevés szódavízzel hígítjuk. 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A tésztába csorgatjuk, átkeverjük, és kb. 30 percig állni hagyjuk. A tésztából a maradék zsiradék felén, egymás után 4 nagyobb vagy 8 kisebb palacsintát sütünk. Alufóliával letakarjuk, és melegen tartjuk. A banánt meghámozzuk, felszeleteljük, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. A banándarabokat a maradék vajon vagy margarinon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, és megszórjuk őrölt fahéjjal. A szálasra vágott mandulát száraz serpenyőben kissé megpirítjuk. A palacsintákat adagonként előmelegített kistányérra helyezzük. Ráhalmozzuk a sült banánt, és leöntjük a meglangyosított mézzel. Pirított mandulával meghintve tálaljuk. Azonnal fogyasztjuk.
A palacsintákat meg is tölthetjük a banánnal, ekkor azonban ne vágjuk karikákra, hanem villával törjük össze, majd a gyümölcspépet keverjük össze a mézzel és a citromlével.
A tölteléket tetszés szerint őrölt szegfűszeggel is ízesíthetjük.

MÉZES PALACSINTA
Elkészítése:
Az édes tésztából sütött palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk.

MILÁNÓI PALACSINTA
Elkészítése:
A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.

MIRJAM PALACSINTÁJA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 1/2 narancs reszelt héja, 1,5 cl friss narancslé, 8 cl szűrt citromlé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 5 cl Lánchíd brandy, 5 cl kecskeméti cseresznyepálinka, 30 dkg friss eper

Elkészítése:
A francia palacsinta tésztájába sütés előtt egy kevés narancshéjat is reszeljünk bele. Tálalás előtt a vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, a cukrot kissé karamellizáljuk benne, majd felöntjük narancs- és citromlével. A palacsintákat egyenként beletesszük a serpenyőbe, és mindkét oldalukat keresztülhúzzuk benne. Előmelegített tányérra rakjuk, rátesszük a friss epret, megszórjuk kevés cukorral, meglocsoljuk felmelegített brandyvel és cseresznyepálinkával, meggyújtjuk, és rövid ideig flambírozzuk. A palacsintákat háromszögletűre hajtjuk, és meglocsoljuk vajas-narancsos lével.

MOGYORÓS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A darált mogyorót porcukorral, tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

MOGYORÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
2 tojás, 2 dl tej, 1 teáskanál só, csipetnyi törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, 15-20 dkg liszt, 2 dl szódavíz, 10 dkg darált földimogyoró (vagy sós mogyoró), fél dl olaj, a tetejére 5 dkg darált mogyoró

Elkészítése:
A tojásokat habosra verjük, és összekeverjük a tejjel. Ezután beleszórjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a lisztet és a darált mogyorót, simára keverjük, majd annyi szódavizet öntünk bele, hogy tejszínsűrűségű legyen a tészta. Végül az olajat is belekeverjük. 15 percig pihentetjük, majd kiolajozott palacsintasütőben (külön olaj vagy zsír hozzáadása nélkül) vékony, kicsi palacsintákat sütünk belőle. Megszórjuk a megmaradt darált mogyoróval, és szorosan felcsavarjuk. Ujjnyi darabokra vágjuk, és egy-egy fogvájót (vagy apró dárdácskát) beleszúrva, sör mellé tálaljuk.

MOGYORÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 10 dkg darált mogyoró, l púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, 1 nagy csokor snidling

Elkészítése:
A palacsintatésztát a szokásos módon összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a darált mogyorót és a finomra metélt snidlinget. A palacsintákat megsütjük, és négyrét hajtva kínáljuk.

MÜZLIS PALACSINTA
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 10 dkg méz, 4 db tojás, 2 ek rum, csipetnyi só, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10-10 dkg kukoricapehely és zabpehely, 10 dkg müzli, 1 db citrom reszelt héja, 1 pohár joghurt

Elkészítése:
A puha margarint, a mézet, az egész tojásokat, a rumot, a csipetnyi sót habosra keverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. A citromhéjat reszeljük le. A tojásos masszához adjuk a pelyheket, a müzlit, a joghurtot és a reszelt citromhéjat.
A tésztát jól dolgozzuk össze, annyira híg kell, hogy legyen, hogy a fakanálról lecsöpögjön. Melegítsük fel a kontakt-grillt, és margarinnal kenjük be, ez utóbbit 3-4 darabonként ismételjük meg. A tésztából körülbelül 2 decilitert kenjünk szét az alsó rácson, majd csukjuk rá a kontakt-grill felső részét körülbelül 3-4 percre. Ha a sütő felső részét túl hamar nyitnánk fel, a tészta szétszakadhat. Aranybarnára süssük, a sütő felső részét óvatosan nyissuk fel, és kész a palacsinta. A sima kontaktgrillből kikerülő palacsintát összetekerhetjük, szétvághatjuk, a szíves mintájú grillből készültet szétszedhetjük.
Porcukorral megszórhatjuk, krémmel vagy tejszínhabbal kenhetjük az egyik oldalt, és a másikkal lefedhetjük.
Hidegen és melegen egyaránt finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 


 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.