Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 27

2016.08.03

PALACSINTA LEXIKON

OLASZ GOMBÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 5 cl olaj, 25 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1 dl vörösbor, 10 dkg parmezán ízű sajt, 1 ágacska friss rozmaring, só

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a megtisztított, apróra vágott gombát, paradicsompürét. Sóval, őrölt borssal, egy ágacska friss rozmaringgal fűszerezzük. Felengedjük vörösborral és 10 percig pároljuk, majd rövid lére beforraljuk. A külön kisütött palacsintákat egyenként megtöltjük a töltelékkel, reszelt sajttal megszórjuk és kivajazott tűzálló tálra, egymásra fektetjük. A felső palacsintát csak sajttal szórjuk meg és annyi időre tesszük a tálat az előmelegített sütőbe, hogy a sajt megolvadjon rajta.
Tálaláskor úgy szeleteljük, mint a tortát.

OLASZ HÚSOS PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta
Töltelékhez:
20 dkg főtt marhahús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kemény tojás, 1 evőkanál vaj, 1 csipet őrölt bors, 1 evőkanál vágott kapor, só
Mártáshoz:
1 dl húsleves, 2 evőkanál liszt, 10 dkg párolt, szeletelt gomba, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje, 1 dkg vaj

Elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket. A főtt húst ledaráljuk, összekeverjük kevés vajban megfuttatott apróra vágott vöröshagymával. Hozzátesszük az összevágott kemény tojást is. Sóval, borssal és finomra vágott kaporral fűszerezzük. A kisütött palacsintákat megtöltjük ezzel a töltelékkel, majd feltekerve kivajazott tűzálló tálon egymás mellé fektetjük. Forró sütőben 20 percig sütjük, eközben elkészítjük a mártást.
A vajban átforrósítjuk a lisztet, felöntjük húslevessel, simára keverjük. Beletesszük a párolt, szeletelt gombát és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Jól kiforraljuk.
Ezzel a mártással leöntve, forrón tálaljuk a palacsintát.

OLASZ PARAJOS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, 2 tojás, só, olaj
A töltelékhez:
20 dkg mélyhűtött paraj, 20 dkg túró, 10 dkg reszelt parmezán, só, őrölt bors, 1 tojás, 10 dkg apróra vágott sonkafelvágott, 0,5 dl húsleves, 0,5 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán, 5 dkg margarin

Elkészítése: A tésztához valókat összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk, majd 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a felengedett parajpürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással és a sonkafelvágottal összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és palacsintákat egyenként megkenjük vele.
Mindegyiket felhengergetjük, és kiolajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk.
A húslevest aláöntjük, a reszelt parmezánt összekeverjük a tejföllel, majd ráöntjük a palacsintákra.
A margarint a tetejére morzsoljuk, és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.

OLASZ PARAJOS PALACSINTA 02.
Hozzávalók - A palacsintatésztához:
15 dkg rétesliszt, 2 dl tej 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz, 2 tojás, só

A töltelékhez:
25 dkg mélyhűtött paraj 25 dkg túró 10 dkg reszelt parmezán só, őrölt bors, 1 tojás 10 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)
A tetejére:
1 dl húsleves, 2 evőkanál reszelt parmezán, 5 dkg Rama margarin
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
A palacsintatésztához valókat összekeverjük, 1 órán át, állni hagyjuk, majd az olajon 8-10 vékony palacsintát sütünk belőle. A töltelékhez a felengedett parajpürét a túróval, a reszelt parmezánnal, a tojással összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a palacsintákat egyenként megkenjük vele. Mindegyiket felhengergetjük, és keresztben kettévágjuk. Az így kapott tekercsek felét szalonnaszeletekbe burkoljuk, és a "meztelen" palacsintahengerekkel felváltva kiolajozott tűzálló tálba sorakoztatjuk. A húslevest aláöntjük, a reszelt parmezánnal megszórjuk, a margarint rámorzsoljuk, és sütőben közepes lánggal (220°C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük
. Elkészítési idő: 45 perc + palacsintasütés

ÖRDÖG METÉLT
Elkészítése:
Az édes tésztából sütött palacsintákat metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes tejjel felfőzünk. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a tejszínes kakaóval meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a folyadékot beszívja.
Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón tálaljuk.

ÖRDÖGŰZŐ
Hozzávalók:
12 palacsinta, ízlés szerint jégkrém, tejszínhab, gyümölcs, 1.5 l tej, 10 dkg csokis pudingpor, 10 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Holland kakaópor, 2 cs. vaníliás cukor, 15 dkg cukor, rum, ízlés szerint

Elkészítése:
1 l langyos tejbe keverjük a pudingot, cukrot, rumot, kakaót. Ha forr, hozzáadjuk a többi tejet, folyton keverve besűrítjük. A palacsintákat jégkrémmel kenve négyrét hajtjuk, tányérra rakjuk. Leöntjük a kihűlt öntettel, körberakjuk gyümölcsszeletekkel. Végül tejszínhabbal díszítjük.

ÖRMÉNY PALACSINTA
Hozzávalók:
egy adag kisütött palacsinta, 10 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, porcukor, barack- vagy szilvaíz, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A mákot meg a diót a porcukorral külön-külön összekeverjük. A palacsintákat egymásra borítva, felváltva megkenjük lekvárral, meghintjük a cukros mákkal, ill. a cukros dióval. Tetejére üres palacsintát fektetünk, a vajat rátördeljük, és a sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.
Úgy szeleteljük, akár a tortát.

ÖRMÉNY RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db édes habos palacsinta, 10 dkg barackíz, 10 dkg darált dió, 10 dkg szilvaíz, 10 dkg darált mák, 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral. A külön kisütött palacsintákat vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Az egyes palacsinták tetejét felváltva meghintjük a mákkal, dióval, és megkenjük barack-, illetve szilvaízzel. A lerakott palacsinták tetejére egy üres palacsintát teszünk, amelyet vajdarabkákkal megszórunk.
Sütőben átmelegítjük, és porcukorral megszórva tortaszelet formára vágva kínáljuk.

ŐSZI RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, 12 szelet bacon, 20 dkg márvány sajt, 2 körte, 60 dkg parajlevél, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl tej, 2 dkg cukor, 2,5 dl szódavíz, 8 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió

Elkészítése: 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A felütött tojásokat összekeverjük a liszttel, a tejjel és 1,2 dl szódavízzel. Csipetnyi sóval ízesítjük. Belecsorgatjuk az olvasztott zsiradékot, simára keverjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a körtét meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. Húsát cikkek re vágjuk, majd kevés cukros vízben kb. 3 percig pároljuk. A márvány sajtot szétmorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. Kb. 2 evőkanál megforrósított zsiradékon megpároljuk a hagymakockát, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott parajt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és fedő alatt, kb. 5 percig fonnyasztjuk. A maradék szódavizet a tésztába keverjük. Serpenyőben megpirítunk 2 szelet bacont. Rámerünk 1 merőkanál palacsintatésztát, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Ugyanezen a módon még öt, nem túl vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megrakjuk a párolt parajlevetekkel, morzsolt márvány sajttal és párolt körtével.
Forró sütőben kissé átmelegítjük, és tortaként szeleteljük.

OSZTRÁK TÚRÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
4 nagyobb sima édes palacsinta, 1 pohár tejföl, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 8 dkg cukor, 30 dkg sovány tehéntúró, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A mazsolát megmossuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Az áttört túrót egy evőkanál tejföllel, reszelt citromhéjjal, cukorral és a tojássárgájával krémszerű masszává keverjük. A tojás habját és a mazsolát hozzákeverjük. A krémet elosztjuk a palacsintákra, feltekerjük, majd egy kivajazott tűzálló tálra rakjuk. A maradék tejföllel leöntjük.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.