Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 28

2016.08.18

PALACSINTA LEXIKON

PADLIZSÁNNAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 gerezd fokhagyma, 50 dkg padlizsán, 1 késhegynyi őrölt fekete bors, 1/2 dl olaj, só

Elkészítése:
Sütőben kb. 30 perc alatt egészben megsütjük a padlizsánt, majd deszkára téve fa-, vagy műanyagkéssel lehúzzuk a külső, sötétlila héját és a húsát apróra vágjuk. Ezután az olajban világossárgára pirítjuk az összezúzott fokhagymát, rátesszük a padlizsánt, megsózzuk és néhány percig pirítva pároljuk. A töltelékkel megkenjük a kisütött palacsintákat, és azonnal forrón tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával meghintve, lepényszerűen tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 02.
Elkészítése:
A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.

PADLIZSÁNOS PALACSINTA 03.
Elkészítése:
Forró sütőben 20 percig sütünk két szép, közepes nagyságú padlizsánt, majd műanyagkéssel meghámozzuk, és összetörjük. Két evőkanál olajon üvegesre párolunk egy kis fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Közé keverjük az összetört padlizsánt, sózzuk. borsózzuk, és megtöltünk vele 16 darab, kisütött, sós palacsintát. Tűzálló tálra fektetjük az összegöngyölt palacsintákat, leöntjük két deci tejföl, egy tojás sárgája, meg öt deka reszelt sajt keverékével, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul.
(Ha gazdagabban akarjuk adni, az olajon, a hagymával együtt piríthatunk még 15 deka laskára vágott főtt füstölt húst, és azt keverjük a padlizsántöltelékhez.)

PALACSINTA 01.
Hozzávalók 2 személyre:
6 evőkanál liszt (4 db palacsintához) 1/2 tojás, 1 szem szacharin, szódavíz, csipet só, 4 dkg diétás dzsem

Elkészítése:
A vékony palacsintákat teflonban zsiradék nélkül sütjük.

PALACSINTA 02.
Elkészítése:
Fél liter liszt, 2-3 tojás, kevés cukor és sóval, tejjel nem nagyon híg tésztát habarunk, palacsintasütőbe forró zsírban, - melyből csak annyi kell a sütőbe, hogy a tészta oda ne ragadjon, - vékony palacsintákat sütünk. Megtöltve barack, vagy más befőttel összegöngyöljük, vajjal kikent tálba rakjuk, tejfelt, cukrot és egy kis vajat teszünk rá és a sütőben világos barnára megsütjük.

PALACSINTA 03. (PANCAKE)
Hozzávalók:
10 dkg liszt, só, 2 tojás, tej

Elkészítése:
Az összetevőket habverővel keverje simává. Hagyja állni pár percig. Egy kávéskanálnyi zsiradékot melegítsen fel a serpenyőben. Merjen rá egy merőkanálnyi tésztát. A serpenyő mozgatásával egyenletesen terítse el. Amikor enyhén füstölni kezd, akkor átfordítva a másik oldalát is süsse meg.
Amikor valamennyit megsütötte és egymásra borította, egyenként töltse meg krémes (édes vagy sós) töltelékkel és csavarja fel azokat.

PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 2 tojás, 3 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, csipetnyi só

Elkészítése:
A tésztához valókat sütés előtt 1-2 órával simára keverem, de egy mokkáskanálnyi olajat félreteszek.
Közvetlenül sütés előtt a tésztamasszát habverővel ismét simára keverem. A félretett olajjal kikenem a palacsintasütőt, a tűzre téve megforrósítom, egy kis merőkanálnyi tésztamasszát öntök bele, és azt az edény forgatásával egyenletesen elosztom a palacsintasütőben. A tűzre visszatéve, addig sütöm, amíg a tészta fehéredni, a palacsintasütő rázására csúszkálni nem kezd, akkor palacsintalapáttal vagy tompa hegyű, lapos késsel a tészta alá nyúlok, és egy mozdulattal megfordítom, hogy a másik fele is megsüljön. Egy palacsinta sütése nem tart tovább 1-2 percnél.
A kisütött palacsintákat, forró tálra, egymásra borítom, majd valamilyen krémmel megtöltöm. Lehet vanília-, dió-, csokoládé- és túrókrémmel tölteni, de porcukorral kevert darált dióval, cukros, őrölt mákkal vagy kakaóporral megszórva is finom.
Leggyakrabban a valamilyen barackízzel kenem meg a kisült palacsintákat, és összegöngyölve, megcukrozva, forrón kínálom.

PALACSINTA 05. (PANCAKES)
Elkészítése:
Lisztet, sütőport, csipet sót, kevés cukrot és tojássárgákat keverjen csomómentesre annyi tejjel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjon. Óvatosan forgassa bele a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Kivajazott serpenyőben a szokottnál vastagabb palacsintákat süssön. Amikor a tészta kezd buborékozni, akkor szórjon rá bármilyen apróra vagdalt, friss gyümölcsöt. Kicsit nyomkodja bele a palacsintába, majd azt megfordítva a másik oldalát is süsse barnára.
Háromszögre hajtogatva, fahéjas porcukorral meghintve tálalja.

PALACSINTA 06.
Hozzávalók 5 személyre:
25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 1 dkg élesztő, 1 evőkanál étolaj

Elkészítése:
Meleg vízben feloldjuk a cukrot, a sót, az élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet, majd az egészet egyenletes állományú masszává keverjük ki. Állománya szerint a tésztának a lángos alapanyagáéval megegyezőnek kell lennie. A kész tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután felemelkedett, összekeverjük és hagyjuk, hogy ismét megemelkedjen. Ezután felforraljuk a tejet, és jól elkeverve kis adagokban hozzáadjuk az élesztős masszát. A palacsintát forró palacsintasütőben kisütjük.
Azért, hogy a palacsinta könnyen elváljon az edénytől, a tésztához kevés étolajat is hozzáadunk.

PALACSINTA ALMÁVAL
Elkészítése:
4-5 almát vékonyra vágva cukorral péppé főzünk. s egy kis citrom héját, 2 kanál baracklekvárt, mandula és mazsolát keverünk hozzá, evvel a palacsintát megtöltjük, összegöngyöljük, tojásba mártjuk, zsemlyemorzsába hempergetjük, s forró zsírban kisütjük.

PALACSINTA ANGOL MÓDRA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 1 citrom, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
Az alaprecept szerint kisütött francia palacsintákat négyrét hajtjuk. Meleg tálon sorba rakjuk, és a tetejét porcukorral meghintjük. A megmosott, szárazra törölt citromot vékony cikkekre vágjuk, és ezekkel körberakjuk a palacsintákat.
Fogyasztás előtt ki-ki, ízlése szerint meglocsolhatja a palacsintáját a citromgerezdekből kinyomott lével.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt,  Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.