Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 29.

2016.08.28

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTÁBAN SÜLT SAJT
Hozzávalók:
25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz

Elkészítése:
A tojást habosra verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sót, a borsot, a curry-t, és belekeverjük a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a palacsintatészta. A sajtot vastag, hosszú csíkokra vágjuk. Először lisztben megforgatjuk, majd belemártjuk a tésztába, és a 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük.
Az olajból kivéve itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat felszívja. Ha kihűlt, újra belemártjuk a tésztába, és ismét beletesszük a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá, petrezselyemmel ízesített rizs társaságában.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom sörkorcsolya.

PALACSINTABOMBA
Elkészítése:
Az 1 cm-es csíkokra vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk. Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk.
Adhatunk mellé vanília- vagy borhabot.

PALACSINTA BURGONYÁVAL ÉS TÚRÓVAL TÖLTVE, LENGYELESEN - BLINCSIKI
Hozzávalók a tésztához:
2 és fél dl tej, 1-2 tojás, 2 és fél dl szódavíz, 20 dkg liszt, 5 dkg zsír a sütéshez, mártás a tálaláshoz
A töltelékhez:
80 dkg burgonya, 15 dkg túró, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dkg zsír, só és tőrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, leszűrjük, s a túróval, valamint a pirított hagymával együtt megdaráljuk. Hozzáadunk sót és borsot. Megsütjük a palacsintákat. Minden palacsintát bekenünk a töltelékkel, és négyrét hajtjuk. Zsíros serpenyőbe tesszük, és mindkét felén átsütjük.
Tejföllel, gomba- vagy paradicsommártással tálaljuk.

PALACSINTA CITROMOS LÉBEN
Hozzávalók:
8, a szokásos módon megsütött palacsinta, 2 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 1 dkg vaj, 3 dl tejföl, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
Előző este a megmosott és leszárazott mazsolát pohárba szórom. Rácsvarom az egyik citrom levét és másnapig áztatom. Időnként megkeverem, hogy minden mazsolaszem beszívhasson a citromléből egy keveset. Másnap a palacsintákat megtöltöm a megduzzadt mazsolával, és felcsavarva egy vajjal kikent hosszúkás, lapos tűzálló tálra fektetem, szorosan egymás mellé. A tejfölbe belekeverem a citromhéjat, a csipetnyi sót, a citromlevet, meg kevés porcukrot, és rálocsolom a palacsintákra.
Előmelegített forró sütőben éppen csak annyi ideig sütöm, amíg a palacsinta átmelegszik, de pirítani nem szabad.

PALACSINTA CSÁSZÁRNŐ MÓDRA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta
Töltelék:
4 dl tej, 1 vaníliarúd, csipet só, 1 citrom héja nagyobb darabokban, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 ek tejszínhab, 6 cl Maraschino likőr
Díszítéshez:
6 db fél körtebefőtt, 2 ek cukor, 2,5 dl csokoládémártás

Elkészítése:
A tejet a vaníliával, sóval, citromhéjjal felforraljuk, beleszórjuk a rizst. Amikor újra forrni kezd, lefedjük és takarékon (használjunk gáztűzhelynél elosztót) hagyjuk lassan főni 35 percig (nem sok ez?). Közben nem szabad megkeverni.
Ha elkészült, vegyük le a fedőt, hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral.
A tojás sárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra vagdalt vajjal keverjük simára. Villával könnyedén keverjük a rizshez. Keverjük hozzá a kemény tejszínhabot, 2 apróra vágott fél körtét. Kevés likőrrel ízesítsük.
A palacsinták közepére tölteléket teszünk. Először félhold alakúra hajtjuk, majd ezeket tetőcserépszerűen kivajazott jénai tálon koszorúba rakjuk. Tetejét porcukorral gazdagon megszórjuk. Nagyon forró sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot.
A tál közepén maradt szabad körbe a körtéket helyezzük el, amit bevonunk a likőrrel ízesített csokoládémártással.
A megmaradt mártást külön csészében kínáljuk.

PALACSINTA CSIRKÉS TÖLTELÉKKEL
Elkészítése:
Felforrósítunk 25 cl tejet. Közepes lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. 2 evőkanál lisztet keverünk bele, lassanként hozzá- öntjük a forró tejet. Főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. 125 g főtt, apróra vágott csirkehúst és 50 g szeletekre vágott gombát adunk hozzá, majd további 5 percig főzzük. Máris megtöltjük, és feltekerjük a palacsintákat.

PALACSINTA DÉLIGYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 30 dkg banán, 1 ananász, 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 30 dkg narancs, 20 dkg mandarin, 1 dl maraschino vagy triple sec likőr, 1 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A déligyümölcsöket meghámozzuk, a datolyát kimagozzuk, a füge erős szárait levágjuk. A banánt felkarikázzuk, a narancsot, datolyát, fügét és ananászt felkockázzuk, a mandarint gerezdjeire szedjük. Az egészet összekeverjük és meglocsoljuk illatos likőrrel. Hűtőszekrénybe tesszük, lefedjük, és legalább egy fél órát hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Közben az alaprecept szerint megsütjük a palacsintákat, elosztjuk rajtuk a déligyümölcs-salátát, tölcsérszerűen összehajtjuk, és cukrozott tejszínhabbal díszítjük.

PALACSINTA DIÓVAL
Elkészítése:
15-20 palacsintát, ha megsütöttünk, - egy ugyan olyan nagyságú vajjal kikent lábosba, mint egy palacsinta, - egymásra rakjuk, közben cukorral kevert dióval hintve be mindegyiket. 3 tojás sárgáját, vaníliás cukor s egy csésze tejjel elhabarva, a palacsintára öntünk, s a sütőbe téve fél óráig sütjük, s azután tálra borítjuk.

PALACSINTA ÉDES-SAVANYÚ TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók 4 személyre:- A palacsintatésztához:
9 dkg liszt, 3 dl tej, 2 felvert tojás, 0,5 teáskanálnyi só, vaj a sütéshez
A töltelékhez:
2 sárgarépa vékonyra szeletelve, 1 póréhagyma apróra vágva, 2 zellerszár, apróra vágva, 1 pirospaprika apróra kockázva, 2 burgonya nagyon vékony csíkokra szelve, 10 dkg kukorica, 10 dkg babcsíra, 2 evőkanálnyi olaj,
Az édes-savanyú szószhoz:
1,5 dl húsleves, 4 evőkanálnyi vörösborecet, 4 evőkanálnyi cukor, 1 evőkanálnyi szójaszósz, 2 teáskanálnyi keményítő (legjobb a kukoricaliszt), A tetejére:
2,5 dkg sajt

Elkészítése:
A tészta alapanyagait dolgozd össze, s süss belőle 8-10 palacsintát. A szószt készítsd el úgy, hogy a húsleveshez hozzáadod a cukrot és az ecetet, majd felforralod és belekevered a keményítőt és a szóját, hogy kicsit besűrűsödjön. A zöldségeket wokban (vagy vastagaljú serpenyőben) süsd meg: forrósítsd fel az olajat, tedd bele a sárgarépát, majd 1 perces eltérésekkel a pórét, a zellert, paprikát, burgonyát, kukoricát és a csírát, majd főzd együtt még 2 percig. Figyelj arra, hogy közben mindig jól átforgasd a keveréket! Végül öntsd rá a szószt és főzd még néhány percig.
Ha kész, töltsd meg a palacsintákat, tedd tűzálló tálba, szórd meg a reszelt sajttal és süsd 10 percig 225°C-on.
Győrödi Lajos receptje

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.