Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 30.

2016.09.03

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTAFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
Tojás 2 db, liszt 40 dkg, tej 7.5 dl, cukor 1 ek zsír 15 dkg, cukros dió 15 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 10 dkg

Elkészítése:
Készítünk palacsintatésztát, cukros dióval meghintjük, felsodorjuk, és kisujjnyi széles metéltnek felvágjuk, habot készítünk rá, és tálalás előtt 10 perccel enyhe tűznél sütjük.

PALACSINTAFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
6 db palacsinta, 12 dkg barackíz, 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, 2 db vaníliarúd, 6 dkg cukor, 5 db tojás

Elkészítése:
A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Barackízzel megkenjük, összecsavarjuk és kb. 5 cm-es darabokra felvágjuk. Világos vajas rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő vaníliás tejjel, és állandó keverés mellett felforraljuk. A tűzről levesszük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverünk 4 dkg cukrot és egyenként a tojások sárgáját. Végül lazán belekeverjük a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A magas falú tűzálló edényt vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a felfújt masszából, erre rakjuk a felvágott palacsintadarabokat, majd ismét egy sor felfújtat teszünk rá. Ismét körberakjuk palacsintákkal, majd az egészet bevonjuk a megmaradt vaníliás masszával. Mérsékelten meleg sütőbe toljuk, és szép lassan készre sütjük.
Külön vaníliasodót adunk hozzá.

PALACSINTAFELFÚJT 03.
Elkészítése:
15 darab sós palacsintát ujjnyi széles csíkokra vágunk. Felolvasztunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, levétől alaposan kinyomkodjuk, és simára keverjük a sajtos póréhagymánál leírt mártással meg 20 deka, apró kockára vágott, főtt füstölt hússal. Alaposan kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a tálat a sütőben vízfürdőbe állítjuk. (Tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, a forró sütőbe toljuk, és amikor a víz már langyos, akkor állítjuk bele a tálat.)
A sütőben kb. 30 percig sütjük.
Tálalás előtt olvasztott vajjal öntözzük meg, esetleg sajtmártást kínálunk hozzá.

PALACSINTAFORGÁCS
Hozzávalók: 1 db egész tojás, 3 dl tej, 15-20 dkg finomliszt, 1 dl szódavíz, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor

Elkészítése:
A tojást habosra verjük, hozzákeverünk 2 dl tejet és a lisztet, majd a fűszereket is beleszórjuk. Ha a massza már sima, apránként hozzáöntjük a maradék tejet és a szódavizet. A szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbbnek kell lennie. Legalább fél óráig hagyjuk állni, hogy a liszt jól megduzzadhasson, majd teáskanállal adagolva beleforgatjuk a 170 fokos olajba. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, nehogy nagyon összesüljenek a szabálytalan alakú falatok! Ha szép barnáspirosra sültek (2-3 perc), leszűrjük, és az újabb adagot beletesszük. Melegen is, hidegen is remek bor- vagy sörkorcsolya, akkor érdemes készíteni, ha nagyobb társaság gyűlt egybe és gyorsan ennivalót kell adni az ital mellé.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

PALACSINTA GŐZBEN PÁROLVA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 2 dkg őrölt mandula, 2 dkg vaj, 2,5 dl tej, 3 tojás sárgája, 10 dkg meggybefőtt, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A külön kisütött palacsintákat feltekerve ujjnyi vastag csíkokra felvágjuk és kivajazott tűzálló tálba rakjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, őrölt mandulával és a tejjel. A palacsintára öntve meleg sütőbe tesszük, és szép lassan pároljuk.
Tálaláskor a tetejét pár szem kimagozott meggybefőttel díszítjük.

PALACSINTA GYÜMÖLCSKRÉMMEL
Hozzávalók:
2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 20 dkg liszt, só, kevés olaj.

Elkészítése:
Tejjel, szódavízzel, tojással, liszttel, csipetnyi sóval palacsintatésztát keverünk, vékonyan olajozott serpenyőben megsütjük. A szezonnak megfelelő gyümölcsöket, pl.: eper, banán, ananász, szőlő stb. likőrrel ízesített vaníliakrémmel keverjünk össze és töltsük a palacsintákba.
Tetejét percukorral hintsük, forrón tálaljuk.

PALACSINTA HÚSHAGYÓ KEDDRE (PANCAKES FOR SHROVE TUESDAY)
Elkészítése:
Negyven deka lisztet szitáljon keverőtálba. A közepébe készített mélyedésbe üssön három tojást. Hintsen bele reszelt szerecsendiót és citromhéjat. Sózza meg, majd kézzel alaposan dolgozza össze. Közben folyamatosan adjon hozzá annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű keveréket kapjon. Kikent serpenyőben süssön a szokásos módon palacsintákat. A mindkét oldalán megsütött tésztákat csúsztassa tányérra, majd azonnal szórja meg cukorral. Az így elkészült palacsintatortát tálalás előtt tolja pár percre forró sütőbe.
Cikkekre vágva savanykás lekvárral megöntözve tálalja.

PALACSINTÁK (WAFFLES)
Hozzávalók:
3,6 dl teljes kiőrlésű liszt, 1 tk só, fél tk sütőpor, 1 tojás, 1,2 dl + 1 ek kristálycukor, 2 ek puha vaj, 2 ek olaj, 1,2-1,2 dl főzőtejszín és tej, negyed tk vanília aroma

Elkészítése:
Keverje össze a lisztet, a sót és a sütőport egy közepes tálban. Másik tálban kissé verje fel a tojást. Adja hozzá a cukrot, a vajat, és az olajat, és elektromos mixerrel alaposan keverd simára. Hagyja állni negyed órát. Keverje bele a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliát. Pihentesse rövid ideig, majd állandó keverés mellett öntse a liszthez. Keverje simára. Takarja le, és tegye egy éjszakára a hűtőbe. (Még jobban teszi, ha lehetősége van rá, ha legalább 12 órát pihenteti.)
A sütőt vékonyan kenje le olajjal. Melegítse fel. Vegye ki a tésztát a hűtőből, hogy addig az is kissé felengedjen.
Egy adagra való tésztát merjen a sütőre, és süsse 3-4 percig, amíg világosbarna lesz.

PALACSINTA KÖRTELEKVÁRRAL
Az őszi és a téli piac csemegéje a körte, amelyből különleges csemege készíthető. Két kiló körtéből, fél liter szőlőléből és egy kiló cukorból gyors lekvárt főzhetünk.
Elkészítése:
A meghámozott, ledarált körtét a szőlőlével összekeverjük. A forrás kezdetén hozzáadjuk a cukrot. Ezzel csupán pár percig főzzük. A tűzről levéve, néhány csepp mandula-aromát adunk hozzá.
Ez a pikáns ízű lekvár a palacsinták, piték, lepények elegáns tölteléke.

PALACSINTA KÖRTÉVEL ÉS FAGYLALTTAL
Hozzávalók:
1 tk vaj, citromfagylalt (1 gombóc/fő), 1 ek citromszörp, 1 citrom, palacsintatészta, 1 dl tejszín, cukor, vaníliás cukor, szeletelt mandula, porcukor, fahéj, csokoládéforgács, citromfű, felezett körtebefőtt, vilmoskörte pálinka, a sütéshez 1 ek vaj

Elkészítése:
A mandulát megpirítjuk. Palacsintát sütünk a szokott módon. A vajat, a citromszörpöt a tejszínnel és a vilmoskörte pálinkával habosra keverjük a mártáshoz. Tálaláshoz a palacsintát a tányérra helyezzük. A vajas forró serpenyőben a körték mindkét oldalát gyorsan megsütjük. A magház helyére a fagylalt kerüljön. Körbeöntjük a mártással, megszórjuk csokoládé-forgáccsal, mandulával, porcukorral és fahéjjal, majd citromfűvel díszítjük.
Édes desszertborokat - pl. tokaji- ajánlunk hozzá.

PALACSINTÁK SZIVÁRVÁNYSZÍNBEN
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 5 dkg hajdinaliszt, 1,5 dl tej, 2 tojás, 1 dl sör, 1 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, só
Az 1. töltelékhez:
15 dkg vargánya gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál snidling, bors
A 2. töltelékhez:
10 dkg camembert sajt, 4 evőkanál áfonyalekvár
A 3. töltelékhez:
2 szelet sonka, 4 tojás, 4 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A lisztet, a tejet, a tojásokat, a sört, az olajat, a cukrot és csipetnyi sót simára eldolgozzuk, majd lefedjük és 2 óráig állni hagyjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk. Teflonedényben megpirítjuk a zúzott fokhagymát a vargányával (levével együtt), majd hozzáadjuk a snidlinget, és sóval, borssal ízesítjük. Melegen tartjuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük. 4 palacsintát sütünk, a gombás töltelékkel megtöltjük. 4 másik palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy tojást ütünk rájuk, és a sonkával meg a sajttal megszórjuk.
Addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik. Ismét 4 palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy sajtszeletet teszünk rájuk, és még két percig sütjük. Az áfonyalekvárral meglocsoljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.