Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 31.

2016.09.10

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTA LENGYEL MÓDRA
Hozzávalók kb. 10-12 palacsintához:
5 dl tej, 40 dkg liszt, 1 evőkanál brandy, 4 tojás, 5 dkg cukor, 4 dkg vaj, 1 csipet só, 1 csipetnyi élesztő, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A tojások sárgájából és a többi hozzávalóból palacsintatésztát készítünk, s egy éjszaka állni hagyjuk. Másnap óvatosan hozzákeverjük a tojások fehérjéből készült habot, és kevés vajon kisütjük a palacsintákat.
Főtt hússal, sajttal, tejföllel vagy lekvárral megtöltjük, és összehajtogatva egy kis vajban átsütjük.

PALACSINTA LEPÉNY
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 1 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, törött bors és só ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A felvert tojást, a tejet, a vizet, a lisztet, a szétzúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet simára keverjük, majd beledolgozzuk az olajat is.
Kikent, felforrósított teflonserpenyőben, evőkanállal adagolva, lepényeket sütünk a tésztából.

PALACSINTA LYONI MÓDRA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 4 evőkanál tejszínhab, 25 dkg gesztenyepüré, 4 evőkanál sárgabarackdzsem, 5 cl rum, 8 dkg hámozott mandula, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A gesztenyepürét vaníliás cukorral, rummal és a keményre felvert tejszínhabbal könnyedén összekeverjük. Az alaprecept szerint kisütött palacsintákat megkenjük a gesztenyepürével, feltekerjük, végeit egyenesre levágjuk.
Előmelegített tálon egymás mellé helyezzük a palacsintákat, megkenjük a tetejüket felmelegített barackdzsemmel és megszórjuk durvára összevágott, hámozott, pirított mandulával.

PALACSINTA MASCARPONE KRÉMMEL
Hozzávalók:
4 alma, 3 dkg vaj, 1 dl juharszirup, 10 dkg Mascarpone sajt, (natúr tejszínes krémsajt), 10 dkg pirított mandula
A tésztához:
10 dkg finomliszt, 1 mk só, 3 tojás, 2,5 dl tej
A sütéshez:
vaj

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat kimetsszük. Az olvasztott vajon 6-7 perc alatt puhára pároljuk, félidőben megforgatjuk, majd a juharsziruppal ízesítjük. A tésztához valókat turmixoljuk, 30 percet pihentetjük. A mi palacsintánkhoz hasonlóan megsütjük.
Mindegyikre egy púpozott evőkanálnyi Mascarponét halmozunk, a juharszirupos almával meglocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk, félbehajtjuk.

PALACSINTAMETÉLT
Elkészítése:
A sós tésztából sütött palacsintákat 2-4 mm széles metéltekre vágjuk és levesbetétként tálaljuk.

PALACSINTA MOCSÁRI HAMVAS-SZEDER-DZSEMMEL
Hozzávalók 4 személyre:
1 liter tej, 50 dkg liszt, 5 tojás, 1 dl víz, só, vaj, hamvas-szeder-dzsem

Elkészítése:
Alaposan kikeverjük a tojást, vizet, sót és lisztet, majd 30-60 percre letakarva pihentetjük a palacsintatésztát. A palacsintasütő serpenyőben vajat olvasztunk, amelyet egyenletesen elosztunk.
A palacsintákat egyenként kisütjük, majd mocsári hamvas szederből készült dzsemmel tálaljuk.

PALACSINTA NARANCS ÉS GRAND MARINER ÖNTETTEL
Hozzávalók négy személyre - A palacsintához:
125 g liszt, 15 g cukor, csipet só, 2 tojás, 325 ml tej, 100 ml tejszín, 2 csepp vaníliaeszencia, 15 g olvasztott vaj
Az öntethez:
60 g vaj, 60 g cukor, 1 narancs leve, 30 g Grand Marnier, 30 g brandy

Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit jól összekeverjük, és 12 db palacsintát sütünk belőle. Az öntethez a vajat és a cukrot keverjük krémmé és adjuk hozzá fokozatosan az italokat.
Melegítsük meg és öntsük a forró palacsintára.

PALACSINTA NORMANDIAI MÓDRA
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 1 evőkanál almapüré, 4 db alma, 3 cl calvados, 2 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A megmosott almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk és kockára összevágjuk. Felforrósított vajban kb. 5 percig pároljuk. Hozzákeverjük az almapürét és egy kevés calvadost.
Ezt a tölteléket elosztjuk a külön kisütött francia palacsintákon, feltekerjük, és porcukorral megszórva a tetejét, tálaljuk.

PALACSINTA OLASZOSAN
Hozzávalók: - A tésztához:
1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj
A töltelékhez:
1 kis doboz paradicsompüré, 15 dkg vagdalt-hús (konzervből), 1 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 5 dkg füstölt szalonna, mokkáskanálnyi rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 teáskanál szurokfű, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A palacsintákat a szokásos módon megsütjük. Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vagdalt húst, rászórjuk a fűszereket, belekeverjük a paradicsompürét, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük 4 dl vízzel, jól megsózva, borssal meghintve felforraljuk, és 15 percig főzzük. Tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük a sűrű paradicsomos mártással, majd reszelt sajtot szórunk rá; erre újabb palacsinta kerül. A tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a megmaradt mártással, és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük.
Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.