Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 32.

2016.09.16

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTA PÁSZTOR MÓDRA
Hozzávalók:
25 dkg friss spenótlevél, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 1/4 dl zöldség erőleves (kockából), frissen reszelt szerecsendió, 2 nagy paradicsom (30 dkg), 10 dkg juhsajt, 5 tojás, 1 1/4 dl tej, 1 1/4 dl ásványvíz, 12-13 dkg liszt, sütőpapír, só, őrölt bors

Elkészítése:
A spenótleveleket megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát apróra felkockázzuk. A fokhagymagerezdet finomra felaprítjuk. A felhevített olajon a kétféle hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a spenótot, a zöldség-erőlevessel felöntjük és megfonnyasztjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd szűrőre téve alaposan lecsöpögtetjük.
A paradicsomot felkarikázzuk, a juhsajtot szétmorzsoljuk. Egy 34x38 cm-es tepsit valamivel nagyobbra vágott sütőpapírral kibélelünk. Olajjal megkenjük és előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 5 percig hevítjük.
Közben a felütött tojásokat robotgép habverőjével elkeverjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd belevegyítjük a tejet és az ásványvizet. Rászitáljuk a lisztet, összedolgozzuk, és a tésztát a forró sütőpapírra öntjük. Ráhalmozzuk a borssal megszórt paradicsomkarikákat, a spenótot és a juhsajtot. Ugyanazon a hőfokon 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 4-6 darabra vágjuk.
Azonnal fogyasztjuk.

PALACSINTASALÁTA
Elkészítése: A sós palacsintákat 1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.

PALACSINTÁS MÁJ
Elkészítése:
A vékony sertésmáj-szeleteket vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.

PALACSINTA SÓLETTEL
Hozzávalók:
20 db sós palacsinta, 20 dkg sólet, olaj, tejföl

Elkészítése:
A sólettel megtöltjük a palacsintákat. feltekerjük, és egy tűzálló, kiolajozott tálba tesszük.
Előmelegített sütőben átsütjük, tejföllel tálaljuk.

PALACSINTA SZIRUPPAL 01.
Hozzávalók 4 személyre:
27 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2,5 dl kefir, 4 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, só, 4 dkg margarin, 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 ek juharszirup és folyós méz, a díszítéshez citromfű

Elkészítése:
A tojásokat felverjük, majd hozzákeverjük a kefirt és a megolvasztott vajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a sót meg a cukrot, és a kefires keverékbe szitáljuk. A margarint adagonként, serpenyőbe felforrósítjuk, és a tésztából egymás után 12 vastag palacsintát sütünk. Személyenként 3-3 palacsintát tányérra teszünk, rányomunk 1-1 gombóc fagylaltot és juharsziruppal vagy mézzel leöntve, citromfűvel díszítve tálaljuk.

PALACSINTA SZIRUPPAL 02.
Hozzávalók:
8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás, 0,5 tk só, 0,5 tk sütőpor, 2 ek olaj
A sziruphoz:
30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só

Elkészítése:
2 dl, forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levéve beleöntjük a kefirt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat és a felvert tojást. Sűrű tésztát kapunk. Palacsintasütőt gyengén kiolajozzuk, vékony palacsintákat sütünk. Kistányéron egymásra téve tálaljuk, közéjük leheletvékonyan vajat kenünk, és meleg sziruppal leöntjük.
Szirup:
a cukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, végül beletesszük a vaníliás cukrot és a sót.

PALACSINTA SZIRUPPAL 03. (PANCAKES WITH MAPLE SYRUP)
Hozzávalók:
4 ek kukoricaliszt, 2 dl kefir (vagy 2,5 dl tej), 12 dkg liszt, 2 kk. cukor, 0,5 kk. só, 0,5 kk. sütőpor, 1 ek olvasztott vaj, 1 tojás
Szirup:
30 dkg kristálycukor, csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dl víz.

Elkészítése:
2 dl-nyi, forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levesszük, beleöntjük a kefirt, lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat, felvert tojást. Sűrű palacsintatésztát kapunk. A palacsintasütőt nagyon enyhén olajozzuk. Kis merőkanállal mérve adagoljuk a tésztát. Akkor fordítjuk meg, amikor a teteje tele lesz buborékkal. Kistányéron tálaljuk egymásra téve. Közéjük leheletvékonyan vajat kenünk és leöntjük meleg sziruppal.
A sziruphoz a kristálycukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, beletesszük a sót és a vaníliás cukrot.

PALACSINTA TABÁNI MÓDRA
Elkészítése:
Kivajazott tűzálló tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott kemény tojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik, majd tojás és kolbászkarika. A záró-réteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.