Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 33

2016.09.19

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTA TEJSZÍNBEN
Hozzávalók:
palacsinta alapmassza, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint porcukor

Elkészítése:
A palacsintát megsütöm, és melegen tartom. A tehéntúrót áttöröm és a tejföllel simára, krémszerűre keverem. Hozzáteszem a megmosott, leszárazott mazsolát, a reszelt citromhéjat és annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen a krém. Ezzel megkenem a palacsintákat, és felcsavarva egy nagy tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. A tejszínt és az olvasztott vajat a vaníliás cukorral összekeverem, majd rálocsolom a palacsinták tetejére. Éppen csak annyi időre teszem be a sütőbe, hogy átforrósodjon, de ne piruljon meg a palacsinta.
Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom!

PALACSINTATEKERCS
Hozzávalók:
12 db sós, töltetlen palacsinta, 25 dkg csirkemáj, 1 birsalma (vagy más savanyú alma), 1 tojás, 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál konyak, 5 dkg reszelt márványsajt, 1 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pástétomfűszer, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A csirkemájat forrásban lévő vízbe dobom és főzöm, amíg meg nem fehéredik. Ezután a léből kiveszem, lecsöpögtetem, és ha kihűlt, a meghámozott, kicsumázott birsalmával együtt, almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket a májas vízbe dobom és egy percig forralom, majd szűrőben lecsöpögtetem. A vöröshagymát tisztítás után fokhagymaprésen átnyomkodom, vagy lereszelem. A tojássárgát sóval, csöpp cukorral, a fűszerekkel, a reszelt vöröshagymával jól kikeverem, majd hozzáadom a konyakot, a tejfölt, a reszelt csirkemájat, a birsalmát és a reszelt márványsajtot. Ezután óvatosan beledolgozom a tojásfehérjéből vert kemény habot. A palacsintákat a májas töltelékkel egyenként megkenem, és szorosan felcsavarom. A vajjal kikenek egy hosszúkás tűzálló tálat, és a palacsintákat hosszában egymás mellé teszem. Lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd ha kihűlt, hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül dermesztem. Tálalás előtt salátával kibélelek egy nagy tálat, és a 3 centis darabokra vágott palacsintákat azon elhelyezem.
Mindegyikbe beleszúrok egy-egy ropi rudacskát, és majonézes salátát vagy tartármártást kínálok mellé.

Elkészítési ideje: 70 perc

PALACSINTATEKERCSEK
Elkészítése:
Süssünk szép vékony palacsintákat 20 dkg lisztből, 2 egész tojásból és 1/2 l tejből kevert masszából. Hintsük meg szokás szerint cukros dióval. Csavarjunk össze belőle kettőt - kettőt, vágjuk 3 - 4 darabba, és a kis tekercseket helyezzük szorosan egymás mellé kizsírozott Termover tál aljára. Készítsünk mártást 3 tojás sárgájából és 1/2 l tejből, állandó keveréssel felforralva. Ízesítsük vaníliás cukorral, tegyünk bele 5 dkg mazsolát. Öntsük a palacsintatekercsekre, és süssük meleg sütőben, míg megszilárdul. Közben verjünk habot a 3 tojás fehérjéből, keverjünk hozzá evőkanálnyi porcukrot.
Ezzel vonjuk be a Termover tál tartalmát, és tegyük vissza a sütőbe most már csak takaréklángra 5 - 6 percre.

PALACSINTA-TITOK
Hozzávalók:
8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta, 20 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt), 1 tojássárga, 1-2 teáskanál zsemlemorzsa (vagy édes piskóta-morzsa), kevés porcukor, késhegynyi törött szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A kimagozott meggyet apróra vágjuk és összekeverjük a tojássárgával valamint a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a fűszereket és kevés cukrot. (Ha befőttből készítjük, sokkal kevesebb cukorra van szükségünk). A palacsintákat egyenként megtöltjük a meggyes töltelékkel, és a két szélüket behajtva szorosan felcsavarjuk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd óvatosan beleeresztjük a forró olajba. 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Kevés porcukorral meghintjük, és vagy magában, vagy gesztenyemasszából készített gesztenyemártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető (palacsintasütés nélkül).

PALACSINTA VANÍLIÁS KRÉMMEL
Töltelék:
2 tojás sárgája, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, ízlés szerint vanília

Elkészítése:
Palacsintákat készítünk, melyeket a következő krémmel töltjük meg: a tojás sárgáját elkeverjük a liszttel, a cukorral, majd a tejjel, és ízlés szerint vaníliával. Sűrű péppé főzzük. Megtöltjük a palacsintákat.
Ha marad krém, tálaláskor ráöntjük a palacsinták tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz,Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.