Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 34

2016.09.25

PALACSINTA LEXIKON

PALACSINTA VÁRÚRNŐ MÓDRA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 10 dkg gesztenyepor *, 10 dkg cukor, só, 6 tojás, 1,5 dl tej, 5 cl konyak, 4 dkg vaj, 1 ek porcukor
Töltelék:
4 dl tej, 1 rúd vanília, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 12 dkg cukrozott gesztenyepüré, 2 ek porcukor

Elkészítése:
A lisztet, gesztenyeport, sót, cukrot összekeverjük.
Összekeverjük a tojást, tejet, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a lisztet.
A tejet felforraljuk a vaníliával, a tűzhely szélén hagyjuk kissé hűlni.
A lisztet, cukrot, csipet sót, a tojássárgáját habosra keverjük, majd lassan hozzáöntjük a kissé lehűlt vaníliás tejet, miközben az egészet habverővel intenzíven keverjük.
Visszatesszük a tűzre, tovább kevergetve sűrű krémmé főzzük.
A tűzről levéve hozzákeverjük a szitán átnyomott gesztenyepürét. Addig keverjük fakanállal, míg kihűl.
Sütés előtt konyakkal ízesítjük a palacsintatésztát, majd kevés vajban vékony palacsintákat sütünk.
A palacsinták közepére 1 ek-nyi krémet teszünk, négyrét hajtjuk, kivajazott tűzálló tálon sorba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk, és nagyon forró sütő felső részére téve a cukrot ráolvasztjuk.
Azonnal tálaljuk.
Gesztenyepor* =Kapható valahol? - mert hogy sehol, de azért a magyaron kifogni nem lehet:
Én ezt úgy készítettem, hogy a tejjel eldolgoztam kis darab mirelit gesztenyepürét, majd összekutyultam a többivel. Finom, akár közönségesen, lekvárral töltve is.

 

PALACSINTA VELŐVEL
Elkészítése:
Elkészítjük a velőt a szokott mód szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban pirítunk, hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés borsot teszünk hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt, egy-két sárgáját keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem okvetlen szükséges. Az időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk, bekenjük az elkészített velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva, zsemlye-morzsába meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük.
Zöldpetrezselyemmel díszítjük a lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.

PALACSINTA ZÖLDSÉGKEVERÉKKEL
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 4 tojás, 2 dl tej, só, ásvány- vagy szódavíz, 4 evőkanál olaj, 25 dkg spenót, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg sampinyon gomba, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál rizsliszt, 4 dl tejföl

Elkészítése:
Simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, kevés sóval és annyi ásvány- vagy szódavízzel, hogy folyós masszát kapjunk. Belekeverünk 2 evőkanál olajat, lefedjük, fél órát pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, enyhén sós vízben 2 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, finomra vágjuk. A palacsintatésztából 6 palacsintát kisütünk. A maradék tésztában pedig elkeverjük a spenótot, és további 6 palacsintát sütünk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. a gombát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra felkockázzuk. A maradék olajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, elkeverjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, 15 percig pároljuk, majd ízesítjük. A gombát leszűrjük, összekeverjük a tojásokkal és finomra vágott petrezselyemmel, arányosan elosztva megtöltjük vele a palacsintákat. Batyuszerűen feltekerjük, és tűzálló tálba tesszük. A rizslisztet elkeverjük 3 dl tejföllel, a felforralt gomba-léhez adjuk, mártássűrűségűre főzzük, és a palacsinták tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben átforrósítjuk, petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

PANÍROZOTT LENGYEL HÚSOS-PALACSINTA
Hozzávalók:
10 dkg hús (lehet szárnyas hús is, lehet sült-hús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kis csepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta

Elkészítése:
A húst és belsőséget megfőzzük puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget, megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük. Tálaljuk gomba szósszal (zöld-petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöld-borsot, stb.
Hidegen - szeletelhetünk.
Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.

PAPRIKÁS CSIRKÉVEL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése:
Elkészítünk egy nagyobb csibét paprikásnak, jó tejfelesen. A csirke húsát a csontokról leszedjük, késsel vagy húsvágóval apróra összevagdaljuk. 12-15 palacsintát sütünk, természetesen cukor nélkül, kettőt meghagyunk egészben, a többit pedig ujjnyi csíkokra vágjuk. most elővesszünk egy formát, vagy porcelán lábast, vajjal kikenjük s beletesszük az egyik palacsintát, azután egy sort az összevágott palacsintából, azután a húst, megint palacsintát, húst addig, amíg elfogyott.
Elővesszük a csirke mártását, áttörjük szitán, s még jó sok tejfelt keverünk bele, s ezt ráöntjük az elkészített tömegre. tetejébe tesszük a másik palacsintát, s a sütőbe tesszük, míg jól átsül az egész.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt,
Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.