Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 35.

2016.10.01

PALACSINTA LEXIKON

PAPRIKÁS-HÚSOS KUKORICÁS PALACSINTA
Hozzávalók:
4 db vastag kukoricás palacsinta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 40 dkg sertéslapocka, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
Legelőször összekeverjük a kukoricás palacsinta tésztáját, s hagyjuk pihenni. Ezután a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, az olajban megfuttatjuk, majd beleszórjuk a paprika felét. Gyorsan elkeverjük, és beletesszük a kis kockára felvágott húst. Zsírjára lepirítjuk, megsózzuk, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Mielőtt a hús teljesen puha lenne, beleszórjuk a maradék paprikát is. Végezetül a tejfölbe kevert lisztes habarással besűrítjük, s még felforraljuk egyszer. Közben - míg a paprikásunk még egyszer felforr - a tésztából vastagabb palacsintákat sütünk. Azon nyomban megtöltjük a paprikással, feltekerjük, vagy ha nagyon sok a töltelék, egyszerűen áthajtjuk.
Tejföllel és egy kevés paprikás mártással meglocsolva a tetejét, még forrón asztalra tesszük.

PAPRIKÁS PALACSINTAMETÉLT
Elkészítése:
Készítsünk 12 sós palacsintát, valamint harminc deka sertéscombból pörköltöt. Ez utóbbit leve nélkül átdaráljuk, hozzáadunk két deci tejfölt, két tojás sárgáját és a habbá vert fehérjét. Két palacsintalapot félreteszünk, a többit ujjnyi széles csíkokra vágjuk, rásimítjuk a hússal összekevert palacsintametéltet, majd befedjük a második félretett lappal. A sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.
Külön csészében kínáljuk hozzá a sóval, fűszerpaprikával ízesített levet, amelyben a lisztet és a tejfölt elkevertük.

PARADICSOMOS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
12 darab a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 1 üveg (2 dl) ketchup, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só

Elkészítése:
A ketchupot kis lábosba öntjük és felmelegítjük, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és addig keverjük, amíg feloldódik. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem melegítjük. Sóval, borssal, fahéjjal és curry porral fűszerezzük, s ha szükséges, csipetnyi cukrot is teszünk bele. A krémet jól összekeverjük. Kerek tűzálló tálra fektetünk egy palacsintát, ezt megkenjük a sajtos krémmel, majd ráborítunk egy másik palacsintát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogy a töltelék és a palacsinta. A tetejére kevés krémet kenjünk, és toljuk be az előmelegített forró sütőbe.
20 percig közepes lángon sütjük.
Ezután cikkekre vágjuk, mint a tortát.

PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA 01.
Elkészítése:
1/2 kg parajból tejszínes parajt készítünk. (Leírást lásd Tejszínes paraj címen.) Közben 8 db cukor nélküli palacsintát sütünk, és ezeket még forrón megtöltjük a tejszínes parajjal. Megvajazott jénai tálba vagy megfelelő nagyságú sütő tepsibe egymás mellé rakjuk a palacsintákat, megszórjuk 3 dkg olvasztott vajjal és közép meleg sütőben 4-5 perc alatt megpirítva, forrón tálaljuk.

PARAJJAL TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk, és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük.
Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal,
Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana,
Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.