Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 45.

2018.10.29

PALACSINTA LEXIKON

PROVENCE-I PALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 10 evőkanál olaj, 5 dl tej, 2 tojás, 1 kg paradicsom, maroknyi fekete olívabogyó, só, bors, petrezselyemzöld, tárkony

Elkészítése:
A lisztből, tejből, a tojásokból és 6 evőkanál olajból palacsintát készítünk. A paradicsomot egy percre lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük és lehúzzuk a héját. Apróra vágjuk, majd a maradék olajon megpároljuk. Az olajbogyókat kimagozzuk, felaprítjuk, és a paradicsomszószhoz adjuk. Petrezselyemmel és tárkonnyal fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Amikor a szósz már sűrűnek mondható, megtöltjük vele a palacsintákat.
Néhány percre sütőbe tesszük, és azonnal tálaljuk.

PUFI-PALACSINTA (PUFF PANCAKE)
Hozzávalók:
3 tojás, 1,2 dl tej, 0.6 dl liszt, 0,6 dl cukor, fél-fél teáskanál vanília és narancs aroma, 2 dkg vaj, 2 dkg darált mandula, 10 dkg áfonya, színes díszítő cukor

Elkészítése:
Közepes tálban alaposan verje fel a tojásokat a tejjel, majd a liszttel és 1 evőkanál cukorral keverje csomómentesre. 20 centi átmérőjű serpenyőben, közepes hőmérsékleten olvassza fel a vajat. Szórja rá a maradék cukorral elkevert darált mandulát és az áfonyát.
Óvatosan keverve párolja 3-4 percen át, mialatt a gyümölcsszemek kidurrannak.
(Vigyázzon, nehogy megégesse a kezét eközben.) Erre öntse rá a tojásos keveréket, és tegye 210 fokra előmelegített sütőbe.
Tíz-tizenöt perc alatt süsse aranybarnára.
Ha elkészült csúsztassa tálra, még forrón szórja meg a színes díszítő cukorral, végül cikkekre vágva kínálja.
(más, savanykás friss gyümölccsel is készítheti.)

PUNCSOS PALACSINTA
Elkészítése:
12 deka lisztből a szokott módon 12 darab palacsintát sütünk. 15 deka darált diót kevés édes, vaníliás tejben megfőzünk, és közékeverünk 10 deka rumban áztatott, levétől lecsurgatott mazsolát meg 4 darab összetört babapiskótát. Ezzel töltjük a palacsintákat, összegöngyöljük, és tűzálló tálra téve, leöntjük puncsmártással. A mártáshoz egy egész tojást habverővel simára keverünk 10 deka cukorral, egy kávéskanálnyi liszttel, 3 deci tejjel, egy csomag vaníliás cukorral, és beledobva egy darabka citromhéjat, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve fél deci rummal ízesítjük, és a palacsintákra öntjük.
A palacsintákat a sütőben átmelegítjük, és ha ünnepélyesen akarjuk tálalni, tetejét kevés rummal öntözzük meg, majd meggyújtva visszük az asztalra.

PÜNKÖSDI PALACSINTA
Hozzávalók: - Palacsintatészta:
2 db tojás, 200 g liszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, só, kávéskanálnyi Koronás cukor, olaj a sütéshez
A krémhez:
50 g dió, 1 csomag eperízű pudingpor, 2 dl tej, 150 g friss eper, 100 g eper dzsem, Koronás porcukor

Elkészítése:
Keverje el a felvert tojást csipetnyi Koronás cukorral, sóval és tejjel, majd a sűrű masszát szódavízzel hígítsa palacsintatészta sűrűségűre. Ha véletlenül csomós lenne, szűrje le. Tegyen kevés olajat a felhevített palacsintasütőbe, majd öntsön bele annyi masszát, hogy vékonyan szétterüljön a sütő alján. Világos aranysárgára süsse a palacsinta mindkét oldalát. Végig így járjon el. Az eperkrémhez keverje habosra 2 dl hideg tejjel a pudingport (három percig habverővel).
Csak közvetlenül tálalás előtt töltse meg vele a palacsintákat, amelyeket aztán hajtogasson háromszögletűre. Díszítse forró eperdzsemmel és friss eperrel, Koronás porcukorral meghintett tányéron tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.