Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 47

2019.02.09

PALACSINTA LEXIKON

RÁKKAL ÉS GOMBÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA,,,
Hozzávalók:
1 rákkonzerv, 30 dkg erdei gomba, 2 dl tej, törött bors, 1 adag palacsinta, só

Elkészítése:
A rákkonzervet felmelegítjük. A megtisztított erdei gombát sóval és kevés borssal puhára pároljuk. Összekeverjük a rákot és a gombát, majd a kisült palacsintákat megtöltjük vele.
Jénai tálba helyezzük, kis vajgolyókat teszünk a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütjük.

RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 01.
Elkészítése:
Rendes palacsintákat sütünk. de több sóval és cukor nélkül, Azután elkészítjük a következő tölteléket: 14-15 főtt ráknak kiszedjük a farkuk és ollóik húsát, és apróra vágjuk. Egy tejbe áztatott zsemlét átpasszírozunk. Néhány szép gombát megpárolunk vajon, kevés petrezselyem zöldjével és ezt is apróra vagdaljuk. Mindezt összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk és még egy pár kanál jó tejfölt, és egy darabka vajat teszünk hozzá. Most tűzálló edényt kikenünk vajjal, beleteszünk egy palacsintát, nem göngyöljük össze, tetejét megkenjük a töltelékkel, erre megint palacsintát teszünk, ezt is megkenjük és így tovább.
A legfelsőt megkenjük vajjal és az egészet sütőbe téve, megsütjük.

RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
10 sós palacsinta, 30 folyami rák, 1,5 zsemle, fél dl tejszín, 25 dkg gomba, 4 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg zsír, 1,5 dl tej, zsemlemorzsa, só, bors, kömény, paprika, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A főtt rákfarkakat, ollóhúst és a gombát kis kockákra vágom, és a finomra vágott petrezselyemmel együtt vajban megpirítom. Hozzáadom a tejben áztatott és szitán áttört zsemlét, sóval, borssal, paprikával fűszerezem és elkeverem a tejszínnel. A palacsintákat megkenem a töltelékkel, összetekerem, panírozom, és forró olajban kisütöm.
Forrón tálalom.

RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
1 rákkonzerv, 30 dkg erdei gomba, 2 dl tej, törött bors, 1 adag palacsinta, só
Elkészítése:
A rákkonzervet felmelegítjük. A megtisztított erdei gombát sóval és kevés borssal puhára pároljuk. Összekeverjük a rákot és a gombát, majd a kisült palacsintákat megtöltjük vele.
Jénai tálba helyezzük, kis vajgolyókat teszünk a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütjük.

RÁKKAL TÖLTÖTT PALACSINTA 04
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1/2 csomó petrezselyemzöldje, 16 dkg főtt rákhús (konzerv), 2 csipet őrölt fekete bors, 1 tejbe áztatott zsemle, 1 dl tejföl, 10 dkg gomba, só, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A rákhúst apróra összevágjuk. A zsemlét tejbe áztatjuk, majd szitán áttörjük. A megtisztított, megmosott gombát apróra vágjuk, vajon megpároljuk és meghintjük petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a rákhúst, az áttört zsemlét, a tejfölt és egy darabka vajat. Sóval, borssal ízesítjük, és a kisütött palacsintákra kenjük.
Feltekerjük, és tűzálló edénybe egymás mellé rakjuk.
Tetejét vajjal megkenjük, és sütőbe téve az egészet átforrósítjuk.

RAKOTT BURGONYÁS PALACSINTA
Hozzávalók 8 személyre:
12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só

Elkészítése:
A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem. Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával. Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta.
A tetejét vastagon bekenem a krémmel, és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom.
Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül.
Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom.
(A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.