Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 48.

2019.02.27

PALACSINTA LEXIKON

RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
20 db előre megsütött palacsinta, 30 dkg darált dió, 20 dkg étcsokoládé, 30 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 50 dkg porcukor, 30 dkg barackíz, 5 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 db citrom, 3 dl tejszín, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A rakott palacsintát előre megsütött palacsintákból rétegezve töltjük meg, soromként különböző töltelékkel. A túrót átpasszírozzuk, és kevés olvasztott vajjal, tejszínnel, kevés porcukorral, tojássárgájával, mazsolával, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral összekeverjük, ezután felhasználásig félre tesszük.
A darált diót kevés tejszínnel, porcukorral, reszelt citromhéjjal összekeverjük, és felhasználásig félre tesszük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk. Az első palacsintát a tál aljára helyezzük, megkenjük a már elkészített diótöltelékkel, erre egy másik palacsintát teszünk, melyre finoman reszelt csokoládét szórunk. Ismét palacsintát helyezünk rá, és a túrótöltelékkel kenjük meg. Ismét palacsintát teszünk rá, és barackízzel kenünk meg. Ebben a sorrendben rétegezzük a palacsintákat, amíg a töltelék el nem fogy. Tetejére üres palacsintát teszünk.
Mérsékelt meleg sütőben 10-15 percig sütjük.
Közben tojásfehérjét porcukorral habbá verjük, melybe barackízt is keverünk.
A sütőből kivett palacsintát, a felvert tojáshabbal díszítjük, 5 percre visszatesszük a sütőbe, ezután előmelegített tálon tálaljuk.

RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 db megsütött palacsinta, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró, 15 dkg gesztenyemassza, kevés porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, fél dl tej

Elkészítése:
Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát és meghintem kevés reszelt csokoládéval. Erre ráborítok egy másik palacsintát, amit megkenek kevés sárgabaracklekvárral. Erre megint palacsinta kerül, és darált mandulát szórok rá. A következő palacsintaréteg után rákenek a tejjel lazított gesztenyemasszából, majd a rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rákenem a porcukorral kikevert tojássárgájával ízesített tejfölt, majd a forró sütőben átmelegítem.
Cikkekre vágva kínálom.
Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom.

RAKOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók:
8 db sima habos palacsinta, 10 dkg dió, 10 dkg túró, 3 tojás, 1 dl tejszín, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg cukor, 2 dkg vaj, 5 dkg barackíz, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A diót megdaráljuk, a csokoládét lereszeljük. Az áttört túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a felvert tejszínhabbal, a reszelt citromhéjjal és a cukorral. Vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk a palacsintákat, amelyeket rétegenként felváltva töltünk meg. Az elsőre darált diót, a következőre reszelt csokoládét, majd barackízt, aztán mosott, leszárított mazsolát, végül túrókrémet teszünk. Tetejére üres palacsinta kerül, és az így összeállított rakott palacsintát sütőben átforrósítjuk. Mikor már elég meleg, kivesszük, és a cukorral felvert tojáshabot a tetején egyenletesen elkenjük.
Újból sütőbe tesszük, és rövid sütés után, mikor a tojáshab már megpirult, vaníliás cukorral meghintjük, és tortaszelet alakúra vágva tálaljuk.

RAKOTT PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
10 db sima édes palacsinta, 2 dkg vaj
Töltelékhez:
6 dkg cukor, 1-2 dl tej, 20 dkg darált mák, 1/2 citrom reszelt héja, 3-4 db alma, 5-6 evőkanál barackíz
Krémhez:
3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 5 dkg porcukor, 1/2 citrom szűrt leve, 2 evőkanál barackíz

Elkészítése:
A máktöltelék elkészítésekor először a cukros tejet fölforrósítjuk, és beletesszük a darált mákot. A tűzről levéve belereszeljük a citrom héját, és néhány alma reszelékével dúsítjuk a masszát.
Elkészítjük a vaníliakrémet is a következő módon: a 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük, végül felöntjük a tejjel.
A külön kisütött palacsintákat először barackízzel megkenjük, majd a máktöltelékkel megtöltjük.
Feltekerjük, kivajazott tűzálló tálba csiga alakba egymás mellé fektetjük és leöntjük vaníliakrémmel, és forró sütőben addig sütjük, míg a krém kocsonyásodni kezd.
Ekkor a tetejére rákenjük a porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét, amihez egy fél citrom levét és 2 evőkanál barackízt kevertünk.
A palacsintát rövid időre visszatesszük a sütőbe, kis lángnál világosra sütjük a tetejét.

RAKOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral. A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel. A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.

RAKOTT PALACSINTA 06.
Elkészítése:
Rendes palacsintatésztát sütünk, azután kikent tortaformába egyenként leterítjük őket. Sorjában megkenjük őket váltakozva baracklekvárral, diótöltelékkel (tejben megfőzött egyforma mennyiségű darált dió és cukor, mazsola, kevés vaníliával, rummal vagy citromhéjjal ízesítve) és csokoládékrémmel. A csokoládékrémet a következőképpen készítjük: 8 tojássárgáját elkeverünk 2 kávéskanál liszttel és 8 evőkanál cukorral. Azután 3 deci sűrű tejjel vagy tejszínnel leöntjük, darabokra tördelt vajat teszünk a tetejére, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Tálaláskor a maradék krémet ráöntjük a tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.