Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 6

2016.02.05

PALACSINTA LEXIKON

CSIRÁGGAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Elkészítése:
A szép, hosszú csirágokat gyengén sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba 3-3 szál csirágot fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a töltött palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.

CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT RÁNTOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 25 dkg főtt tyúk- vagy csirkemell, 4 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál fehérbor, 1 csipet őrölt fehér bors, só. 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, 4 dl csíki mártás

Elkészítése:
A főtt tyúkmellet apró kockára vágjuk. A lisztet kevés vajban átforrósítjuk, felöntjük tejszínnel és 2-3 kanál fehérborral. Kiforraljuk, sóval, borssal fűszerezzük, és belekeverjük a tyúkhúst. Ezzel megtöltjük a külön kisütött palacsinták közepét, a szokásos módon négyrét hajtjuk, és először lisztben, majd felvert tojásban és végezetül zsemlemorzsában megforgatva bepanírozzuk. Bő, forró olajban aranysárgára kisütjük. Tálaláskor külön csészében csíki mártást adunk hozzá.

CSIRKEMÁJAS PALACSINTA
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, törött bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
A csirkemájat (a szívekkel együtt) forrásban lévő vízbe dobom, majd 3 percnyi forralás után levétől leszűröm, és hűlni hagyom. Közben elkészítem a tésztát: a tojásokat habosra verem, simára keverem a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a sóval, a törött borssal. A kihűlt májat ledarálom, és az olajjal együtt a palacsintatésztához keverem. Ha a massza túl sűrű, kevés szódavízzel hígítom, ha nem elég sűrű, kis lisztet keverek hozzá. (Leggyorsabb, ha turmixgépbe teszem az egészet, és pépesre forgatom, így a májat sem kell külön megdarálni.) 10 percig pihentetem. Közben egy mély, kerek tűzálló tálat kiolajozok, a sütőt begyújtom. Az első palacsinta sütése előtt pici olajjal bekenem a serpenyőt. Többször nem kell olajozni, a többi palacsinta "önmagát" olajozza. A kisült palacsintákból egyet a tál aljára fektetek, és vékonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megsózott tejföllel. Erre palacsinta kerül. A rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. A tetejére sajtos tejfölnek kell kerülnie. A tálat fedetlenül beteszem a forró sütőbe, és közepes lángon annyi ideig pirítom, amíg a teteje szép sárgásbarnára nem sül. Tálaláskor cikkeket vágok belőle (mint a tortából szokás).
Hidegen is, melegen is nagyon finom.

CSIRKEMÁJ HAGYMÁS PALACSINTÁBAN
Hozzávalók:
4 csirkemáj (szív nélkül), 1 tojás, 2 dl tej, 13-15 dkg liszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só; a sütéshez bő olaj

Elkészítése:
A csirkemájakat szétszedjük, az ereket letisztítjuk, és megmossuk. Beletesszük a tejbe. Legalább fél órán át, áztatjuk. A májdarabokat időnként megfordítjuk, hogy a tej mindenütt érje. Ezután a tejből kivesszük, és megtöröljük. A májak mindkét oldalát lisztbe mártjuk, és félretesszük. Elkészítjük a palacsintatésztát: a tojást habosra verjük a májas áztató tejjel. Annyi lisztet keverünk bele, hogy a szokásosnál valamivel sűrűbb legyen a massza. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majoránnával ízesítjük, végül belekeverjük a megtisztított és lereszelt (vagy nagyon apróra metélt) vöröshagymát, valamint 2 evőkanál olajat. A lisztes májdarabokat belemártjuk a tésztába, és azonnal bő, forró olajba tesszük. Az alsó felét fedő alatt sütjük, majd ha már megpirult, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A megmaradt tésztához még 2 evőkanál olajat keverünk, és 4 vékony palacsintát sütünk belőle, amit 4 tányérra rakunk. A felesleges olajat lecsöpögtetjük a sült májakról, és elosztjuk a palacsintákon.
Friss zöldségből készült salátával, vagy hideg, majonézes mártással tálaljuk.

CSIRKEPAPRIKÁSSAL TÖLTÖTT PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima sós palacsinta, 1 csirkemellből és 2 combból készült csirkepaprikás, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A csirkemellből és combból szokásos módon csirkepaprikást készítünk. A húst kicsontozzuk, apróra összevágjuk, és kevés paprikás lével összekeverjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük, négyrét hajtjuk, és tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. Tejfölös paprikás lével meglocsoljuk, és sütőbe téve átforrósítjuk. Tálaláskor egy-két kanál tejfölt teszünk rá.

CSIRKÉS PALACSINTA
Hozzávalók - A tésztához
15 dkg liszt, 1 tojás, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, 2 dl tej, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez
1 csésze kicsontozott főtt vagy sült csirkehús, 2 tojássárga, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, mokkáskanálnyi pirospaprika, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A szokásos módon elkészített palacsinta töltelékéhez nagyon apróra metéljük a főtt csirkehúst, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot. A kisült palacsintákat megtöltjük a csirkés töltelékkel, majd négyrét hajtva kikent tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölt elkeverjük az olajjal, a pirospaprikával, csipetnyi sóval, ezután a mártást rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőben lefedve jól átsütjük.

CSOKIS PALACSINTA
Palacsintatészta:
30 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dkg főzőmargarin, csipetnyi só, 1 kk porcukor, 1/2 l tej, 1 dl szódavíz, a kisütéshez zsiradék
Töltelék:
1 ek főzőmargarin, 3 dl tej, 10 dkg csokoládé, 1 db tojás, 2 ek porcukor, 1 ek kakaópor

Elkészítése:
A csokoládét puhítsuk meg.
A kakaóport keverjük össze porcukorral, tejjel és adjuk a puha csokoládéhoz. Főzzük fel állandó keverés közben. Ha már nem forr, habverővel keverjünk bele 1 ek főzőmargarint, és egy egész tojást. A masszát kenjük a palacsintatésztára és tekerjük fel. A tetejét szórjuk meg darált dióval és porcukorral.

CSOKIS-FAGYLALTOS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre - A palacsintához:
10 dkg liszt, 2 tojás, 2.5 dl tej, csipet só, olaj, vaníliás cukor
A díszítéshez:
4 banán, 8 kiwi, 2.5 dl csokoládémártás, 1 liter vaníliafagylalt, kevés citromlé

Elkészítése:
A lisztet, tejet, tojást csipet sóval jól elkeverjük, hagyjuk tíz percig pihenni, majd nyolc palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat négyrét hajtogatva tesszük tányérra, megszórjuk vaníliás cukorral, félig leöntjük csokoládémártással, a másik oldalra fagylaltot halmozunk, a tetejét pedig karikára vágott banánnal és kivivel díszítjük.

CSOKOLÁDÉKRÉMES PALACSINTA
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 4 tojás sárgája, 1 dkg liszt, 1,5 dl tejszín, 2 szelet csokoládé

Elkészítése:
A tojás sárgáját elkeverjük a liszttel, tejszínnel, a lereszelt csokoládéval és sűrű krémmé főzzük. Ezzel a krémmel megtöltjük a kisütött és melegen tartott palacsintákat. Feltekerjük vagy négyrét hajtjuk, tűzálló tálba, sorba rakjuk és a maradék krémmel leöntjük a tetejét. Néhány percre sütőbe téve átforrósítjuk és azonnal tálaljuk.

CSOKOLÁDÉS PALACSINTA 01.
Elkészítése:
Szép, vékony palacsintákat sütünk. Két tojássárgáját habosra keverünk három evőkanál porcukorral. Öt-tíz dkg csokoládét egy pohár tejjel tűzön felolvasztunk, elkeverjük ezt is a tojássárgájával és kevés vaníliakrémmel, és egy csipet sóval lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Megkenjük vele a palacsintákat, amelyeket azután összetekerünk, és kristálycukorban, reszelt mandulában és pisztáciában megforgatva, azon forrón tálalunk.

CSOKOLÁDÉS PALACSINTA 02.
Hozzávalók 4 személyre: 12 palacsinta - az ikrával töltött palacsintánál megadott alapanyagokból és leírt módon elkészítve
A diókrémhez:
25 dkg őrölt dió, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1-2 dl tej, reszelt citromhéj, őrölt fahéj
A csokoládékrémhez:
20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg csokoládé, 10 dkg pirított mandula, 2 cl rum

Elkészítése:
A szokásos módon FLORIOL étolajjal kisütjük a 12 palacsintát. Tejjel leforrázzuk és összekeverjük a darált diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a kevés őrölt fahéjat, s miután kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat. Lehet felgöngyölve, kettőbe, vagy négybe hajtva - az étteremben ez utóbbi mód a szokásos. Tálalásra szánt adagonként, vagy együtt tűzálló tálra, tányérokra tesszük. A puhára olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük, s kihűtve hozzáadjuk, a 2 dl tejjel már simára főzött csokoládét. Belekeverjük az összetört pirított mandulát, a rumot, ráöntjük a palacsintákra, és az egészet forró sütőben összesütjük. Tálalásnál meghintjük porcukorral.

CSOKOLÁDÉS PALACSINTAFELFÚJT 01.
Hozzávalók:
12 édes palacsinta, 3 tojás, 15 dkg főzőcsokoládé, 7 dkg cukor, 1/2 cs. vaníliás cukor.

Elkészítése:
A csokoládét felolvasztjuk. A tojásfehérjét a kristály- és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Egymás után belekeverjük a tojássárgájákat, és a felolvasztott csokoládét. A palacsintákat megtöltjük a csokoládékrémmel és félbevágjuk. Egy kivajazott tepsibe egymásra rakjuk, majd leöntjük a maradék krémmel. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük, míg kívül ropogós, belül meg krémszerű lesz.
Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

CSOKOLÁDÉS PALACSINTAFELFÚJT 02.
Hozzávalók:
8 db francia palacsinta, 3 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 3 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg csokoládé, 2 dkg vaj

Elkészítése:
A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a tejben felolvasztott csokoládét, a kristálycukrot. Állandóan kevergetve felfőzzük.
A tűzhely szélére húzva, hozzákeverjük a maradék vajat, a tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét.
Megtöltjük a krémmel a palacsintákat, óvatosan összehajtjuk, vajjal kikent jénaiba helyezzük.
Közepesen meleg sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk.

CSOKOLÁDÉS RAKOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
10 db palacsinta, 12 dkg darált dió, 5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rizsliszt, 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj, 1/2 dl rum, 1 evőkanál kakaó

Elkészítése:
A darált diót a vaníliás cukorral és 2 evőkanál kristálycukorral összekeverjük, majd 2 dl tejjel felfőzzük. Az így elkészített töltelékkel megtöltjük a palacsintákat. A csokoládéöntethez a két tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, a kakaót, a rizslisztet, az olvasztott csokoládét, a tejjel összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrűre főzzük. A diókrémmel töltött, negyedére összehajtott palacsintákat üvegtálra helyezzük, majd csokoládé öntettel leöntjük.

CUKKINIS PALACSINTA
Hozzávalók:
12 sós palacsintához való tészta, 2 cukkini, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl, olaj

Elkészítése:
A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkinit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.

CUKKINIS PALACSINTÁCSKA
Hozzávalók:
3 tojás, 3 dl tej, 20 dkg liszt, 40 dkg cukkini, só, őrölt köménymag, a sütéshez olaj, 10 dkg füstölt sajt reszelve

Elkészítése:
A tojásokat fölverjük, Felváltva hozzáadjuk a tejet meg a tisztet, sóval, őrölt köménnyel ízesítjük. A cukkinit megmossuk, és káposztareszelőn lereszeljük, majd a tojásos masszához heverjük. A tarkedli sütőt beolajozzuk és a mélyedéseiben kis palacsintácskákat, sütünk a cukkinis masszából.
A kész cukkinis palacsintácskákat megszórjuk a reszelt, füstölt sajttal és azon melegében kínáljuk.
Készíthetjük palacsintasütőben is.

CSÚSZTATOTT DIÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3,5 dl tej, 8 dkg finomliszt, 6 dkg vaj a sütéshez

Elkészítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és fele porcukorral, felengedjük a tejjel, majd csomómentesen elkeverjük a liszttel. Könnyedén közé keverjük a kevés cukorral keményre felvert tojáshabot.
Megforrósított vajon, a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, de mindig csak egyik oldalát sütjük meg, majd a lágy felükkel fölfelé, egymás fölé csúsztatjuk, mindegyik tetejére porcukorral elkevert darált diót hintünk. Az utolsó palacsintát sült felével felfelé helyezzük a tortára. Forró sütőbe téve, néhány perc alatt átmelegítve tálaljuk.

CSÚSZTATOTT DIÓS PALACSINTA 02.
Elkészítése:
Habosra keverünk négy tojássárgát öt deka porcukorral meg öt deka puha vajjal.
Felengedjük három és fél deci tej-jel, végül közé keverünk nyolc deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajon palacsintát sütünk belőle, egy kissé vastagabbakat a szokottnál és csak az egyik felüket. sütjük meg, majd lágy felükkel felfelé egymás fölé csúsztatjuk őket egy tűzálló tálra.
Mindegyik palacsinta lágy felét meghintjük porcukorral kevert, egy kevés őrölt fahéjjal ízesített darált dióval. (15 deka kell hozzá). A tetejére üres palacsinta kerül, sült felével felfelé. A forró sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél, Szabó Béla, Szente Renáta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.