Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 7

2016.02.08

PALACSINTA LEXIKON

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók - A tésztához:
4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, fél dl szódavíz, csipetnyi só
A töltelékhez: 50 dkg aromás, savanykás ízű alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál tej)

Elkészítése:
A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat.
Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a palacsinta töltelékét.
Az almákat megtisztítom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen. Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, míg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülni, mégpedig a sült felével felfelé.
Előmelegített, forró sütőben jól átmelegítem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás.
Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 02.
Elkészítése:
Három tojás sárgáját, három kanál lisztet, három deka vajat jól kikeverünk, három tojás kemény habját és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Csak egyik oldalát sütjük meg a palacsintasütőben, tálra csúsztatjuk és megtöltjük vagy darált sült hússal, vagy paprikás tejfeles gombával, egy sor töltelékkel, egy sor tésztával, ha kész, sütőben összemelegítjük, reszelt sajttal tálaljuk.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg HÉRA sütőmargarin

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből habot verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot, és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgát, vaníliás cukrot, a maradék cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, tejszínt, elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A HÉRA főzőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintákat kisütjük. HÉRA margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, s ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta tart. 120-130 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 04.
Elkészítése:
Habosra keverve 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, hozzáadunk 12 dkg lisztet, felöntjük 3.5 dl tejjel, beleteszünk 4 tojásfehérjéből vert kemény habot. Forró olajon vastag palacsintákat sütünk belőle. Csak az egyik oldalukat sütve meg, tűzálló tálra, egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel felfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, vagy cukorral elkevert reszelt citromhéjjal, vagy cukros darált mandulával. Sütőben átforrósítjuk. Ne pirítsuk meg! Úgy szeleteljük, mint a tortát.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 06.
Elkészítése: K
Készítsünk palacsintatésztát 4 dkg vajból, 6 dkg cukorból, 4 tojás sárgájából, a 4 tojás, habbá vert fehérjéből, 10 dkg lisztből és 3 dl tejből. Keverjünk tölteléket 5 dkg darált dióból, 15 dkg cukorból, 2 dkg kakaóból. A palacsintákat csak egy oldalukon süssük meg, és sült oldalukkal lefelé csúsztassuk őket Termover tálba, felső oldalukat hintsük meg a töltelékkel. A legfelső palacsintának süssük meg mindkét oldalát. A tálat tegyük sütőbe, de csak közepesen melegbe, hogy ne süssön, inkább csak tartsa a hőt.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 07.
Hozzávalók - A tésztához:
6 dkg vaj, 6 tojás, 6 dkg liszt, só, kevés tej, 5 dkg zsír
A töltelékhez:
10 dkg darált dió, 6 dkg cukor, 3 szelet reszelt csokoládé

Elkészítése: A vajat habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját. 15 percig együtt keverem, ezután beleteszem a lisztet, pici sót és annyi tejet, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjak.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, és a tésztához keverem.
Bezsírozott palacsintasütőben kisujjnyi vastag palacsintákat sütök, de csak az egyik oldalukat sütöm meg.
A kész palacsintákat egymás után lapos tűzálló tálra csúsztatom. Az egyiket megszórom cukros darált dióval, a következőt reszelt csokoládéval, amíg a tészta el nem fogy. Az utolsó lapot úgy borítom a tálra, hogy a megsült része legyen felül.
Mérsékelten meleg sütőben 12-15 percig sütöm.
Forrón, tortaszerűen szeletelve tálalom.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 08.
Hozzávalók:
20 dkg grízes liszt, 8 tojás, 5 dl tejszín, 12 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan beleszórjuk a lisztet és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük. Kb. 10-15 percet pihentetjük. Közben, a fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk és körkörös forgatással annyi tésztát terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát kapjunk. Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt.
Közben, mikor már a megsütött palacsinta teteje kissé megszikkadt, a különböző receptek szerint megadott anyagokkal megszórjuk, meglocsoljuk vagy megkenjük, s erre csúsztatjuk majd rá a második palacsintát.
A tetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül, majd az egész tortaszerűen lerakott tésztát közép meleg sütőben kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 09.
Hozzávalók:
20 dkg rétesliszt, 5 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 8 tojás, 12 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
A vajat a tojások sárgájával és a porcukorral habosra keverjük, reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan beleszórjuk a lisztet és beleöntjük a tejszínt. Simára keverjük.
KB 10-15 percet pihentetjük. Közben a fehérjékből kemény habot verünk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához. A maradék vajból egy keveset palacsintasütőben felforrósítunk és körkörös forgatással annyi tésztát, terítünk szét benne, hogy kb. ceruza vastagságú palacsintát, kapjunk. Egyik oldalát szép pirosra sütjük, majd vajjal kikent tálra csúsztatjuk át az első palacsintát, s elkezdjük sütni a következőt. Közben, mikor már a megsütött palacsinta teteje kissé megszikkadt, a különböző receptek szerint megadott anyagokkal megszórjuk, meglocsoljuk, vagy megkenjük, s erre csúsztatjuk majd rá a második palacsintát. (Pl. vaníliás porcukorral elkevert 15 dkg darált dió.) A tetejére kerülő palacsintát úgy tesszük rá, hogy annak a sült oldala legyen felül, majd az egész tortaszerűen, cikkekre vágva tálaljuk. Különböző mártásokat is adhatunk hozzá.
(Puncsmártás, vagy vaníliasodó, borsodó stb.)

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 10.
Elkészítése:
Ahány tojásból készítjük, annyi dkg liszt, vaj, cukor szükséges hozzá és annyi tej, hogy sűrű palacsintatésztát nyerjünk. A tojás sárgáját a porcukorral jól elkeverjük, beletesszük a vajat, csipet sót, lisztet, annyi tejet, hogy sűrű palacsintatészta legyen, és végül hozzákeverjük a tojás keményre vert habját. Bő, forró zsírba merőkanállal teszünk a tésztából és az egyik oldalát pirosra, sütjük. Rácsúsztatjuk egy tálra. Minden palacsintát megkenünk lekvárral, vagy cukros dióval meghintjük.
A legfelsőre nem teszünk semmit, forró sütőben megsütjük.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 11.
Hozzávalók:
négy tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, mint a tortát.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 12.
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1dl tejszín, 8 dkg porcukor, 1cs. vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg Héra sütőmargarin

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből habot, verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgáját, vaníliás cukrot a maradék cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, tejszínt, elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A Héra sütőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintákat kisütjük. A Héra margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, az utolsó palacsintát fordítva helyezzük rá. 120-130°-os sütőben 20-25 percig sütjük. Torta alakura vágjuk, megszórjuk vaníliás cukorral és puncsmártással tálaljuk.

PUNCSMÁRTÁS
Hozzávalók 4 személyre:
3 l tej, 3 tojás sárgája, 3 dkg finomliszt, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 dl narancslé, 8 dkg cukor, 1 dkg vaníliás cukor, 1 dl tejszín

Elkészítése:
Habüstben 1 dl tejet, a tojássárgájákat, a cukrot, a vaníliás cukrot habverővel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk és keverés közben az alaphoz, öntjük. A habüstöt vízgőzön állandó keverés közben felfőzzük (mán gondolom a tartalmat). Ezután levesszük és hozzákeverjük a tejszínt, narancslevet és a rumot. Ízlés szerint darabolt mazsolát is tehetünk bele (ebben az esetben a mazsolát áztassuk be a rumba!)

CSÚSZTATOTT PALACSINTA 13.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, olaj a sütéshez, 12 dkg vaníliás porcukor, 1 kiskanál reszelt citromhéj

Elkészítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vajjal, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, végül a sűrű masszába forgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot. Beolajozott serpenyőben kb. fél centi vastag palacsintákat, készítünk, de csak a 4 egyik falét sütjük meg. A serpenyőből a tálra csúsztatott palacsinta felső, puha felét vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal hintjük meg, és rácsúsztatjuk a kővetkező palacsintát.
Az egymásra halmozott palacsintákat forró sütőben 200 C-on 5-6 perc alatt átmelegítjük és forrón, cikkekre vágva kiháljuk.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA BORSODÓVAL
Hozzávalók:
8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4 dkg vaj, 4 adag borsodó, 5 dkg mazsola

Elkészítése:
A már ismert módon elkészítjük a palacsintatésztát, s elkezdjük sütni a kisujjnyi vastagságú palacsintákat. Az elsőt átcsúsztatjuk egy kivajazott tűzálló tálra, megszórva mazsolával és vaníliás porcukorral a tetejét. Ezt addig folytatjuk, amíg a tészta tart. Végül kb. 8 percre meleg sütőbe tesszük, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. Külön adunk mellé sűrű borsodót.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA PÖRKÖLT MOGYORÓVAL ÉS CSOKOLÁDÉMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg vaj
Töltelékhez:
20 dkg mogyoró, 10 dkg cukor, 2 dkg vaj. 4 dkg csokoládémártás

Elkészítése:
A már ismert módon elkészítjük a csúsztatott palacsintákat. Szitán a mogyorót kissé átpirítjuk. A cukrot megolvasztjuk, beletesszük a mogyorót, és egy vajjal megkent sütőlapra öntve szétterítjük. Mikor kissé kihűl, durvára ledaráljuk. A csúsztatott palacsintákat ezzel a pörkölt, cukrozott mogyoróőrleménnyel megszórjuk. Sütőbe téve kb. 8-10 perc alatt átsütjük. Tetejét porcukorral megszórjuk, cikkekre vágva tálaljuk. Külön edényben, meleg csokoládémártást adunk mellé.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA PUNCSMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
8 db csúsztatott palacsinta tésztája, 4 dkg vaj
Töltelékhez:
12 dkg dióbél, 12 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg narancsdzsem, 1 dkg vaníliás cukor, 4 adag puncsmártás

Elkészítése:
A csúsztatott palacsintatésztát az ismert módon elkészítjük. A palacsintasütőben kevés vajat hevítünk, és elkezdjük sütni az első ceruza vastagságú palacsintát. Ezt megvajazott tálra csúsztatjuk, s ha a teteje kissé megszikkadt, megszórjuk darált dióval elkevert porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, erre narancsdzsemet csöpögtetünk, és ezt így folytatjuk, amíg a massza tart. Az utolsó palacsintát úgy tesszük rá, hogy sült oldala legyen felül, majd az egészet közép meleg sütőben kb. 8 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, cikkekre vágva tálaljuk. A forró puncsmártást külön edényben adjuk mellé.

CSÜLKÖS PALACSINTA GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 20 dkg sajt, 3 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba, 1 dkg só, 3 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl A palacsintához:
35 dkg liszt, 3 db tojás, 6 dl tej, 15 dkg zsír, 5 g só

Elkészítése:
A lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel csomómentesre eldolgozzuk, aztán az elkészült palacsinta tésztából, az olvasztott zsír felhasználásával, megsütjük a palacsintákat. A megtisztított és megmosott csülköt puhára főzzük, majd kicsontozzuk és ledaráljuk. A ledarált húst a palacsintára kenjük, reszelt sajtot szórunk rá, felgöngyöljük, aztán tűzálló tálra rakva, forró sütőben annyira átmelegítjük, hogy a sajt elolvadjon a palacsintában. Elkészítjük a gombamártást. A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát finomra szeleteljük, a gombát szeletekre, a zöldpetrezselymet ugyancsak finomra vágjuk. A felolvasztott zsírban a hagymát arany sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, majd lepirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, aztán a tejfölt hozzáadva, átforraljuk. A forró gombamártást külön edényben tálaljuk a palacsintához.

CUKKINI PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
1 kisebb cukkini, 1 tojás, fehér bors, só, ételízesítő, liszt, olívaolaj

Elkészítése:
A cukkinit lereszeljük, belekeverjük a tojást, fehér borssal, ételízesítővel ízesítjük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy palacsintatésztához hasonló sűrűségű legyen. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nem sül át.

CUKKINIS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 sós palacsintához való tészta, 2 cukkini, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl, olaj

Elkészítése:
A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkinit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.

CUKROS PALACSINTA
Elkészítése:
Teljesen úgy járunk el, mint a lekváros palacsintával, csak vaníliás cukorral töltjük.

CURRYS ZÖLDBORSÓVAL TÖLTÖTT PALACSINTA, RÁNTVA
Hozzávalók:
1 csésze rizs, 20 dkg friss vagy 1/2 csomag mirelit zöldborsó, 3 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, a panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa. 1 teáskanál curry, 1 teáskanál só, vegeta, késhegynyi őrölt bors, a sütéshez: olaj

Elkészítése:
A rizst puhára főzzük, a zöldborsót kevés vízben megpároljuk. Leszűrjük és összekeverjük a curryvel, sóval, borssal, vegetával. A palacsintatésztához a tojásokat felverjük, összekeverjük a liszttel és a tejjel, sózzuk. Palacsintákat sütünk, majd megtöltjük őket a rizses masszával. Összetekerjük, a végeit begyűrjük és bepanírozzuk. Forró olajban mindkét oldalát barnára sütjük. Majonézes salátával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta


 


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.