Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PALACSINTA LEXIKON 8

2016.02.11

PALACSINTA LEXIKON

DAHL - PALACSINTA
Hozzávalók:
2 dl rizs, 1 dl lencse, 1 dl joghurt, 1-1 mokkáskanál só és piros paprika

Elkészítése:
A lencsét és a rizst előző este áztassa be. Csurgassa le, fűszerezze, majd törje alaposan össze. Öntse hozzá a joghurtot, és annyi vizet, hogy szokásos palacsintatészta sűrűségű pépet kapjon. Kissé vajazza meg a serpenyőt, és a szokásos módon merjen bele egy adagnyi tésztát. Amikor a pezsgés abbamarad, akkor fordítsa meg, és barnítsa a másik oldalát is. Tálalható üresen, csípős fűszerkeverékkel megszórva, de a legjobb fűszeres, sült burgonyával, rizzsel, vagy párolt káposztával.

DÁN PALACSINTA
Elkészítése:
A tésztáját úgy készítik, ahogy Magyarországon is szokás, de azt a dánok csak a legritkább esetben töltik meg. E helyett fagylaltot adnak hozzá (még ha háromszögre hajtják, s bele helyezik, a nagy része akkor is kilátszik) és mellé teszik a lekvárt.

DATOLYAPALACSINTA
Hozzávalók:
2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, fél dl olaj, 25 dkg datolya, 1 csomag vaníliás cukor, kevés szódavíz, csipet só, fél citrom leve és reszelt héja

Elkészítése:
A datolyát kimagozom, és nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kikeverem a sóval, az olajjal, a liszttel, a tejjel, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, majd annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a tészta. A masszába belekeverem a datolyadarabokat, és kevés olajjal kikent palacsintasütőben kis palacsintákat sütök belőle. Még melegen megszórom vaníliás cukorral és négyrét hajtva kínálom.

DARÁS PALACSINTA
Elkészítése:
Vaníliás tejben a szokásos módon tejbegrízt készítünk, amelyet még melegen 1 tojássárgájával és mazsolával elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, málnaszörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.

DÉLIGYÜMÖLCS PALACSINTATÉSZTÁBAN
Hozzávalók:
3 dl sűrű édes palacsintatészta, 20 dkg narancs, 3 dl olaj, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 40 dkg banán, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
A gyümölcsöt meghámozzuk, a narancsot cikkekre szedjük, a banánt - ha túl kemény - tetszés szerint hosszában félbe is vághatjuk. Az előkészített gyümölcsöket belemártjuk a sűrű palacsintatésztába, kiemelve jól lecsepegtetjük és bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk.

DIÓS PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
A diót keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, öntsük hozzá a tejet, majd alacsony lángon főzzük állandó keverés mellett, míg krémes állagúvá válik. Vegyük le a tűzről és tegyük hozzá a mazsolát és a citromhéjat. A kész krémmel töltsük meg a palacsintákat. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.

DIÓS PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
vanília 1/3 rúd, citromhéj 1/2 db-ról, mazsola 10 dkg, darált dió 20 dkg, cukor 10 dkg

Elkészítése:
Teljesen úgy, mint a fenti, csak vaníliás, citromhéjas, mazsolás őrölt dióval töltjük.

DIÓS PALACSINTA 03.
Elkészítése:
A darált diót porcukorral, kevés tejjel, 2 cl rummal, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, feltekerjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

DIÓS PALACSINTA 04.
Hozzávalók:
2 db tojás, 8 dkg rizsliszt, 8 dkg darált dió, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, só, 1 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:
A két tojást a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi anyagot, majd a habverővel simára kevert masszát kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A kisült palacsintákat összehajtogatjuk, majd cukrozott darált dióval vagy barackízzel ízesítjük.

DIÓS PALACSINTA 05.
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 20 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 dl tej v. tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítése:
A darált diót a porcukorral, vaníliás cukorral jól összekeverjük, ráöntjük a tejet vagy tejszínt, és állandó keverés mellett krémmé főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a megmosott, leszárított mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A kisütött palacsintákat megtöltjük a diókrémmel, négyrét hajtva tűzálló tálban sorba rakjuk, és egy-két kanál tejszínnel meglocsolva forró sütőben átmelegítjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

DIÓS PALACSINTA CIKÓRIÁVAL ÉS ROKFORT SAJTTAL
Hozzávalók:
200 g liszt, 50 g dió, 1 tk só, 4 tojás, 5 dl tej, 1/2 dl olaj, 2 cikória, 2 dl húsleves, 100 g rokfort sajt

Elkészítése:
A diót ledaráljuk. A lisztet, sót, tojást, tejet összedolgozzuk. Hozzákeverjük a diót és az olajat, és legalább 1 órát hagyjuk pihenni. Süssük ki a palacsintákat. A húslében főzzük 10 percig a cikóriát, vegyük ki és hosszában vágjuk ketté. Tekerjük bele a palacsintába és tegyük a tekert részével lefelé egy tepsibe. Osszuk el rajta a rokfortot és süssük 8 percig 200 C-os sütőben.

DIÓS PALACSINTA GŐZBEN FŐZVE
Hozzávalók:
8 db sima édes palacsinta, 12 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A darált diót összekeverjük a porcukorral. A kisütött palacsintákat egy kerek tűzálló tálba a cukros dióval megszórva rétegesen lerakjuk. A tálat lefedve 10 percig gőzben főzzük. Porcukorral meghintve, tortaformára felszeletelve kínáljuk.

DIÓS PALACSINTA MÁS MÓDON
Hozzávalók:
Dió 25 dkg, cukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd, cukor 6 dkg

Elkészítése:
Tésztája úgy készül, mint a fenti, a diótölteléket a következőképpen rakjuk rá. Egy pudingformában palacsintát és diót egymás fölé rakunk, a befedett formát 10 percig gőzben főzzük. Tálra borítva, vaníliás cukorral hintjük be.

DIÓS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése:
5 dkg finomra darált, sós dióbelet 12 vékony, sós palacsintára osztva, szorosan feltekerjük. Végeiket úgy hajtjuk be, hogy ne nyíljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojást, 1 csapott tk sót, 1 kk. őrölt borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a palacsintákat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darált dióbél, só keverékébe hempergetve rányomkodjuk. Óvatosan, kis adagokban, forró olajban, 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük, leitatjuk. Finom sör- vagy borkorcsolya. Hidegen magában vagy majonézes mártással előételként tálaljuk.

DIÓS PALACSINTATEKERCS
Hozzávalók:
15 db szokásos módon sütött sós, töltetlen palacsinta, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A dió felét összekeverjük a tejföllel, a sóval és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat egyenként megkenjük a krémmel, és szorosan feltekerjük. A kis hengereket középen kettévágjuk, így 30 darab lesz. A zsemlemorzsát és a megmaradt diót összekeverjük. A palacsintadarabokat először megmártjuk a felvert tojásban, majd a diós zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban szép barnáspirosra sütjük. Remek sör- vagy borkorcsolya.

DIÓS RAKOTT PALACSINTA 01.
Hozzávalók:
15 db palacsinta, 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 4 dl tej, 5 dkg vaj, 4 evőkanál rizsliszt, 1 db tojássárgája, 2 db tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg csokoládé reszelék

Elkészítése:
A palacsintákat cukros darált dióval megtöltjük, és jénai tálba szorosan egymás mellé helyezzük, majd leöntjük a következő öntettel. A tejet elkeverjük a rizsliszttel, és gőz fölött sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, a kristály és vaníliás cukorral összekevert tojássárgáját. Végül óvatosan hozzá keverjük a tojások kemény habját, leöntjük vele a palacsintákat, és fogyasztás előtt kb. 15 perccel közepes meleg sütőbe tesszük. A sütőből kivéve a tetejét csokoládé reszelékkel díszítjük.

DIÓS RAKOTT PALACSINTA 02.
Hozzávalók:
12 db palacsinta, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, fél dl tejszín, 2 evőkanál rum aroma

Elkészítése:
A darált diót a porcukorral elvegyítjük, majd a tejszín hozzáadásával kb. 5 percig állandó keverés közben megfőzzük. A tűzről levéve rum aromával ízesítjük. A palacsintákat rétegesen helyezzük egymásra, minden réteget megkenünk a töltelékkel. A felső palacsintát díszítjük olvasztott csokoládéval.

DIÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük. Egyszerre csak keveset süssünk, hogy "úszhassanak" a kis palacsinták.

DIPLOMATA PALACSINTA
Elkészítése:
A kenyérszeleteket zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.

DISZNÓSAJTOS PALACSINTA (PETRESS ZSUZSANNA SZÍNMŰVÉSZ)
Elkészítése:
A disznósajtot megdaráljuk és kevés olajjal, meg finomra vágott hagymával pörköltet készítünk belőle. Pici tört fokhagymával ízesíthetjük. Tehetünk bele egy egész tojást is. Hagyományos sós palacsintákat készítünk, de nem hajtogatjuk össze, hanem egymásra fektetve a húsmasszával megkenjük. A tetejére juhtúrót kenünk, és a sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Úgy vágható, akár a torta. Salátával, savanyúsággal tálaljuk.

DOROTTYA PALACSINTA
Hozzávalók kb. 6-8 személyre:
10 dkg vaj vagy margarin, 10 tojás, 10 dkg cukor, 15 dkg liszt, 6 dl tejszín, 1/2 citrom héja, 10-15 dkg vaj a sütéshez, 10 dkg darált dió, 10 dkg darált mák, 5 evőkanál ribizli dzsem, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A vajat a tojás sárgájával és a cukor nagyobbik részével jól kikeverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzákeverjük a lisztet és a tejszín felét. A tojásfehérjét a cukor fennmaradt részével kemény habbá verjük, felét a masszához adjuk, majd a tejszín másik felével felhígítjuk. Palacsintasütőben, kevés felforrósított vajon, kis merőkanálnyi adagokban, mindegyiket csak egyik oldalán sütjük. Megsütött felével lefelé, megvajazott tűzálló tálra csúsztatjuk. Megkenjük dzsemmel, meghintjük darált dióval, majd rácsúsztatjuk a következő palacsintát. Erre a dzsem után mákot szórunk. A diót és a mákot váltogatva a dzsemmel megkent palacsintákat egymásra helyezzük. A legfelső palacsintát csak vaníliás cukorral szórjuk meg. A félretett, cukorral felvert tojáshabot egy-két evőkanálnyi dzsemmel óvatosan átkeverjük. Ezzel a gyümölcshabbal bevonjuk a palacsintatornyot. Közepes tűznél aranysárgára sütjük. Tálaláskor tortacikk formára szeljük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
PALACSINTA LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Budavári Vyzy Antal, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana, Nánássy Lóránt, Schiller Aurél,
Szabó Béla, Szente Renáta


 


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.