Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 5.

2019.07.13

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott zöldbab 5.
Hozzávalók:
1 zacskó zöldbab, 5 db tojás, 1 pohár tejföl, reszelt sajt

Elkészítése:
Egy zacskó zöldbabot puhára főzünk enyhén sós vízben (még finomabb, ha teszünk a vízbe egy kanál cukrot). Lecsorgatás után tepsibe tesszük. A tojásokat jól felverjük, beletesszük a tejfölt és ráöntjük a babra. A tetejére egy kis reszelt sajtot teszünk. Sütőben sütjük, akkor kész, ha a sajt aranysárgára sült.

Rakott zöldbab 6.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 300 g fűszeres puha kolbász, 2 kemény tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, 80 g reszelt kemény sajt, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, diónyi vaj, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A zöldbabot enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. A kolbászt felkarikázzuk, a zöldbabbal összekeverjük, majd egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük. A tetejét megrakjuk a vékonyra karikázott kemény tojással, megszórjuk sóval, borssal. A tejfölt kikeverjük az olajjal és a reszelt sajttal, megsózzuk, és a lerakott zöldbabra öntjük. A tálat betakarjuk alufóliával, és 15 percig előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön pároljuk, majd levesszük az alufóliát, és erős tűzön már csak addig sütjük, amíg a teteje piros nem lesz. Azonnal tálaljuk, mert csak melegen jó.

Rakott zöldbab 7.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, híg fehér mártás (besamel), 2 tojás, 1 pohár tejföl, pici só, 20 dkg darált sonka, füstölt-főtt tarja, - vagy 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A fehér mártáshoz: 6 dkg vajat felforrósítunk, hozzáadunk 4 dkg lisztet, majd 4 dl tejet (hideget, különben csomós lesz a mártás), kb. 5-10 percig főzzük, kevergetjük.

A zöldbabot tisztítjuk, daraboljuk, főzzük (maradjon egy picit ress). A fehér mártáshoz adjuk a felvert tojásokat és a kevés sóval kikevert tejfölt. Egy jénai tálat kiolajozunk, a hozzávalókat lerakjuk - egy sor bab, egy sor sonka vagy sajt a mártással megöntözve (én 2 rétegűre szoktam készíteni). A megmaradt sajtot vagy sonkát a tetejére szórjuk, sütőben jól átsütjük. Ha sajttal készítjük, akkor köretnek is nagyon finom valamilyen sült-párolt-grillezett hús mellé.

Rakott zöldbab 8.
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab, 50 dkg sertéshús, 1/2 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, 20 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg vaj, 1 dl húsleves.

Elkészítése:
Az apróra vágott sertéshúst forróolajban pirosra pirítjuk, hozzáadjuk a nagy fej karikára vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, és fölengedjük egy kevés húslevessel, hozzátesszük a paradicsompürét és a fűszereket. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, a rizst külön húslevesben megpároljuk. Kivajazott tűzálló tálba egy sor rizst terítünk, erre a hús sűrűjét, erre a zöldbabot, majd újra rizst és a maradék húslevest. Ráöntjük a tojással elkevert tejfölt, és a sütőben átsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ZÖLDBABOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.