Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 6.

2019.11.21

RAKOTTAK LEXIKONJA

Zöldbab

 

Rakott zöldbab 8.
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab, 50 dkg sertéshús, 1/2 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, só, bors, 20 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 tojás, 2 dkg vaj, 1 dl húsleves.

Elkészítése:
Az apróra vágott sertéshúst forróolajban pirosra pirítjuk, hozzáadjuk a nagy fej karikára vágott vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, és fölengedjük egy kevés húslevessel, hozzátesszük a paradicsompürét és a fűszereket. A zöldbabot sós vízben megfőzzük, a rizst külön húslevesben megpároljuk. Kivajazott tűzálló tálba egy sor rizst terítünk, erre a hús sűrűjét, erre a zöldbabot, majd újra rizst és a maradék húslevest. Ráöntjük a tojással elkevert tejfölt, és a sütőben átsütjük.

Rakott zöldbab 9.
Elkészítése:
1 kg tisztított, megmosott, darabolt zöldbabot ételízesítővel kevés vízben puhára főzünk, majd leszűrjük, és eltesszük a levét.
Kevés étolajban 2-3 közepes nagyságú hagymát megdinsztelünk, hozzáadunk állandó keverés mellett kb. 150 gr extrudált szójagranulátumot, és az egészet 5-6 percig tovább dinszteljük a zöldbablével.
A szóját babérlevéllel, majoránnával, köménymaggal, édes törött pirospaprikával, 1-2 db szeletelt zöldpaprikával, 1 db szeletelt paradicsommal fűszerezzük, majd további 10-15 percig főzzük.
Utána tepsibe rakjuk a zöldbab felét, ráterítjük a fűszeres szóját, majd a tetejére a maradék zöldbabot.
Ráöntünk 2 pohár tejfölt, és 10 dkg füstölt sajtot reszelünk egyenletesen a tetejére.
Forró sütőben kb. 10 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.

Rakott zöldbab 10.
Hozzávalók: (4 személyre)
1/2 kg zöldbab, 10 dkg margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, 2 db tojás

Elkészítése:
A megtisztított apróra vágott zöldbabot sós vízben puhára főzzük.
A zsemlemorzsát 10 dkg margarinban megpirítjuk, majd elfelezzük.
Felét egy tűzálló tál alján elősütjük.
Rárakjuk a puhára főtt zöldbabot, majd a zsemlemorzsa másik felét a zöldbabon egyenletesen elosztjuk. 2 dl tejfölben elkeverünk 2 tojássárgáját, és ezt a zsemlemorzsa tetejére öntjük.
Forró sütőben 5 percig sütjük, majd sült hússal tálaljuk.

Rakott zöldbab 11.
Hozzávalók:
1 dl rizs, 2 dkg vaj, 4 tojás, 15 dkg füstölt sajt, 30 dkg sertéslapocka, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, só, 50-60 dkg gyorsfagyasztott zöldbab, törött bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, 2 dl csontié

Elkészítése:
A rizst váltott vízben megmosom, és a vajon üvegesre pirítom.
A tojást keményre főzöm, a sajtot lereszelem, a húst apró kockákra, a hagymát karikákra vágom. Az olajon megfonnyasztom a vöröshagymát, majd a húskockákat is ráteszem, megpirítom.
A pirított rizs felét tepsibe vagy tűzálló tálba terítem.
Megsózom, reszelt sajttal meghintem, majd kemény tojást karikázok rá.
Ezt is megsózom, ráteszem a húskockák felét, és betakarom a még fagyos zöldbab felével.
Sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezem, majd megismétlem a rétegezést.
A tetejére zöldbabnak és sajtnak kell kerülnie.
Végül lelocsolom a megsózott és megborsozott tejföllel.
Ráöntöm a csont- vagy húslevet, és szorosan lefedve, előmelegített, forró sütőben 50 percig párolom, majd a tetejét levéve kicsit megpirítom.
Tálaláskor ki-ki még külön is megszórhatja reszelt sajttal.

Rakott zöldbab 12.
Hozzávalók:
60 dkg zöldbab, 20 dkg gomba, 4 főtt tojás, 4 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 ek. liszt, vaj, bors, só

Elkészítése:
A zöldbabot tisztítjuk, sós vízben puhára főzzük és lecsepegtetjük.
A gombát szeleteljük, majd vajban, fedő alatt puhára pároljuk, közben sóval, borssal fűszerezzük.
Tűzálló tálat kikenünk vajjal, a bab harmadát belesimítjuk, két tojást
rákarikázunk és rátesszük a gomba felét.
Sózzuk, borsozzuk.
A tejfölt kikeverjük a liszttel, a sajttal és harmadát a tálba öntjük.
A rétegezést így folytatjuk, majd a legfelső babra öntjük a megmaradt mártást.
Vajdarabkákat morzsolunk a tetejére és előmelegített sütőben, pirosra sütjük. (megjegyzem, én több tejföl használtam a mártáshoz, s a tetejére még reszeltem sajtot)

Rakott zöldbab Tercsi módjára
Hozzávalók:
1 kg zöldbab 250 g főtt füstölt tarja, 200 g füstölt sajt, 30 g sűrített paradicsom, 2 dl tejföl, diónyi vaj, zsemlemorzsa, só, 8 tojás, petrezselyem

Elkészítése:
A megtisztított zöldbabot enyhén sós vízben megpároljuk, jól lecsepegtetjük.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, az aljára lerakunk egy sor babot, megszórjuk a kockára vágott tarjával, meghintjük a reszelt sajttal, majd ismét bab következik, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak - az utolsó sor bab legyen.
A tejfölt kikeverjük a paradicsompürével, kissé megsózzuk, egyenletesen szétkenjük a bab tetején, aztán egy kisebb merőkanállal 8 mélyedést, "fészket" nyomunk bele.
A tálat előmelegített sütőbe tesszük, a babot addig sütjük, amíg aranypiros nem lesz a teteje.
Akkor kivesszük a sütőből, és mindegyik fészekbe 1-1- egész tojást csúsztatunk, és már csak annyi időre tesszük vissza, amíg a tojásfehérje kocsonyásra sül.
A tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal melegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ZÖLDBABOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.