RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 7

Zöldbab
Rakott zöldbab sajttal
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab, 2 pár debreceni, 4 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, só, ételízesítő
Elkészítése:
A megtisztított, feldarabolt zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
Összekeverjük a karikára vágott debrecenivel, és három kockára vágott kemény tojással.
Kivajazott tűzálló tálba terítjük.
A tejfölt egy nyers tojással, 10 dkg reszelt sajttal és az ételízesítővel simára keverjük.
Ráborítjuk a zöldbabra.
A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Sonkás rakott zöldbab
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (lehetőleg sárga hüvelyű), 20 dkg főtt sonkaféle, 2 tojás, 3 dkg margarin, 1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű), 3 dl tej.
Elkészítése:
A zöldbabot gondosan megtisztítom, illetve az esetleges szálkáitól megfosztva megmosom, lecsöpögtetem, és 2-3 cm-es darabokra töröm.
Annyi forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem, amennyi éppen ellepi, majd az újraforrástól számított 5 percig főzöm.
Leszűröm, és hagyom kihűlni.
A margarint habzásig hevítem a liszttel, ráöntöm a forró tejet, és folytonos keverés közben sűrűre főzöm.
Ha már majdnem elválik az edény falától, belekeverem a közben nagyon apróra vágott sonkát, megsózom, belekeverem a fele mennyiségű finomra metélt petrezselyemzöldet, a csombort és a tejfölt.
Ha már nem forró, simára keverem a nyers tojásokkal.
A zöldbabot beleterítem egy lapos, széles tepsibe vagy tűzálló tálba, és rákenem a sűrű mártást.
Előmelegített, forró sütőbe tolva fedetlenül addig pirítom, amíg szép piros-barna kéreg keletkezik tetején.


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ZÖLDBABOK
Szerző:



