Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 8

2020.05.31

RAKOTTAK LEXIKONJA

HAGYMÁS RAKOTT BAB,
SZERB RECEPT
Hozzávalók:
45 dkg nagy szemű fehér bab (tetovói), 3 dl olaj, 1-1,5 kg vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél, cseresznyepaprika ízlés szerint

Elkészítése:
Az átválogatott babot megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni.
Puhára főzzük (ne főzzük szét!).
A vékonyan félfőre vágott hagymát forró olajon puhára pároljuk, enyhén megpirítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és ízlés szerint a cseresznyepaprikát.
Egy mély, zománcos vagy tűzálló edényt kikenünk olajjal.
Felváltva rétegezzük bele a babot és a párolt hagymát.
Az utolsó sor bab legyen.
A tetejére öntjük az olajat, amelyben a hagymát pároltuk és egy keveset a bab főzőlevéből.
175°C-ra melegített sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg a víz el nem párolog.
Sütés közben a babot ne keverjük!
Macedóniában ezt az ételt tavcsénak nevezik, arról az edényről kapta a nevét, amelyben készíteni szokás.
Hidegen is, melegen is tálalhatjuk.
Nemcsak előételként, hanem köretként is tojásételek, belsőségek és túró mellé.

MEXIKÓI RAKOTT BAB 01.
Hozzávalók:
40 dkg kolozsvári szalonna (3-5 mm vastagságra felszeletelve), 80 dkg kicsontozott nyers tarja (1 cm vastagságra felszeletelve), 1 kg savanyú káposzta (kissé eldarabolva. 50 dkg lóbab (beáztatott) 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja; 1...1.5 cm-es kockákra vágva), 1 szál parasztkolbász (félcentis karikákra vágva), 2-3 doboz paradicsompüré 1-2 evőkanál paprikakrém (erős)

Elkészítése:
Lerakási sorrend egy kb. 6 literes lábasba:
szalonna,
nyers tarja,
káposzta fele,
bab,
füstölt hús,
parasztkolbász,
káposzta másik fele, paradicsompüré fele elkeverve 2-3 deci vízben és a paprikakrémmel (ráönteni),
annyi vizet utánatölteni, hogy éppen ellepje,
paradicsompüré másik felét a tetejére kenni.
Sütni nagy lángon, fedő alatt 2 órát, fedő nélkül még egy órát.
Ha a lé elfő, vízzel, vagy borral pótolni kell.

MEXIKÓI RAKOTT BAB 02.
Hozzávalók:
30 dkg áztatott szárazbab, 1 kg darált disznóhús, 2 ek zsír, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 ek csípős Piros Arany, só, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 mk szurokfű, 3 hámozott, kimagozott paradicsom vastag szeletekre vágva, 10 vékony szelet szalonna

Elkészítése:
Tegyük a zsírt a hagymával serpenyőbe, pirítsuk üvegesre.
Adjuk hozzá a Piros Aranyat, sót, paradicsompürét és a darált húst.
Pirítsuk, amíg el nem párolog róla a víz.
Főzzük puhára a babot sós vízben, majd öntsük le a vizet.
Egy nagyméretű tűzálló edényt béleljünk ki 5 szelet szalonnával.
Rakjunk rá egy sor babot, majd egy sor darált húst, folytassuk a paradicsomszeletekkel, és újból a babbal és a hússal.
Fedjük be a paradicsomszeletekkel és a megmaradt szalonnával.
Tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük 25-30 percig.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
 
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.