Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 1.

2017.02.21

RAKOTTAK LEXIKONJA

Zöldbab
Árpagyönggyel rakott zöldbab

Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg árpagyöngy, 30 dkg kész pörkölt (maradék), 1 evőkanál olaj, 1 kávéskanál ételízesítő por, 60 dkg zsenge zöldbab, só, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt trappista sajt

A zöldbabot megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és ételízesítő porral fűszerezett vízben puhára főzzük.
Az árpagyöngyöt leöblítjük, és egy evőkanálnyi olajjal meg csipetnyi sóval ízesített vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
A leszűrt bab felét egy tűzálló tálba terítjük, rásimítjuk a puha árpagyöngyöt. Egyenletesen beborítjuk a pörkölttel, és a rétegezést a maradék babbal fejezzük be. Tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajtot, és a tálat előmelegített sütőbe toljuk.
Csak addig hagyjuk benne, míg a sajt ráolvad a tetejére, ez alatt az étel kellően átforrósodik (200°C-on 8-10 perc).

Besameles rakott zöldbab
Hozzávalók 4 személy részére:
60 dkg zöldbab, 15 dkg gépsonka, 5 dkg vaj vagy margarin, szódabikarbóna, só
Besamel:
1/2 l tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 4 db tojássárgája, 20 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors, őrölt szerecsendió

Először elkészítjük a besamelt. Felforrósítjuk a tejet, és a vajon világosra pirítjuk a lisztet. Apránként, folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet. Simára eldolgozzuk, és kis lángon krémmé főzzük. Gyakran megkevergetve hagyjuk langyosra hűlni. Megsózzuk, megborsozzuk, ízesítjük 1 csipet szerecsendióval, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a reszelt sajtot. A babot megtisztítjuk, és enyhén sós vízben, csipetnyi szódabikarbónával 1/4 óráig főzzük, majd lecsepegtetjük. Kivajazunk egy kb. 10 x 20 cm, 8 cm magas formát, aljára fektetünk kissé egymásra csúsztatva 2 - 3 szelet sonkát. Díszítéshez félreteszünk egy fél marék szép szál zöldbabot, a többit pedig 3 - 4 cm-es darabokra, a maradék sonkát pedig vékony csíkokra vágjuk. Mindegyiket finoman a besamelhez keverjük, és az egészet a formába simítjuk úgy, hogy lehetőleg az egészet kitöltse. A masszával telt formát tepsibe rakjuk, és annyi meleg vizet öntünk alá, hogy az a formát ellepje kb. 2 - 3 ujjnyi magasan.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten gőzöljük kb. 1/4 - óráig. Hústűvel szurkálva győződjünk meg arról, hogy valóban megsült-e. Kivéve a sütőből tálra borítjuk, a tetejét szép babszálakkal díszítjük, és 4 - 5 cm vastag szeletekre vágjuk.

Húsos rakott zöldbab
Hozzávalók:
1 kg konzerv zöldbab, (szezonban nyilván friss) 10 dkg rizs, só, 3 tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg darált sertéshús, 2 késhegynyi őrölt bors, 1 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt

A zöldbabkonzervet leszűröm. Közben a rizst sós vízben félig puhára főzöm. A tojássárgáját a kihűlt rizzsel összekeverem, hozzáadom a kemény habbá vert tojásfehérjét és a tejfölt. A füstölt szalonnát kockákra vágom, és kisütöm a zsírját. A zsírt leszűröm, és ebben pirítom meg a hagymát és a darált húst. Közben borssal, paprikával, sóval, fokhagymával fűszerezem. Zsírral kikent jénai tálba rétegesen lerakom a zöldbabot, a rizst, a húst úgy, hogy a tetejére zöldbab kerüljön. Az egészet leöntöm a szalonna maradék zsírjával. A tetejére szórom a szalonnapörcöt és a reszelt sajtot.
Sütőben átforrósítom, a tetejét szép pirosra sütöm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ZÖLDBABOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.