Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT BABOK, ZÖLDBABOK 2.

2017.03.28

RAKOTTAK LEXIKONJA

Argentin rakott bab
Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott, száraz tarkabab, 1 felaprított nagy hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes csípős paprika, 1 ek paradicsompüré, 0,5 mk szurokfű, 1 tk, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek citromlé, só, 2 karikára vágott paradicsom, 6 szelet füstölt szalonna. Elkészítése:
Főzzük meg a babot sós vízben. 1 ek zsíron kevergetve pirítsuk 10 percig a húst, hagymát. A maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet másik serpenyőben a paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1 sor húst, babot, öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így folytassuk, míg el nem fogy minden. Locsoljuk meg a tetejét citromlével, tegyünk rá szalonnaszeleteket. Közepes sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a szalonna a tetején megsül.

Hagymás rakott bab,
szerb recept
Hozzávalók:
450 g nagy szemű fehér bab (tetovói), 3 dl olaj, 1-1,5 kg vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél, cseresznyepaprika ízlés szerint. Elkészítése:
Az átválogatott babot megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Puhára főzzük (ne főzzük szét!). A vékonyan félfőre vágott hagymát forró olajon puhára pároljuk, enyhén megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és ízlés szerint a cseresznyepaprikát. Egy mély, zománcos vagy tűzálló edényt kikenünk olajjal. Felváltva rétegezzük bele a babot és a párolt hagymát. Az utolsó sor bab legyen. A tetejére öntjük az olajat, amelyben a hagymát pároltuk és egy keveset a bab főzőlevéből. 175°C-ra melegített sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg a víz el nem párolog. Sütés közben a babot ne keverjük!
Macedóniában ezt az ételt tavcsénak nevezik, arról az edényről kapta a nevét, amelyben készíteni szokás.
Hidegen is, melegen is tálalhatjuk.
Nemcsak előételként, hanem köretként is tojásételek, belsőségek és túró mellé.

Káposztás rakott bab á la Lézo
Hozzávalók (6 személyre):
40 dkg kolozsvári szalonna (3...5 mm vastagságra felszeletelve, bőr nélkül), 80 dkg kicsontozott nyers tarja (1 cm vastagságra felszeletelve), 1 kg savanyú káposzta (kissé eldarabolva, ha túl sós, picit leöblítve). 50 dkg nagy szemű (Juliska) bab (beáztatott), 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja) (1...1,5 cm-es kockákra vágva), 1 szál parasztkolbász (félcentis karikákra vágva), 2-3 doboz paradicsompüré, 1-2 evőkanál paprikakrém (erős) Elkészítése:
Lerakási sorrend (6 literes lábasba):
- 1 a Kolozsvári szalonna,
- 2 a nyers tarja,
- 3 a káposzta fele,
- 4 a bab,
- 5 a füstölt hús,
- 6 a parasztkolbász,
- 7 a káposzta másik fele,
- 8 a paradicsompüré fele, elkeverve 2-3 deci vízben és a paprikakrémmel (ráönteni),
- 9 annyi vizet utánatölteni, hogy éppen csak ellepje,
- 10 - a paradicsompüré másik felét a tetejére kenni.
Sütni (sütőben, nagy lángon): fedő alatt 2 órát, fedő nélkül még egy órát. Ha a víz nagyon elfő, pótolni kell.
Én, részben, borral szoktam pótolni

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT BABOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.