Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT BABOK ÉS ZÖLDBABOK 4.

2018.11.28

RAKOTTAK LEXIKONJA

RAKOTT ZÖLDBAB 02.
Elkészítése:
A szükséges mennyiségű zöldbabot kevés ételízesítős vízzel, olajjal lassú tűznél 8-10 percig pároljuk.
Felét rakjuk egy tepsi aljára.
Személyenként 3 dkg szójagranulátumot néhány percig áztassuk vegetás vízben. Annyi vizet öntsünk rá, amennyit a szója magába szív. Öntsünk rá olajat, tegyünk rá borsikafüvet, és pároljuk addig, amíg egy kicsit átsül. A rizst főzzük meg vegetás vízben, ha kész keverjük el a szójával és terítsük rá a tepsibe rakott zöldbabra, a tetejére tegyük a maradék zöldbabot.
Keverjünk össze 1 pohár kefirt 1 pohár tejföllel, és ezt öntsük a tetejére.
Végül reszeljünk rá sajtot, és irány a sütő.

RAKOTT ZÖLDBAB 03.
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg zöldbab, 10 dkg császárhús, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, 1 db egész tojás, 10 dkg füstölt (vagy lángolt) kolbász, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Az újraforrástól számított 10 percig főzzük, ezután leszűrjük, és kisebb tepsiben szétterítjük. A császárhúst nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, közben folyamatosan kevergetjük. A pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsírra ráhintjük a lisztet, és addig pirítjuk, amíg az habzani kezd. Ekkor ráöntjük a tejet és a zöldbab főzőlevéből 1 decit. Folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva beleszórjuk a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot és a felvert tojást. Hozzáadjuk még a megmosott, lecsurgatott és finomra aprított petrezselyem-zöldet. Az egészet jól összekeverjük. A kolbász bőrét lehúzzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk, majd a félretett pörccel együtt rászórjuk a zöldbab tetejére.
Rákenjük a sajtos, tojásos mártást, és előmelegített, közepes hőfokú sütőbe tolva addig pirítjuk, amíg a teteje színesedni kezd.
Vigyázat!
Nem szabad barnára sütni, mert az égett sajt keserű.

RAKOTT ZÖLDBAB 04.
Elkészítése:
Megtisztítunk, de egészben hagyunk egy fél kiló zöldbabot, lehéjazunk, és karikákra vágunk egy fél kiló paradicsomot. Három deka vajjal vagy Ráma margarinnal kikenünk egy mély tűzálló tálat, alulra terítjük a zöldbab felét, erre rakjuk a paradicsom felét. Majd ismét zöldbab, a tetejére pedig paradicsomsor következik. A rétegeket borsónyi vajdarabkákkal, kevés kakukkfűvel. bazsalikommal, összevagdalt petrezselyem-zölddel meg finomra vagdalt hagymával vagy snidlinggel, és só helyett ételízesítő porral szórjuk meg.
Aláöntünk egy fél csésze vizet, és fedő alatt, a sütőben puhára pácoljuk. (Ha puha a paradicsom, nem kell hozzá víz. mert saját levében megpuhul.)
Végül tálalás előtt meghintjük öt deka reszelt sajttal, amit már nem kell pirítani, elég, ha csak ráolvad a rakott zöldbab tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.