Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A RAKOTT BROKKOLIK 1.

2017.03.09

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

BROKKOLI
BURGONYÁS RAKOTT BROKKOLI

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 50 dkg brokkoli, 25 dkg darált sertés- vagy baromfihús, 1 kis fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 10 dkg nyers császárszalonna, 2 tojás, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. Az apróra vágott hagymát olajban üvegesre pirítjuk, beletesszük a szétnyomott fokhagymát és a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s addig pároljuk, míg a hús előbb kifehéredik, majd egy kicsit megbarnul. A brokkolit rózsáira szedjük, kevés sós vízben megpároljuk, leszűrjük.
Az egészen vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük a tepsit, rétegesen lerakjuk a burgonyát, a húst és a brokkolit, ráöntjük a két tojással elkevert tejfölt, kevés zsemlemorzsával meghintjük, és előmelegített, forró sütőben megsütjük.

MOGYORÓS-SAJTOS BROKKOLI
Hozzávalók:
80 dkg brokkoli (fagyasztott is lehet), só, 15 dkg sonka, 4-5 tojás, 2,5 dl tejszín, 1,25 dl tej, 1 evőkanál étkezési keményítő, 15 dkg füstölt edami sajt, őrölt fehér bors, szerecsendió, só, 3 dkg vaj, 2-3 evőkanál durvára vágott mogyoró

Elkészítése:
A brokkolit sós vagy ételízesítős vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. (A fagyasztottat felengedés nélkül használjuk.) Közben a sonkát apró kockákra vágjuk, a tojásokat a tejszínnel és a tejjel simára keverjük. Az étkezési keményítőt a reszelt sajttal összeforgatjuk, és ezt is a tejszínes tojáshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A brokkolit kivajazott tűzálló tálba rakjuk, a sonkával megszórjuk, és a sajtos masszával nyakon öntjük. Előmelegített sütőben a közepesnél nagyobb lánggal 25 percig sütjük.
Tálaláskor a mogyoróval megszórjuk.

RAKOTT BROKKOLI 01.
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg brokkoli, 30 dkg sütni való kolbász, 25 dkg csiperkegomba, 25 dkg paradicsom, 1 fej hagyma, 12 dkg trappista sajt, 2 dkg rétesliszt, 2 evőkanál olaj, 5 dl tej, só, bors
A díszítéshez
petrezselyemzöld

Elkészítése:
A rózsáira szedett brokkolit 5 dl sós vízben kb. 5 percig előfőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A sütni való kolbászt kinyomjuk a héjából, és a húsmasszából formált apró gombócokat forró olajon megpirítjuk. A serpenyőből kivéve melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk a felszeletelt csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk. A tejet felforraljuk, és felolvasztjuk benne a durvára reszelt sajt kétharmadát. A lisztet összegyúrjuk a vajjal, és a mártásba keverjük. A sajtmártást állandóan kevergetve, kb. 2 perc alatt besűrítjük, és sóval, borssal ízesítjük. A zöldségeket és a húsgombócokat tűzálló tálba rétegezzük. Leöntjük a sajtmártással, és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20 percig sütjük. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési idő kb. 45 perc

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.