Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTT ÉDESSÉGEK 6

2020.07.02

RAKOTTAK LEXIKONJA

Rakott daragaluska
Hozzávalók:
30 dkg búzadara, 15 dkg vaj, 3 tojás, 3 dl tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 1 csomag metélőhagyma, só, őrölt bors.

Elkészítés:
10 deka vajat habosra keverünk, és apránként hozzáadjuk a búzadarát és a finomra vágott metélőhagyma felét.
Sóval, meg őrölt borssal fűszerezzük, alaposan összekeverjük, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Ezután a masszából forrásban levő sós vízbe galuskákat szaggatunk és lefedve, kis lángon kb. 25 percig főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk a maradék vajjal, beleterítjük a galuskát, megszórjuk a metélőhagymával, leöntjük a tejföllel, és meghintjük a reszelt sajttal.
Forró sütőbe tolva, szép pirosra sütjük.
Melegen tálaljuk.

 

 

Rakott gyümölcskocsonya
Egy kisebb kuglóf- vagy őzgerincformát soronként rakva háromnegyed részig megtöltjük mindenféle idénygyümölccsel.
A meggyet, cseresznyét kimagozva, a barackot hámozva és szeletelve, a körtét hámozva és gerezdekre vágva, a ribizlit leszemezve stb. rakjuk le.
Ha kb. 1 literes formát töltünk meg gyümölcs-csel, akkor 2 dl vizet forralunk 10--15 dkg cukorral, esetleg ízesítjük vaníliával, fahéjporral (a gyümölcs jellege szerint).
Egy púpozott evőkanál zselatint feloldunk 2 evőkanál langyos vízben, és a már langyos szirupba keverjük.
A formába tett gyümölcsöt befedjük egy réteg babapiskótával vagy édes keksszel, és ráöntjük a zselatinos szirupot.
Ha már teljesen kihűlt, jégre tesszük.
Tálalás előtt a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd lapos tálra borítjuk a gyümölcskocsonyát.
Cukrozott tejszínhabot adunk mellé.

Rakott kenyér
(amerikai)
Hozzávalók (kb. 10 adag):
1 kg fehér kenyér, 20 dkg füstölt marhanyelv, 30 dkg ementáli sajt, 10 dkg vaj, fél fej saláta, 10 dkg ananászbefőtt, fél üveg (kicsi) aszalt szilva vörös borban, só ízlés szerint. (10 db színes kétágú műanyag villa.)

A kenyér héját minden oldalán eltávolítjuk, és a kenyérbelsőt először kb. 1 cm vastag lapokra vágjuk, majd ezekből kb. 8 cm-es oldalhosszúságú háromszögeket vágunk ki.
Valamennyi kenyérszelet mindkét oldalát enyhén megpirítjuk, és ha kihűlt, habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük.
A megmosott és leszárított salátalevelekből egyet-egyet a szeletekre helyezünk, majd az egyikre vékony, félbevágott sajtszeletet, a másikra marhanyelvet helyezünk hasonló módon.
E két szeletet óvatosan egymásra helyezzük, és a harmadik vajazott szelettel lefedjük.
A kissé leszárított gyümölcsökből 1-1 szemet a műanyag villára fűzünk, majd a három kenyeret a közepén - kissé ferdén - átszúrjuk vele.
Ez tipikus amerikai szendvicsfajta, amelynél két egymástól eltérő jellegű nyersanyagot használnak fel.
Néhány további változata: szardínia-keménytojás, sült csirkemell-füstölt tarja, téliszalámi-gépsonka stb.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - RAKOTT ÉDESSÉGEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.